Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО влизат

...
Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО влизат
Коментари Харесай

Спиращи дъха места в Италия, които трябва да посетите СНИМКИ

Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО влизат обекти като гора, планина, езеро, пустиня, постройка, археологически обект или даже цялостен град. Програмата има за цел да каталогизира, именува и опазва обекти с извънредно културно или естествено значение за общото завещание на човечеството.

Под егидата на ЮНЕСКО има стотици обекти в целия свят. Италия е преди всичко по брой на обекти в листата – цели 54 на брой и изпреварва Китай тъкмо с 1 обект.

Културата и историята на Италия са безпределно забавни и не инцидентно в тази красива страна има толкоз доста обекти, които ЮНЕСКО „ стопанисва “.

Нейните 54 културни и естествени забележителности съставляват малко над 5% от международния лист на ЮНЕСКО и се усилват всяка година. Ето една дребна част от тях: античният римски град Помпей, крайбрежието на Амалфи, историческите центрове на Флоренция, Рим, Венеция, Неапол, Сан Джиминяно, Сиена и Верона, Площадът на чудесата в Пиза, вила „ Д`Есте “ в Тиволи, раннохристиянските базилики в Равена, базиликата на св. Франциск в Асизи, улица „ Гарибалди “ в Генуа, Долината на храмовете с археологическия комплекс в Агридженто, вулканът Етна, Матера, Палермо, Алберобело, Ното, Модика, Катания, Портовенере, Чинкуе Тере и други.

Всяко едно от тези кътчета от Италия заслужава своето място в листата на ЮНЕСКО. Най-посещавани са несъмнено Рим, Флоренция, Венеция, Верона, Пиза, Неапол. Не по-малко забавни са обаче и останалите места в листата.

Ето една дребна част от тях, които в действителност горещо ви предлагам да посетите:

Матера



Градът се намира в Южна Италия в регион наименуван „ Базиликата “. Той е на 401 метра надморска височина и през 2019г. дружно с Пловдив беше европейска столица на културата. Матера е под егидата на ЮНЕСКО поради своите неповторими къщи, както и фактът, че е един от най-старите непрекъснато обитаеми градове в света. Сред главните забележителности на града са пещерите и скалните църкви. В тези църкви към момента могат да се видят някои византийски стенописи, въпреки и много избелели. ЮНЕСКО прибавя историческия център на Матера към своя лист през 1993 година

Ферара



Градът се намира в Северна Италия в едноименната провинция. Ферара е красиво ренесансово градче, което значително се свързва с семейството Есте. През 13-ти век те властвали в града и си построили известност на пазители и възродители на изкуството. След историческите места, които не трябва да пропускате в града са огромната катедрала и двореца Есте, както и още няколко други дворци с прелестна архитектура.

Алберобело



Още едно прелестно място в Италия, което справедливо е част от листата на ЮНЕСКО. Намира се в Южна Италия, в красивата област Пулия. Известен е със своите многочислени кръгли къщи, наречени трули. В дословен превод името значи „ Красиво дърво “. Трулите съставляват семпли, само че солидни кръгли жилища с конусовиден покрив, построени от камъни без хоросан. Строителство им е почнало в средата на XV век. Алберобело се разгръща на 2 хълма, които са разграничени от речно корито. Стените на трулите са много дебели, малко над метър, с цел да може навътре в варовиковата къща да е топло през зимата и ветровито през лятото. Покривът на една трула, в множеството случаи, е построен от няколко конуса.

Агридженто



Най-фотографираното място в града е „ Темпио каузи Конкордия “ или още „ Храмът на хармонията “. Предполага се, че е построен още през 430 година пр.н.е. и е един от най-внушителните храмове на елинския свят. Освен това той е един от двата най-запазени сходни монументи на гърците. Изграден е от цели 34 изправени колони, които стоят непоклатимо и до през днешния ден. Мястото и храмът по нищо не отстъпват на великия акропол в Атина.

Друг забавен и даже още по-внушителен, със своите размери е Храмът на Зевс. Археолозите считат, че е третият по величина гръцки храм изграждан в миналото и даже надминава базиликата „ Свети Петър “ в Рим. За страдание в наши дни са останали единствено няколко колони и разпръснати камъни от това величествено знамение на архитектурата.

Изключително забавен феномен, който се случва няколко пъти в годината в Агридженто е така наречен „ оранжево небе “. Това знамение на природата води своето начало от Сахара, защото остров Сицилия е много на юг, а тъкмо под него се намира континентът Африка. Силните пустинни ветрове стигат чак до крайбрежията на остров Сицилия, като с изключение на, че цялото небе става оранжево, стартира да вали и пясък.

Етна



Етна е деен вулкан, построен от базалти и издигащ се на 3323 метра надморска височина. По скатовете му има над 200 кратера и лавови потоци. Едно от най-мощните изригвания на сицилианския колос става на 11 март 1669 година и трае близо 4 месеца. Щетите и починалите са големи, написа vesti.bg. Лавови потоци са се стичали от най-големият кратер надолу по ската на планината непосредствено в морето. В днешно време геолози и вулканолози относително тъкмо могат да плануват дали ще има изригване и от какви мащаби ще бъде то.

Някои региони на вулкана са налични за туристи, само че при избрани ограничения за сигурност и условия. Това несъмнено е преживяване, което не трябва да пропускате, в случай че в миналото отидете в Таормина или Катания.

Доломитите



Още една естествена забележителност, която е под егидата на ЮНЕСКО и в случай че сте я виждали онлайн, то към този момент знаете за какво това е по този начин. Въпросните Доломити са част от Алпите и пейзажът, който оформят несъмнено е неповторим. Името идва от минерала доломит, който съдържа магнезий, желязо или манган. Въз основа на този минерал същото име носи и тип седиментна канара, близка до варовика. И двете са кръстени по този начин на френския геолог и минералог от ХVІІІ в. Деода дьо Доломю. Връзката сред французина и Доломитите е по-пряка – точно с пътуването си из тях, той прави множеството си значими открития. Доломитовите Алпи са относително огромен масив. С размери 150 на 190 км. и повърхност съвсем 16 000 кв. км.

Урбино



Урбино е родното място на Рафаело, който е един от най-известните художници в Италия и света. Градът не е доста известен, само че е извънредно забавен, с богато историческо и културно завещание, включен в листата на ЮНЕСКО. Университетът в Урбино е един от най-старите в Европа, на към 500 години. В града има добре непокътнати архитектурни здания и монументи. Интересна за посещаване е родната къща на Рафаело, където са съхранени творби на създателя, както и картини на неговия татко Джовани Санти.

Урбино е един в действителност доста забавен град, ситуиран на висок рид сред долините на две реки – Фоля и Метауро. Точно заради обстоятелството, че градът е издигнат на рид, улиците са стръмни, доста сантиментални и едно същинско предизвикателство за всеки, който реши да се разноски из тях. Но не взимайте всичко едновременно, почивайте си по-често и по този метод хем няма елементарно да се изморите, хем ще се насладите оптимално на град Урбино.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР