Списък на скривалищата и противо-радиационните укрития в цялата страна, които

...
Списък на скривалищата и противо-радиационните укрития в цялата страна, които
Коментари Харесай

Укритие при опасност: Какво е състоянието на бомбоубежищата в страната?


Списък на скривалищата и противо-радиационните укрития в цялата страна, които са в положително и приемливо положение, разгласиха от Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ".

В София районният кмет на Слатина – Георги Илиев, изясни, че бомбоубежището в региона може да една седмицата бъде приведено във тип, кадърен за обитаване.

Въздушната апаратура е с подменяни филтри, само че последно това е направено преди 10 години. Системата може да работи на ток и ръчно. Има настрана построен въздуховод.

„ Площта на двете бомбоубежища е по 400 квадрата, като потенциалът им според от оборудването е сред 170 и 340 индивида. На склад в скривалището има кревати, пейки и столове “, означи Георги Илиев.

В Пловдив има 22 бомбоубежища.

„ Това, което знаем е, че под всяко учебно заведение в регион „ Тракия “ има такива укрития. Изпратили сме писма до тях, с който ги молим, убежищата да бъдат разчистени, в случай че има потребност “, разгласи кметът на региона Костадин Димитров.

Подземното пространство на учебно заведение „ Черноризец Храбър “ в регион „ Тракия “ е в чудесно положение.

„ Преди три години направихме главен ремонт на убежището, децата идват за занимания по ползи, компютърно моделиране – имаме една приветлива среда, само че в този момент приказваме да го използваме като скривалище. Мястото има добра вентилация и ремонтирани санитарни възли, мястото е към 1000 квадрата “, изясни шефът на учебното заведение Елена Кисьова.

Във Варна обстановката обаче не е добра. В регион „ Нептун “ се намира едно от най-големите бомбоубежища в града за към 1000 души, само че то е негодно за приложимост.

Дори входът на скривалището е ръждясал и заварен. По неофициална информация това бомбоубежище няма метод да се възвърне. В сходно неиползваемо положение са и огромна част от останалите скривалища.

Използваемо е едно укритие, което се намира на пристанището и две противорадиационни укрития в две учебни заведения в квартал „ Владиславово “, две скривалища в цех „ Девня “ и едно укритие на Летище Варна.

По информация на Министерство на вътрешните работи бомбоубежищата в Бургас са не 10, а 33. Според разбора на пожарната единствено убежищата на територията на нефтозавода, които са 4, могат да бъдат употребявани и са в положително положение.

Няма информация за положението на убежищата, които се поддържат от Министерство на вътрешните работи – в тях не е юридически ремонт от години и евентуално те са негодни за потребление.

„ Колективните ни средства за отбрана са в положително положение, поддържаме ги, имаме отговорници за тях, общината отделя минимални средства, само че всяка година се прави ремонт. Миналата година сме създали ремонт на филтър – вентилацията “, изясни Галя Байчева – представител на общината.

В тези убежища могат да бъдат признати по 250 души в четирите укрития.

Единственото противорадиационно скривалище в Благоевград може да събере най-много 200 души. Преди към 10 години е изработен ремонт, поставени са мебели, само че по-късно те са изнесени. Още две укрития има в града, само че те са в негодно положение.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР