Спирайки се на номинациите на новите лидери на ключовите институции

...
Спирайки се на номинациите на новите лидери на ключовите институции
Коментари Харесай

Малките страни се чувстват пренебрегнати от разпределението на ключовите постове в ЕС

Спирайки се на номинациите на новите водачи на основните институции в Европейски Съюз, вестник " Гардиън " написа в публицистична публикация, че методът, посредством който бяха запълнени висшите постове, явно не е добра реклама на Европейския план. Националните водачи се изолираха в конклав и след това се появиха с пакет от имена, чиято връзка с жителите на страните членки наподобява много слаба, отбелязва английският всекидневник, представен от Българска телеграфна агенция.

След като акцентира, че изходът неизбежно е бил комплициран и многостранен компромис, " Гардиън " счита за позитивен обстоятелството, че двама индивида от основната четворка са дами, което ще промени обичайния сексуален дисбаланс в евроинституциите. Негативният факт обаче е, че всички те са от западната част на континента. Изглежда, че " остаряла Европа " още веднъж владее институциите на Европейски Съюз, изключвайки страните, включили се по-късно. Това към този момент е " културен разлом " сред ранните основатели на Европейския план, които виждат себе си като куратори на основополагащите му идеали, и по-късно включилите си, които са по-подозрителни към евроинтеграцията, акцентира " Гардиън ".

Поставянето на Урсула Фон дер Лайен отпред на Еврокомисията и на Кристин Лагард отпред на Европейската централна банка укрепва френско-германската ос, която към този момент се счита за най-мощния дипломатически канал в Европейски Съюз, само че дребните страни се усещат подценени, се споделя в публицистичния коментар.

" Гардиън " показва още, че отводът от системата на водещите претенденти, която въпреки всичко показваше предпочитание да се свържат основните назначения с електоралния развой, е съществено оттегляне от панконтиненталната демократизация.

В днешните разделни времена самата картинка по какъв начин брюкселският властови хайлайф разпределя основните постове слага целия план в глуха отбрана и го откъсва от действителността. Това на собствен ред поражда подозрение в легитимността на политическите решения, вземани на най-високо ниво.

Доверието в европейските институции може да бъде възобновено, в случай че те отразяват ясно ползите на жителите, а не се трансформират в недостъпни политически лабиринти. Винаги е налице напрежение сред потребността да се ръководи процесът на взимане на решения в един многонационален блок, изискващ пазарлъци по остарелия метод, и правилото на демократична отговорност. Налице е и растящо напрежение сред неотложността, която европейските водачи усещат, да се намерят континентални решения на огромните стратегически провокации, стимулиращи по-нататъшна интеграция, и нуждата от политически промени, които да дадат компетенции на допустимо най-ниските нива.

Истинският тест за новите ръководители на Европейската комисия и на Европейския съвет ще бъде дали схващат този баланс и до каква степен са в положение да споделят по въпроса освен вътре, само че и оттатък брюкселските коридори, заключава " Гардиън ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР