Спирането на VI блок на АЕЦ Козлодуй“ е заради теч

...
Спирането на VI блок на АЕЦ Козлодуй“ е заради теч
Коментари Харесай

Христов: VI блок на АЕЦ „Козлодуй“ е проблемен още от пускането му

Спирането на VI блок на АЕЦ „ Козлодуй “ е поради теч от парогенератора, то е превантивно, няма радиация. Това разгласи в изявление за предаването „ Лице в Лице “ служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Установен е пропуск от първи към втори силует в трети парогенератор

По думите му този блок е проблематичен още от стартирането му в употреба, само че през годините не се е давала публичност на този проблем. Той има потребност от огромна рехабилитация, която може да бъде направена при идващия планов ремонт, посочи министърът.

Христов изясни още, че превантивното прекъсване на VI блок е направено по този начин, че да не съвпадне с плановия ремонт V блок, с цел да не излязат от употреба едновременно.

Цял свят разбра, че най-чистата сила и най-устойчивата можеш да произвеждаш от атом, акцентира той

Служебният министър на енергетиката дефинира като реалистична концепцията за 4 нови реактора – два за АЕЦ „ Козлодуй “ и два за АЕЦ „ Белене “.

„ V и VI блок би трябвало да бъдат изведени от употреба към 2050 година Предвиждаме два заместващи и два спомагателни, защото прекосяването към зелена стопанска система електрификация на цялата промишленост “, разяснява Христов.

Енергийният министър съобщи, че това е от сериозно значение за сигурността на електроцентралата

Под въпрос е обаче потреблението на оборудването, което купихме от Русия за АЕЦ „ Белене “, стана ясно от думите на министъра. Водят се договаряния с френска компания да направи предпроектно изследване по въпроса.

Гледайте целия диалог във видеото!

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР