Спирането на правителството може да застраши кредитния рейтинг на САЩ, предупреждава Moody`s

...
САЩ' кредитоспособността е един от най-ценните му фискални активи, като
Коментари Харесай

САЩ' кредитоспособността е един от най-ценните му фискални активи, като глобалните инвеститори разчитат на гаранцията, че нацията може да изплати дълговете си. Но сега водещи кредитни агенции предупреждават, че евентуално закриване на федералното правителство тази седмица може да опетни позлатения рейтинг на страната.

Времето изтича за председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти да намери компромис за запазване на правителството агенции, работещи и за да се избегне затваряне на 1 октомври, първия ден от новата фискална година. Ако Маккарти и други републиканци не успеят да намерят решение, финансирането ще изтече на 30 септември и много агенции ще бъдат принудени да спрат някои от операциите си. Стотици хиляди федерални работници също не биха получили заплати, докато кризата не бъде разрешена.

С Конгреса, разделен между контролиран от демократите Сенат и ръководена от републиканците Камара - и с някои крайнодесни консерватори, които искат използвайте спирането като лост, за да принудите съкращения на държавните разходи - мнозина се подготвят за спиране, което може да продължи седмици. Въпреки че действителното икономическо въздействие от спирането вероятно ще бъде обърнато, след като правителството отвори отново, щетите могат да бъдат по-дълготрайни по други причини, каза Moody's Investors Service в понеделник в доклад.

понижи кредитния рейтинг на САЩ от най-високия рейтинг, позовавайки се на нарастващия дълг на нацията и подкопаването на политическата стабилност. В този случай фирмата понижи рейтинга на нацията до AA+ от предишното ниво AAA.

Fitch цитира "повтарящите се политически противопоставяния за ограничаване на дълга и решения в последната минута" на страната като отслабващи вярата на инвеститорите във фискалното управление на САЩ.

Подобно на Fitch, Moody's също цитира нарастващия дълг на нацията като неотложен проблем, отчасти защото изисква по-високи разходи за обслужване на дълга, което води до по-малка фискална гъвкавост. Междувременно политическите борби могат да създадат "изключително трудни" условия за създаване на план за обръщане на разширяващите се фискални дефицити чрез увеличаване на федералните приходи или намаляване на разходите за социални помощи, предупреждава той.

„При липсата на значителни мерки на фискалната политика очакваме достъпността на дълга да се влоши с много по-бързи темпове, като федералните лихвени плащания спрямо приходите и БВП се повишат съответно до около 27% и 4,6% до 2033 г., от 9,7% и 1,9% през 2022 г., водени от значително по-високи лихвени проценти и относително слаби приходи“, каза Moody's.

Разходи за спиране на работата на правителството

Въпреки тези опасения Икономическите ефекти от самото затваряне на правителството вероятно ще бъдат краткотрайни, като въздействието ще се усети най-силно в индустриите и географските райони с висока концентрация на федерални работници, като Вашингтон, окръг Колумбия, отбелязва Moody's.

„Някои изпълнители на отбраната и общински емитенти, включително системи за масов транспорт и определени общински жилищни облигации, които разчитат на годишни федерални бюджетни кредити, могат да бъдат засегнати“, се казва в доклада на Moody's, ръководен от анализатора Уилям Фостър. „Органите за масовия транспорт, които вече се борят с по-ниския брой клиенти и предстоящото изтичане на средствата за облекчаване на пандемията, може да се сблъскат с допълнителни предизвикателства поради потенциални забавяния на федералните безвъзмездни средства.“

Дори и така, спирането ще настъпи точно когато милиони американски работници ще се изправят пред друго икономическо предизвикателство с възобновяването на изплащането на студентския дълг през октомври.

Освободените държавни служители „няма да получат заплата, докато спирането не приключи“, отбелязва High Frequency Economics в изследователски доклад. „Те вероятно ще се откажат от харченето, поне временно.“

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР