Спирането на газовите доставки е тема, която е била обсъждана

...
Спирането на газовите доставки е тема, която е била обсъждана
Коментари Харесай

Шефът на енергийната комисия очаква България да потърси обезщетение от Русия заради спрения газ

Спирането на газовите доставки е тематика, която е била обсъждана неведнъж с министъра на енергетиката и в комисия. Предвидени са дейности за такава обстановка. Това съобщи ръководителят на комисията по енергетика в Народното събрание Радослав Рибарски по БТВ. По думите му като причина за прекъсването на доставките е изтъкнато неплащането в рубли, само че по контракт страната ни е изрядна, тъй като по контракт заплащането би трябвало да е в долари.

" През последните седмици обсъждахме по какъв начин да се заплаща на Русия. Информацията, която късно нощес идва, е безусловно от през днешния ден за през днешния ден и аз също съм сюрпризиран. Явно повода е отводът на България да заплаща в рубли, защото по контракт парите, които даваме, са в долари ", изясни Рибарски.

По думите му импорт другите възможности са импорт на полутечен газ от терминали в Гърция и от Турция, а цената ще зависи от борсовата търговия.

Рибарски съобщи, че количеството в газохранилището в Чирен дава отговор на обстановката, защото " сме в края на зимния сезон ". По думите му, лятното ползване на газ е на половина по-малко от зимното, което е към 10-11 млн. куб. метра.

Според Радослав Рибарски България е изрядната страна и той допуска, че ще се потърси обезщетение за нарушение на контракта от страна на Русия.

Рибарски допуска също, че ще има обезщетения за засегнатите от прекъсването на газовите доставки индустриални предприятия.

Председателят на комисията по енергетика в Народното събрание чака и съгласуван европейски отговор на прекъсването на газа от страна на Русия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР