Спирачното разстояние при износени гуми е до три пъти по-дълго

...
Спирачното разстояние при износени гуми е до три пъти по-дълго
Коментари Харесай

Как да увеличим живота на летните гуми?

Спирачното разстояние при износени гуми е до три пъти по-дълго върху мокра настилка. Изследванията демонстрират също, че аквапланингът може да стартира при скорости, които са доста по-бавни от естествените скорости за придвижване на пътя. Водачите би трябвало постоянно да наблюдават положението и налягането на гумите, а освен по време на сезона за промяна на гумите. Безопасните летни гуми би трябвало да имат минимална дълбочина на протектора от четири милиметра и да не бъдат на повече от шест години.

„ Увредените гуми са измежду главните опасности за сигурност на придвижването по време на летния трафик. Сцеплението при износени гуми внезапно ще спадне върху мокра настилка, което ще заплаши сигурността, изключително при рискови условия “, споделя Мати Мори, управител Техническо обслужване на клиенти в Nokian Tyres.

Скорошни проби осъществени от Tekniikan Maailma (5/2018) демонстрират, че при износени гуми има риск от аквапланинг при ниски скорости, започващи от 75 км/ч. При най-хубавата нова гума взела участие в теста аквапланингът стартира при 88 км/ч.

Увеличете експлоатационния живот на гумите като редувате гуми начело и откъм гърба

С цел да увеличите сигурността и да спестите пари, би трябвало да се уверите, че гумата не се износва по необикновен метод. Гума, която се износва единствено от вътрешната или външната страна е симптом, че нещо не е наред. Често това е знак за прекалено ниско налягане, погрешен реглаж на гумите или износени амортисьори.

„ Необичайното изхабяване ще окаже директно влияние върху ръководството. Ако не действате в точния момент, износването може да доближи даже до каркаса или сърцевината на гумата и да го унищожи изцяло. Не забравяйте, да вземем за пример да, проверявате равнището на налягане на гумите ви един път на всеки три седмици. Когато се подготвяте за по-дълги пътувания или преместване на тежки товари, е нужно да увеличите налягането съразмерно на товара. “, споделя Мори.

Много водачи се чудят за какво две гуми в комплект са доста по-износени от другия комплект. Според Мори, гумите на двигателните колела постоянно ще се износват два пъти по-бързо от другите две. Затова е нужно да сменяте предните си гуми със задните на всеки 8,000 километра или когато разликата сред дълбочината на предния протектор и задния е повече от 2 мм.

Чрез периодично повтаряне на гумите, водачите могат да усилят експлоатационния живот, сигурността за себе си и за другите на пътя, а също и да спестят пари. Редуването доста усилва виталния цикъл на комплекта гуми. Износването на гумите е също мощно повлияно от съответното транспортно средство, от стила на ръководство на водача и от неговата интензивност. Можете да спестите пари като изберете висококачествени гуми, които са подобаващи за вашия автомобил и вашите привички на шофиране, споделя Мори в умозаключение.

Какво да ревизираме: Съвети от Nokian
• Проверявайте дълбочината на протектора. Минималната безвредна дълбочина на протектора е 4 мм; всичко, по-малко от това, доста усилва риска от аквапланинг. Летните гуми на Nokian Tyres улесняват инспекцията на дълбочината на протектора с патентованият Индикатор за Безопасно Шофиране и за Аквапланинг, който отбелязва дълбочината на протектора с числа.
• Проверявайте страниците и протектора на гумите. Трябва да проверявате повърхностите за забележими пукнатини, разкъсвания, пробиви или необикновени издутини, защото те могат да повлияят на издръжливостта на гумата ви.
• Проверявайте основните канали. По-големи камъни, които са заседнали в основните канали ще обхванат по-дълбоко в гумата до момента в който шофирате и могат да повредят гумата. Можете да вземем за пример да употребявате отвертка, с цел да премахнете камъните.
• Проверявайте шарката за износването на гумите. Гумите, които се износват неравномерно или извънредно, могат да бъдат симптом за проблем с реглажа на колелата. Освен от основание за сигурност, извънредно износените гуми ще се отразят и на комфорта при шофиране, по тази причина е нужно да извършите реглаж за автомобила.
• Проверявайте, че всички гуми са еднообразно износени. Нужно е да редувате гумите, с цел да се износват, по колкото може по-сходен метод. Това ще усъвършенства ръководството на автомобила. Най-общо казано, гумите на двигателните колела ще се износват по-бързо от другите две. Ако гумите са отмерено износени, би трябвало да ги промените от предната ос на задната на всеки 8,000 километра. Ако две гуми са в доста по-добро положение от останалите, би трябвало да ги поставите на задния мост от съображения за сигурност.
• Проверявайте възрастта на гумите. Препоръчителният експлоатационен живот за интензивно използвани гуми е 6 години, а оптималният целесъобразен експлоатационен интервал е 10 години. Страницата на гумата има четирицифрен код обозначаващ датата на произвеждане, където първите две числа демонстрират седмицата на произвеждане, а последните две – годината. Ако да вземем за пример кодът е 1717, тогава гумата е била създадена през 17-та седмица на 2017 година
• Проверявайте налягането в гумите си. Трябва да проверявате налягането на гумите си на всеки три седмици, защото вярно напомпаните гуми ще подобрят ръководството на колата и ще понижат спирачния път. Гумите с ниско налягане в тях също излизат по-скъпо, защото шофирането с гуми с ниско налягане слага спомагателна тежест върху структурата на гумата и води до доста по-голям разход на гориво. Вижте нашето видео със препоръки за инспекция на налягането.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР