СПИН може да бъде прекратен до 2030 г., заяви агенцията

...
СПИН може да бъде прекратен до 2030 г., заяви агенцията
Коментари Харесай

ООН: СПИН може да бъде прекратен до 2030 г.

СПИН може да бъде преустановен до 2030 година, съобщи организацията на Организация на обединените нации UNAIDS, до момента в който обрисуваше пътна карта за вложения, предварителна защита и лекуване, основани на доказателства, и справяне с неравенствата, които сега попречват напредъка, съобщи БТВ.

Според UNAIDS прекратяването е на първо място финансово и политическо решение.

„ Успехът е вероятен даже през това десетилетие “, сподели изпълнителният шеф Уини Бянима.

През 2015 година Организация на обединените нации реши да постави завършек на СПИН като проблем за публичното здраве до 2030 година

„ Най-големият прогрес във връзка с ХИВ, вирусът, който предизвиква СПИН, е реализиран в райони, които са вложили съществено “, сподели Бянима.

Източна и Южна Африка бяха дадени като образец, защото новите ХИВ инфекции са намалели с 57% от 2010 година

Ботсвана, Есватини, Руанда, Танзания и Зимбабве към този момент са постигнали по този начин наречените цели 95-95-95.

Това значи, че 95 % от хората, живеещи с ХИВ, знаят своя статус; 95 % от тези, които знаят, че имат ХИВ, са на животоспасяващо антиретровирусно лечение; и 95 % от хората на лекуване реализират угнетяване на вируса.

Към постигането на тези цели се доближават най-малко още 16 страни.

Те включват осем в Субсахарска Африка - районът, където живеят 65 % от ХИВ-позитивните хора - и Дания, Кувейт и Тайланд.

Преди две десетилетия пандемията от СПИН изглеждаше неизбежна, като всяка година 2,5 милиона се заразяваха с ХИВ и повече от 2 милиона души губеха борбата против вируса, споделиха от UNAIDS.

Сега обаче нещата са разнообразни. „ Сега има опция да сложим завършек на СПИН посредством увеличение на политическата воля посредством вложение в резистентен отговор на ХИВ посредством финансиране на това, което е най-важно: учредена на доказателства предварителна защита и лекуване на ХИВ, консолидиране на здравни системи, недискриминационни закони, тъждество сред половете и овластена общественост мрежи “, се споделя в отчета на организацията на Организация на обединените нации.

През 2022 година 39 милиона души по света са живели с ХИВ, от които 29,8 милиона са имали достъп до антиретровирусна терапия. Липсващите включват 660 000 деца, сочат данни на UNAIDS.

Антиретровирусното лекуване се е нараснало близо четири пъти от 7,7 милиона през 2010 година

Нещо повече, през 2022 година 82% от бременните и кърмещите дами, живеещи с ХИВ, са имали достъп до антиретровирусно лекуване. През 2010 година този брой е намалял до 46%. Този повишен достъп докара до 58 % спад на новите инфекции при деца.

Около 1,3 милиона души са се заразили с ХИВ неотдавна - с 59 % по-малко от пика през 1995 година Болестите, свързани със СПИН, взеха 630 000 живота.

„ Като цяло броят на смъртните случаи, свързани със СПИН, е намалял с 69 % от пика през 2004 година “, се споделя в отчета.

„ Краят на СПИН е опция “ днешните водачи да бъдат запомнени като „ тези, които сложиха завършек на най-смъртоносната пандемия в света “, сподели Бянима.

Шефката на организацията означи, че е оптимист, само че предизвести, че триумфът зависи от съответни дейности. Финансирането за ХИВ през 2022 година спадна до 20,8 милиарда $, същата сума за 2013 година и много по-малко от 29,3 милиарда $, нужни до 2025 година за битка с пандемията.

Докато се реализира прогрес в декриминализирането на еднополовите връзки, законите, ориентирани към хора от основни групи или тяхното държание, към момента участват в доста народи, сподели UNAIDS.

Пандемията от ХИВ продължава да визира основни групи от популацията повече от общото население, се прибавя в него.

През 2022 година, спрямо възрастните на 15-49 години в общото население, разпространяването на ХИВ е единадесет пъти по-високо измежду мъжете, които вършат секс с мъже; четири пъти по-високо измежду проституиращите; седем пъти по-високо измежду хората, които си инжектират наркотици; и четиринадесет пъти по-високо измежду транссексуалните хора.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР