Spice music се наложи, всяка година се посещава средно от

...
Spice music се наложи, всяка година се посещава средно от
Коментари Харесай

Фестивалната формула е успешна за всички, но много малко общини го разбират, Бургас е една от тях

Spice music се наложи, всяка година се посещава приблизително от по 8 хил.души, сподели Николай Тодоров-Ник

Николай Тодоров-Ник е промоутър, уредник и съоганизатор на огромни фестивали, измежду които Spirit of Burgas, Hills of Rock, Spice Music Festival, Street Food Fest, Graffiti Fest, Wake Up и Беглика фест. Той е първият, който повярва, че Бургас може да се трансформира във фестивална столица на България и за пет години докара край морето над 90 световноизвестни звезди. Spice Music се утвърди като водещ фестивал в България и напълно разумно ще има 6-то издание. Разговаряме с Ник часове след последния Spice за равносметката от фестивала и вероятностите в идващите години.

- Г-н Тодоров, каква е равносметката за фестивала Spice music през 2023 година?

- За равносметка чисто финансово към момента е рано, защото следва да приключим уговорките си към подизпълнителите, да получим всички фактури, да отчетем свършената работа по плана.  Равносметката в чисто прочувствен и учредителен проект – мисля, че за пета поредна година успяхме да създадем хиляди хора щастливи или най-малко по този начин изглеждаха на Морска гара на 4 и 5 август. След следващото издание това, което можем да кажем, е, че за пет години успяхме да доведем в Бургас над 90 световноизвестни имена от 90-те години до през днешния ден, настоящи имена, към момента дейни, актьори, които основават образа на международния шоубизнес. Форматът, който вършим и развиваме – SPICE MUSIC, дава опция на няколко генерации почитатели, фенове на този вид музика да се забавляват по едно и също време. Видяхме на Морска гара деца на по 5-6 години, техните родители и техните родители, т.е. и бабите и дядовците. Хора, които през 90-те години са били в тийнейджърска възраст, през днешния ден към този момент са родители на своите деца и им описват за позитивните мемоари, за страстите, които са претърпяли. Пък техните родители  днес към този момент са с внуците си и те не престават да се забавляват и да слушат тази музика. Истината е, че 90-те години бяха извънредно плодотворни за основаване на музика. Комуникационните канали тогава – MTV, неналичието на интернет, сътвориха един различен образ на този бизнес. Тогава се родиха и изгряха звездите на доста реализатори. Аз самият като музикален обожател не съм си представял, че огромните имена, които тогава сме ги гледали по малкия екран и слушали по радиото, лепили сме плакати с облиците им, мечтали сме за тях, през днешния ден да бъдат паралелно с нас на сцената в Бургас и ще основават страст на толкоз доста хора. Това е равносметката ни за 5-те години. През двата дни на фестивала не съм спрял да следя фестивалната зона, да беседвам с почитателите, да получавам противоположна връзка. Някои от тях ми споделиха, че са тук за четвърти-пети път. И за тях не е толкоз значимо кои ще са изпълнителите, те идват да се забавляват, припознават мястото, града, подаряват си едно прекарване. Това в действителност е нашата цел. 

- Вие сте първият промоутър, който повярва, че Бургас може да стане фестивална столица на България и с поредност събития успяхте да го наложите. Докъде доближава тази ваша идея?

- Нека създадем едно конкретизиране. Ще върна малко лентата обратно. Със основаването на Spirit of Burgas още през 2008 г и превръщането му в емблема на фестивалния живот в България, Бургас се записа измежду един от най-успешните фестивални планове в Европа, за какво не и в света. Аз самият съм бил част от екипа на Spirit of Burgas от самото му начало. Хората, които работиха за това бяха доста, част от тях и през днешния ден не престават да се занимават с подобен вид организационна активност. Spirit of Burgas е една запазена марка, която сложи Бургас на международната фестивална карта още през 2008 година. След това фактически имаше пауза от 2015 до 2019 година, когато фестивалите в Бургас от този мащаб бяха в застой. През 2019 година, когато концепцията за SPICE Music узря и я реализирахме за първи път, аз се върнах в Бургас със същoтo обръщение. Градът е мястото, което към този момент има своите обичаи, има този дух. Заедно с Община Бургас, отпред с кмета господин Димитър Николов, които повярваха в нас, взехме решение, че Spirit of Burgas е един минал интервал, би трябвало да гледаме напред, да създадем нова идея, нова визия. И по този начин се роди концепцията за SPICE Music, която през годините се развива и надгражда. Тук ще си разреша да припомня и за тежките коронавирус години – през 2020 и 2021 година, когато имаше ограничавания и рестрикции, в целия свят не се организираха никакви събития. Единствено в Бургас – SPICE Music. 
 За меломаните този фестивал е одобрен и се трансформира в традиция, фотография: Иван Колев
- Как успяхте след огромната пауза след Spirt Of Burgas да наложите тази традиция, не е ли е доста мъчно след подобен застой да се провежда събитие в подобен мащаб?

- Така е. Пазарът в България е много стеснен. Сравнявам го със прилежащи страни с обичаи в този биснес – Сърбия, Гърция, Румъния – те притеглят гости от целия свят. И все пак ние съумяваме да развиваме и поддържаме този пазар. Но нещата са несравними. В България събития с над 15 хиляди души мъчно се вършат, пазарът не е резистентен и не може  да издържи даже финансово на актьори, които имат своята цена и стойност. Изпълнители с възнаграждения с над 1 млн. евро на процедура към този момент остават фантазия за нашия пазар. 

- Какво да чакат меломаните за идната година. Дочухме, че разговаряте с група от ранга на Backstreet Boys...

- Фестивалът следващата година към този момент е деклариран и ще се организира на 2 и 3 август. Това го направихме втората вечер – нещо, което други фестивали до момента не са правили, ние обявихме 7 от изпълнителите за идващото издание публично с видеообръщение на екраните на фестивала. Продължаваме да иновираме, да бъдем дейни и с крачка напред от това, което се случва на музикалния пазар в Европа. Имаме още толкоз декларирани реализатори, само че ще ги кажем в края на август. Обикновено практиката е такава - завършва едно събитие, минават няколко месеца и стартират да се афишират артистите. Но ние го направихме още в този момент. Дадохме опция на почитателите на фестивала да си закупят билети за идната година на промоционални цени. В петък вечер обявихме 88 лв. за двудневно посещаване, без даже да кажем кои ще са изпълнителите. В рамките на 24 часа, какъвто бе срокът на промоцията, над 1200 души си закупиха билети. На доверие. Колкото до Backstreet Boys, продължаваме да мечтаем.

- Някои от почитателите показват неодобрение, че групите и изпълнителите се повтарят, какво ще им отговорите?

- Както споделих – от началото на Spice Music Festival, до момента през Бургас минаха над 90 реализатори. По случай петата годишнина на фестивала взехме решение да създадем анкета, да дадем опция на феновете да кажат кои са изпълнителите, които са харесали най-вече и да ги върнем още веднъж в Бургас. Ние оформихме топ 10 на желанията и част от тези реализатори успяхме да поканим още тази година. Това бяха SNAP, Nana и Dr. Alban. А останалите, които не успяхме тази година, ще ги върнем идната. Това са E-Type и 2 UNLIMITED. В задатък ще разглася, че шоуто на E-Type ще бъде радикално друго. Той ще пристигна с цялата си група, ще бъде концерт онлайн повече от час, ще показа напълно нова стратегия. А 2 Unlimited е запазена марка за феновете. Те постоянно изненадват с нови аранжименти, ново театрално шоу. Да, търсените, обичаните реализатори постоянно са добре пристигнали на нашия фестивал. В същото време постоянно се стремим да поканим и да доведем в България актьори, които в никакъв случай не са били тук, или имат какво ново да покажат – нов албум, нова идея. Останалите оповестени имена за 2024 г са Groove Coverage, Evi Goffin (ex LASGO), Gareth Gates, Italobrothers, FRAGMA. Всеки един от тези актьори, ще впечатли със шоуто си. Това е обезпечено.

- Защо тази година фестивалното градче бе с изменена структура 

- От една страна всяка година търсим оптимална организация на пространствата на Пристанище Бургас. Аз не стопирах да поддържам връзка с публиката през тези дни. Без да навлизаме в кухнята събитията,  – след извършени диалози с управата на Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура “ – те показаха към нас някои свои съображения, искания, даже бих споделил и условия за това те по какъв начин виждат отсега нататък развиването на пристанищната зона за работа. Доколкото можахме, се съобразихме с техните условия. Но видяхме, че това е нож с две остриета и се оказа за сметка на комфорта и удобството на хората. Това ще бъде една от нашите тематики и задания за идната година – да договорим условия за работа, при които комфортът и най-много сигурността, а въпреки това и удоволствието на посетителите да бъдат на оптимално равнище. 

- Предишните издания на фестивала се организираха в границите на три дни, каква беше повода тази година да е единствено в петък и събота? 

- Това беше по-скоро маркетингово и органнизационно решение. Няма да пропусна измененията, които се случиха на пазара през последната година-година и половина. Подписаните контракти и направените сделки през предходната година бяха на едни цени, а тази – на напълно други. Ще ви дам един обикновен образец – цените на полетите – те са двойни спрямо 2022 година Артистите идват от разнообразни страни, някои и от други континенти. И тогава когато година по-късно виждаме, че нещата са радикално разнообразни, се постанова да създадем метаморфоза. Но по този начин или другояче предложихме и различен формат на феновете на хубавата музика – Burgas Summer live. Фестивалът в неделя, 6 август бе в допълнение прекарване за почитателите. 
 Spice music festival притегля приблизително по 8 хиляди гости всяка година, фотография: Иван Колев
- Може ли сходен вид фестивали да се провеждат през месеците юни и септември, с цел да се удължи сезонът?

- Разбира се, че могат да се мислят формати, те могат да бъдат с друга тема, по друг метод структурирани, ориентирани към разнообразни целеви групи. Ние мислим и в тази посока. Водим диалози с Община Бургас за планове, които могат да бъдат създадени. Аз самият като уредник работя добре с Община Бургас. Пример за това е новогодишният концерт на Прешъс Уилсън. Дадохме поръчка и показахме на хората, които пристигнаха особено за концерта, че отвън туристическия сезон, отвън пика на лятото може да се вършат сходен вид събития. Аз провеждам и Фестивала на Рибата и Виното, който се трансформира в една от емблемите на града, тъкмо с тази цел – удължение на сезона през средата на месец септември. Това е част от взаимната ни работа, която реализираме. 

- Срещате ли поддръжка в управлението на Община Бургас

- Работим извънредно добре през цялото време на фестивала - 2019 година. Подхождаме професионално, работейки в тази посока, стремим се да бъдем правилни, оптимално толерантни по отношение на упования, условия на жителите на града, на локалния бизнес. Стремим се да използваме услугите на компании от града, разпореждаме подизпълнителски действия на локалния бизнес. 
Тук ще си разреша да отворя малко тематиката. Разбирането на Община Бургас, в частност на кмета Николов, за осъществяване на сходни планове, които подкрепят развиването на града, е от извънредно значимо значение. Ще дам обикновен образец – организирането на такова събитие е мъчно без финансова поддръжка от Общината. Това са парите на града, публични средства, които би трябвало да бъдат харчени оптимално транспарантно. Една част от парите, които хората заплащат под формата на налози, се пренасочват за културни действия. Общината влага част от тези средства. Техните пари, които са вложени в културния живот, на процедура са една от формулите, която ние в Бургас съумяваме да осъществяваме сполучливо. Тази инвестиция от страна на жителите се възстановява неведнъж. Давам обикновен образец – тричленно семейство, което е решило да посети SPICE Music фестивал за два дни – петък и събота, ще наеме хотел в града. Цената на една стая стартира от 60 лв. нагоре. Ще изхарчи пари за храна, занимания, заведения, магазини, музеи. За последното издание на фестивала имахме 8000 души на вечер. Ако сметнем, че един човек дневно харчи най-малко 100 лв., за 2 дни това са над 2 - 2.5 млн. лева доход в града. Възвръщаемостта на вложените обществени средства е в пъти повече.  Ние си приказваме в промоутърските среди, само че си споделяме, че по метода, по който тези пари се възстановяват в общината, това даже от продажба на опиати не може да се завоюва. Под формата на смешка, несъмнено. Формулата работи за всички и е сполучлива. Много малко други общини и общински управления го схващат това. 

- Подкрепа от Държавото дружество Пристанищна Инфраструктура получавате ли, разбрахме, че тази година са сложили условия, които малко или доста сътвориха неудобства на посетителите?

- През тази година държавното дружество има ново управление. От една страна ние срещнахме предпочитание за партньорство, за съпричастност, за намиране на оптимално работеща формула в реализирането на събитията, защото приказваме за поредност от няколко такива. Иска ми се да имам вяра, че това управление, в случай че продължи, ще намерим все по-работещи формули. Ние се постарахме да осъществим нашите задължения, само че тези решения доведоха до разтърсвания. Но ние като уредници не можем да ги решим независимо, в случай че нямаме подпомагане от всички инсититуции. Ако градът желае да бъде припознаван като атрактивна туристическа и фестивална дестинация, то напъните и разбирането би трябвало да бъдат на всички равнища. Ние нашата работа знаем по какъв начин да я вършим!



 


 Тази година фестивалната зона бе леко отрязана от Директива за птиците " Пристанищна инфраструктура ", което сътвори известно стеснение за хилядите посетители
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР