СпейсЕкс потвърди, че спътникът “Prox-1, във вътрешността на който е

...
СпейсЕкс потвърди, че спътникът “Prox-1, във вътрешността на който е
Коментари Харесай

УСПЕХ: Космическата ракета Фолкън Хеви изведе спътника Prox-1 с платноходката Лайтсейл 2!

СпейсЕкс удостовери, че спътникът “Prox-1 ”, навътре в който е ситуирана платноходката на Планетното общество “Лайтсейл 2 ”, бе сполучливо освободен в космоса. Поредно отлично на Илон Мъск и следващ триумф за днешния полет на “Фолкън Хеви ”! 

Напомням на читателите, че “Лайтсейл 2 ” е правоприемник на “Лайтсейл 1 ” – предходната платноходка, изстреляна благодарение на галактическата ракета “Атлас 5 ” през 2015 година от Кейп Канаверал във Флорида. Целта на задачата бе да се тестват технологиите по разгръщането на платното. Всичко мина сполучливо и платното бе разпънато, само че по думите на представителите на Планетното общество са били установени голям брой дребни проблеми. Всички те са били поправени преди днешния полет на новата платноходка.

Сега, когато “Лайтсейл 2 ” към този момент лети, чакаме задачата да показва смяна на параметрите на околоземната орбита единствено чрез метода на слънчевото корабоплаване. Общата повърхност на платното е цели 32 квадратни метра. Механизмът на деяние е следният: самите светлинни фотони оказват налягане върху платното и те задвижват галактическия уред. Правя обаче значимо конкретизиране – това не е задвижване чрез слънчевия вятър, който съставлява заредени частички, реещи се в околослънчевото пространство. Светлината е тази, която избутва платното.

Счита се, че слънчевото корабоплаване е една от дребното реалистични технологии, които имат капацитета да ускорят галактически апарати на път към далечните звезди.

Напомням също по този начин, че свръхтежката ракета “Фолкън Хеви ” с 24 спътника на борда излетя в космоса през днешния ден, на 25-ти юни в 09:00 ч. българско време.

Илюстрация на галактическия уред “Лайтсейл 2 ”. Image credit: The Planetary Society 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР