Спецсъдът проведе в четвъртък първото заседание по дело, което се

...
Спецсъдът проведе в четвъртък първото заседание по дело, което се
Коментари Харесай

Европрокурорите на Кьовеши с първи подсъдим за корупция българин

Спецсъдът организира в четвъртък първото съвещание по дело, което се води от Европейската прокуратура в България. Обвиняем за рушвет е някогашен основен специалист в Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ), който бе задържан при започване на септември предходната година.

36-годишният държавен чиновник е упрекнат за изнудване на аграрни производител от пловдивското село Строево. Той бе задържан в бензиностанция на 2 септември откакто е приел 5000 лева в белязани банкноти.

До ареста се е стигнало след сигнал от изнудвания аграрни производител, който е кандидатствал по девет схеми за подкрепяне на ДФЗ. Според проверяващите арестуваният чиновник на ДФЗ е изискал от земеделския производител по 5000 лв. за всяка от деветте схеми, по които е кандидатствал. Срещу тази сума му е подсигурил, че няма да има проблеми с контролните органи на ДФЗ.

По-късно делото бе предадено от българската на Европейската прокуратура, тъй като визира злоупотреби с европейски планове.

Европейската прокуратурата показва подсъдимия с буквите Т.Д., а главният очевидец по делото е фермерът И.Г., който е кандидатствал за финансиране по схеми и ограничения в границите на Програмата за развиване на селските региони на Европейски Съюз 2014–2020 година,

И.Г. е трябвало да си получи дотациите през декември 2020 година, само че те по този начин и не са пристигнали. В началото на 2021 година той взема решение да вземе нещата в свои ръце и през февруари 2021 година стартира да търси някой, който да му помогне да си получи парите.

Негов другар му дал името и телефонния номер на Т.Д., който по това време е бил основен специалист във фонд " Земеделие ".

Двамата са се срещнали и Т. Д. му е обяснил, че знае за какво някои заплащания закъсняват и че може да помогне на И.Г. получава дотациите по-бързо, в случай че му заплати 5000 лева

Т. Д. обяснил, че може да уреди нещо измежду сътрудниците си и с парите да им повлияе да разрешат заплащанията на дотациите. Още преди даването на подкупа, само че след първите срещи сред двамата, фермерът е получил някои първични дотации.

Въпреки това, откакто И.Д. е платил подкупа той е получил общо съвсем 600 000 лева (от Програмата за развиване на селските региони

Това обаче не беше краят на бизнес връзките сред двамата. И.Г. е платил и различен рушвет от 5000 лева няколко месеца по-късно, с цел да не се правят по-нататъшни инспекции по отношение на неговите дотации, а в случай че има инспекции, то те да завършат удобно за него.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР