Специално за Factor.bg“ от Нася КралевскаОще през 2016 г. дизайнерът

...
Специално за Factor.bg“ от Нася КралевскаОще през 2016 г. дизайнерът
Коментари Харесай

Ново признание за Калина Иванова

Специално за „ Factor.bg “ от Нася Кралевска

Още през 2016 година дизайнерът на кино и телевизионни продукции Калина Иванов стана член на Академията на филмовите изкуства и науки с право на глас при установяване на удостоените с влиятелния „ Оскар “ създатели.

Но на 22 юни т.г. Калина бе определена на още по-авторитетна и авторитетна позиция в съответната Академия – в Борда на губернаторите в сектора дизайн на продукции. За първи път роден в България създател, създаващ цялостния дизайн на игрални филми и телевизионни сериали, доближава до този най-висш сан в фамозната Академия!

Впрочем това напълно не е учудващо. Кариерата на Иванов като дизайнер умерено може да се назова „ звездна “. Тя непрекъснато кръжи към „ Оскар “. Първият нашумял филм, в който тя взе участие - „ Мълчанието на агнетата “ получи пет награди „ Оскар “. Следват кинопродукции, номинирани за високата премия, на които тя е дизайнер. Сред тях са известните: „ Мис Слънчице “, „ Макс “, „ Полтъргайст “ „ Заешка дупка “, „ Книгата на Хенри “, „ Кафява захар “, „ Дим “.

В продължение на години Калина Иванов работи с видния артист Роберт Редфорд в изявите му на кино режисьор. Плод на това съдействие са дизайните на филмите му: „ Куиз шоу “, „ Човекът, който шепти на конете “, „ Конспираторът “.

Калина неотдавна стана създател на дизайна на продукциите и на двата игрални кино лентата, които известният артист Джордж Клуни сътвори като режисьор. Първият бе „ Нежният бар “ (2021 г.). А вторият - „ Момчетата в лодката “, – спортна драма за американския тим по гребане, който се състезава за Златната купа на Лятната олимпиада в Берлин през 1936 година Филмът ще бъде показан пред аудитория на връх Коледа тази година.

През 2009 година като дизайнер на продукцията на минисериала „ Сиви градини “ (HBO) Калина Иванов бе удостоена с влиятелната премия „ Еми “.

Телевизионният сериал „ Лъвкрафт каунти “ (HBO) донесе през последните години ново самопризнание за надарената българка. За невероятния си приказен дизайн тя бе номинирана за повторно с Art Directors Guild Award.

Списъкът с номинации и награди продължава.

Нетфликс сериалът „ Седем секунди “, чийто дизайн Калина реализира неотдавна, също бе отличен с телевизионното отличие „ Еми “.

В момента Калина е заета с дизайна на телевизионната серия „ Пингвинът “, който споделя развиването на историята на най-големия зложелател на Батмен. Главен воин в него е артистът Колин Феръл.

Дизайните на редица филми и сериали на Калина Иванов могат да се открият на страниците на списанията „ Architectural Digest “, „ Interiors “, „ Perspective Magazine “, „ People Magazine “.

Иванов е съучредител на Колектива на дизайнерите на продукции в Съединени американски щати и взе участие в Борда на Софийския фестивал на самостоятелните филми.

Случи ми се да попитам Калина: „ Как в действителност съумя без наследствени връзки, капитал и каквито и да е други преимущества - за които е известно, че оказват помощ във филмовата промишленост, - да постигнеш толкоз доста триумфи? И то като се има поради, че малцина дами в Съединените щати работят в мощно конкурентната област на дизайна. “
„ Когато човек е бежанец и без връзки, единственото, на което може да разчита е на образованието си, на гения си, на двете си ръце и на доста, доста труд. И на дълбоката религия, че има какво да каже като създател. Аз в никакъв случай не се отчаях, даже и в тежки моменти. “
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР