Специално за auto-press.net от Юта Бернхард и Ларс Валеранг, Global Press,

...
Специално за auto-press.net от Юта Бернхард и
Ларс Валеранг, Global Press,
Коментари Харесай

Второто поколение на Lexus NX е 95 процента ново!

Специално за auto-press.net от Юта Бернхард и Ларс Валеранг, Global Press, Гросгерау, Германия

Второто потомство на Lexus NX празнува своята премиера. SUV моделът съчетава няколко нововъведения - от каросерията до хибридното си задвижване. По отношение на продуктивност, управляемост и успеваемост, благородната издънка на Toyota енергично даде газ на технологията.

95 % от частите на превозното средство са нови. Lexus се концентрира върху шофьора, в сходство с мотото "Изживейте повече. Във всеки момент. "

“Новият NX е съгласуван с другия начин на живот на клиентите по целия свят ” - казва основният разработчик Taкеаки Катo - "Обновихме напълно главните стълбове на автомобила - електрификация, дизайн, шофиране и технологии. "

Иновациите включват нов дизайнерски език, първи plug-in хибрид на Lexus, обвързвано и завладяващо шофиране с Lexus Driving Signature, интуитивен кокпит, насочен към водача, основан на новата архитектура Tazuna, и потреблението на усъвършенствани, ориентирани към индивида технологии за повече сигурност и комфорт.

Целта на дизайнерския екип е била създаването на функционален дизайн, който Lexus ще употребява, с цел да отговори на нарастващото многообразие от предпочитания на клиентите. В сравнение с първото потомство, новият NX е увеличил дължината и ширината си с по два сантиметра, междуосието с три сантиметра и височината с пет милиметра. Нищо чудно, че тези размери обезпечават повече пространство във вътрешността, включително и за пасажерите откъм гърба.

Първото нещо, което притегля вниманието, е модифицираната решетка на радиатора - тя стои малко по-изправена, има по-фина рамка, акцентира дългия похлупак и оформя цялостното усещане от автомобила. В допълнение, отвесното подравняване на решетката усъвършенства охлаждащите характеристики.

Интериорът на автомобила също е променен - новия NX, Lexus за първи път внедрява новата идея на Tazuna в дизайна на пилотската кабина. Японският термин описва по какъв начин ездач води коня си с юздите. Целта е да се даде на лидера пряк и интуитивен надзор върху автомобила, базиран на правилото "ръце на кормилото, очи на пътя ". Най-добрият образец за интуитивно ръководство са бутоните на волана, на които могат да се присвоят предпочитаните от лидера функционалности. Когато бутонът се употребява, неговата форма се появява на предния екран, по този начин че водачът не би трябвало да гледа надолу към волана.

Под предния похлупак е ситуиран мощен хибриден елемент. Автомобилът разполага с 2,5-литров, четирицилиндров мотор, електрически мотор и литиево-йонна батерия с 18,1 кВтч /най-високият капацитет в този клас/. Допълнителният електрически мотор на задния мост осигурява задвижване на всички колела. Вградената система създава обща мощност от 306 к.с. и разрешава на NX 450h + ускоряване от нула до 100 км / ч за малко повече от шест секунди.

Размерът и потенциалът на акумулатора, както и електрическото ноу-хау на Lexus позволяват пробег до 65 км чисто електрическо ускорение до 135 км / ч.

Приставният хибрид от Lexus поддържа високо равнище на успеваемост, даже когато батерията е празна. Lexus разгласи, че NX ще бъде с към 20% по-ефективен от своите конкуренти при тези условия.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР