Специално за auto-press.net от Рудолф Хубер, Global Press Мерцедес навлиза в

...
Специално за auto-press.net от Рудолф Хубер, Global
Press Мерцедес навлиза в
Коментари Харесай

Mercedes EQC отблизо - първият представител на семейството EQ

Специално за auto-press.net от Рудолф Хубер, Global Press

Мерцедес навлиза в ерата на електричеството, с прецизна акуратност и високи стандарти. "Най-доброто или нищо " - този девиз на основателя Готлиб Даймлер съпровожда първия контакт с първия представител на семейството EQ. Може ли EQC да дава отговор на високите стандарти на умна, почти съвършена и перспективна електрическа кола с трилъчната звезда?

Мястото на срещата с новия автомобил от Щутгарт беше в покрайнините на Осло. Защо Осло? Отговорът стана явен още при първата стъпка към подземния паркинг на летището. Стотици станции за зареждане могат да се видят в голямата зала, изпълнена със стотици електронни коли. Норвегия се смята за безспорен модел на идващата автомобилна електрификация, предвид голямото наличиее на чиста електроенергия от водноелектрически централи и оповестената цел да забрави постепенно класическите мотори.

Във всеки случай, инфраструктурата високо на север е впечатляващо добра. Но дори и тук в Централна Европа, според Mercedes, няма дефицит на зарядни точки. С помоща на приложение или бордовия компютър може да се откри нужното местоположение, а самото зареждане да стане с кредитна карта. В международен мащаб има 300 000 точки за зареждане и са налични повече от 300 разнообразни оператори на обществени станции за зареждане. Практиката ще покаже дали това е наистина елементарно.

За да се употребяват по най-хубавия начин всички тънкости, които Мерцедес е дал на своя електромобил е добре да се изучат инструкциите за употреба. Защото единствено тези, които използват правилно всички лостове и бутони, използват този E-SUV и оптимално. Например, двете лопатки зад кормилото могат да се използват за задаване на следните нива на възобновяване на силата - D Auto, D + (плавно), D (ниско възстановяване), D - (средна рекуперация) и D - - (силно възстановяване с потребление единствено на един - Drive).

В допълнение към режимите на управление Eco, Comfort, Sport и Individual, има и режим за максимален пробег. Една точка в хода на "педала на газта " би трябвало да насочва водача към оптималното състояние на педала - на процедура обаче съвсем нищо не се усеща, най-малко с естествени обувки.

Еко асистентът, който оценява навигационните данни, различаване на пътни знаци и информация от радар и стерео камера за оптималната ефективност и предава препоръки на лидера, също го наблюдава.

Накратко техническите данни за задвижването - двата асинхронни двигателя начело и откъм гърба осигуряват мощност от 300 кВт / 408 к.с. и 760 Нм максимален въртящ миг, от 0 до 100 км/ч колата се форсира за 5.1 секунди, максималната скорост е лимитирана на 180 км/ч. И несъмнено, налице е еелектронно контролирано задвижване на четирите колела. 400-волтовата батерия на Daimler е с капацитет 80 кВтч.

При тръгване няма специфични трикове. Както във всеки различен Мерцедес, бутонът за стартиране е натиснат, по-късно ако имате предпочитание и в действителност желаете да знаете, по какъв начин наподобява цялата мощност на колата, налице е опция за пълно натискане на педала / kickdown/ при което тежката почти 2,5 тона машина излита в режим на спортно шофиране. Карането на автомобила има както нежни, така и брутални аспекти и в същото време колата е монго тиха.

В всекидневието такива ексцесии при ускоряване не се случват постоянно, по-важното при сходен автомобил е удобното и допустимо най-дълго каране с едно зареждане на акумулатора. При неефективно, само че общоприетоо управление Mercedes дава обещание пробег към 450 километра според остарелия стандарт NEDC при разход на енергия от към 20 кВтч на 100 km. На норвежките автомагистрали при скорост от 80 км / ч постигнахме разход към 24 кВтч. С малко ограничаване идва ЕКК с товар около 300 километра.

Работата на този SUV от междинния клас с дължина от 4,76 метра е безвредна и комфортна, с помощта на ниския център на тежестта, поради акумулатора с тегло 652 кг. Това прави колата устойчива при бързите завои, само че се чуства високата й маса. Пространството за пътниците отпред и откъм гърба е положително, багажникът е с обем от към 500 литра.

EQC предлага неща като нагряване на батерията, дистанционно управление на зареждане и климатизация чрез приложение, както и богато оборудване помощни системи. Важно за всички потребители, които постоянно карат на по-дълги дистанции, е опцията за бързо зареждане на непрекъснат ток с мощност до 110 кВт. То разрешава батерията да се зарежда от 10 до 80 % от капацитета си за към 40 минути.

Много по-дълго е належащо, когато се зарежда с изменчив ток. Защото Mercedes е ограничил вграденото зарядно устройство до скромните 7.4 кВт. Това значи, че ако зареждате на една от обичайните обществени станции пред супермаркет или в локалната спестовна банка, която доставя 22 кВт, би трябвало да се задоволите с една трета от вероятния енергиен поток. С други думи: зарядът от 7,4 кВт от 10 до 100 % лишава цели единадесет часа - което може да е проблем даже в домашни условия.

Цената на ECQ е 71 281 евро, само че тя може да бъде намалена до по-малко от 60 000 евро заради екологичния бонус.

Заключение - ECQ е значима стъпка в новата епоха. Той наподобява през цялото време до голяма степен зрял и висококачествен продукт. Няколко минуса - като мизерно дългото AC зареждане въпреки всичко оставя място за оптимизация.

Технически данни Mercedes EQC:
Петврат, средноразмерен SUV с пет порти, дължина / широчина (с външни огледала) / височина / междуосие в милиметри: 4.761 / 2.096 /1.623/2.873, празно тегло: 2.495 kg, потребен товар: 445 kg, макс. Тегло на буксирано ремарке със спирачки 1800 кг, размер на багажника: около 500 л, цена: от 71 281 евро.

Задвижване: по един челен и заден асинхронен електродвигател, системна мощност: 300 кВт / 408 к.с., въртящ миг: 760 Нм, потенциал на батерията: 84 кВтч, ускоряване от 0 до 100 км/ч за 5.1 секунди, максимална скорост (ограничена): 180 км / ч, задвижване на четирите колела, стандартен разход на гориво: 20.8 кВт /100 км, пробег съгласно NEDC: 445 км.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР