Специално за auto-press.net от Рудолф Бьогел, Global Press, Гросгерау, Германия С

...
Специално за auto-press.net от Рудолф Бьогел,
Global Press, Гросгерау, Германия С
Коментари Харесай

Mercedes на пълна елмощ - новият EQA - видео

Специално за auto-press.net от Рудолф Бьогел, Global Press, Гросгерау, Германия

С офанзивата на новия си модел, Mercedes иска да раздвижи първокласния електрически пазар, който до момента е доминиран до голяма степен от Tesla. Електрическата S-класа, луксозният EQS, ще дойде през пролетта на 2021 година. В края на годината електрическият еквивалент на E-Class, EQE, ще дебютира в горния сегмент от средния клас. Но стратегическият старт е компактният SUV EQA.

EQA е елавтомобил, само че не е роден на празно място. Освен задвижването и няколко дизайнерски корекции (радиатор в пианолак, непрекъснатата лента на задната светлина), това е сегашният GLA, който се появи на пазара напролет на 2020 година и стана апропо, една от най-успешните серии на Mercedes. Всеки десети автомобил със звезда, продаден през 2020 година, е GLA или малко по-големият GLB, основан на същата архитектура на превозното средство.



Следователно е разумно, че Mercedes вижда и най-големите шансове за триумф за новия си модел електрическа кола тук. В допълнение, SUV колите са идеални за преобразуване в електрическа кола, тъй като тяхното тяло в основата си към този момент има място за огромните акумулатори. В това отношение EQA следва доста традицията на първия електромобил Mercedes, който дебютира през 2019 година. EQC е базиран на най-популярния SUV на Daimler (GLC) и е продаден 20 000 пъти през 2020 година.

Когато съществуващи серии коли се електрифицират, било с хибридна технология или като чист електрически автомобил, наличното пространство обикновено страда, защото допълнителната технология би трябвало да бъде наместена някъде в купето.

Не по този начин е при EQA, тук инженерите на Daimler са работили толкоз ловко, че нито един литър не е изгубен да вземем за пример в размера на багажника. Що се отнася до задвижването, дизайнерите са решили нещата елементарно. Вместо мотор с вътрешно горене е вграден електромотор. Електрическият мотор от 140 кВт е ситуиран на предния мост с трансмисията, диференциала, охладителната система и силовата електроника, обединени в едно цяло.

Незабавно наличният въртящ миг от 375 Нм дърпа предните колела и ускорява компактния SUV, който тежи към два тона, от 0 до 100 км / ч за малко по-малко от девет секунди. EQA може да бъде мъчно да бъде победен от автомобил единствено с мотор с вътрешно горене.

При 160 км/ч обаче е таванът на максималната скорост, в противоположен случай батерията от 66,5 кВт би се изтощила твърде бързо. Обхватът не е непременно достатъчен за хора, които по този начин или иначе обичат да карат на дълги дистанции. В най-добрия случай са посочени 426 километра, т.е. с сдържан жанр на шофиране и при умерени температури. През зимата и при оживено шофиране по автобана опитът показва, че пробегът може да спадне около една трета.

Утеха е мощността на зареждане от 100 кВт, при изискване че е налице надлежно DC устройство. Според Mercedes батерията се захранва от 10 до 80 % за около 30 минути. Daimler обаче желае да усъвършенства това и се чака различен модел с още по-ефективно задвижване да измине към 500 километра. Освен това се планува и спортен вариант EQA с втори електрически мотор на задния мост и съвсем 300 к.с. Все още не е известно дали този вид ще работи под етикета AMG.

Шасито на EQA се възползва от ниския център на тежестта, което се дължи на пакета от акумулатори, ситуиран в пода на автомобила. Естествено налице е рекуперативно зареждане за възстановяване на силата. Можете да намерите пет режима на придвижване в EQA. Реално видяно, единствено два от тях ще се използват в всекидневието, само че най-много автоматичния. Тук компютърът определя движението допустимо най-ефективно в зависимост от температурата, скоростта или топографията - несъмнено, само когато навигационната система е включена.

Тези, които са наясно, ще предпочетат най-високото равнище на възобновяване, защото тогава се кара съвсем изключително с педала на газта (шофиране с един педал) и можете да си спестите прекъсване с активен стил на шофиране. По този начин забавлението от шофирането придобива съвсем ново игриво измерение.

Технически данни Mercedes EQA 250:
- Дължина / широчина / височина: 4.46 / 2.02 / 1.62 метра
- Двигател: електрическа машина
- оптималната мощ: 140 кВт / 190 к.с.
- оптимален въртящ миг: 375 Нм
- 1-степенна автоматизирана, задвижване на предните колела
- Ускорение: 0-100 км / ч за 8,9 секунди
- Максимална скорост: 160 км / ч
- Стандартен разход: 17,7 кВтч електроенергия / 100 км
- Капацитет на батерията 66,5 кВтч
- Време за зареждане 6.5 часа (кутия за стена); 30 минути (100 кВт DC зарядно, от 10 до 80 процента)
- Пробег с едно зареждане 426 км
- излъчвания на CO2: 0 g / km
- Цена в Германия от 47 540,50 евро
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР