Специално за auto-press.net от Майк Нойман, Global Press, Барселона Mazda

...
Специално за auto-press.net от Майк Нойман, Global Press, Барселона Mazda
Коментари Харесай

Mazda CX-60 e-Skyactiv D 200 - „точното оразмеряване“

Специално за auto-press.net от Майк Нойман, Global Press, Барселона

Mazda още веднъж се развихри и вкарва 3,3-литров, редови, шестцилиндров, турбо дизел в CX-60! Докато други производители всеобщо " смаляват " моторите, Mazda потегля по различен метод и го назовава " rightsizing/точното оразмеряване ". По време на тестванията в Барселона, пробвахме дали CX-60 към този момент не е даже по-икономичен от своя предходник.

CX-60 се предлага с три мотора, като plug-in хибриден бензинов мотор, с по-големия дизелов мотор, всеки със задвижване на всички колела или в дизеловата версия със задно предаване, която карахме. Всеки вид е оборудван с 8-степенна автоматизирана трансмисия, по-малкият дизел обезпечава 147 кВт/200 к.с. и има висок въртящ миг от 450 Нм, който е характерен за дизела.

Колата може да дърпа натоварено ремаркето с колосалните 2500 кг маса и това е в действителност удивително! Ако постоянно пътувате с ремарке или каравана не е зле да разгледате по-отблизо какво предлага CX-60.

Mazda е вложила доста старания в построяването на новия мотор тъй че да бъде допустимо най-ефективен, в това число е употребена в процеса нова технология за горене DCPCI (Distribution-Controlled Partially Premixed Compression Ignition), съса специфични бутала и по-прецизно впръскване на сместа, с цел да подсигурява доста обезпечено чисто изгаряне и по този метод усилва топлинната успеваемост с повече от 40 % в необятни работни диапазони.

Освен това има 48-Волтова M Hybrid Boost система, която работи непосредствено върху входния вал на осемстепенния автоматик с електрически мотор с мощ 12,4 кВт/17 к.с. Поради по-опростената си конструкция като редови мотор, новият мотор е на същото равнище на тегло като остарелия 4-цилиндров дизел в предшественика. Всичко това води до WLTP разход от единствено 5,0 литра на 100 км и CO2 излъчвания от 130 - 128 г/км.

Тъй като потреблението на WLTP се дефинира при оптимални условия, сме доста любопитни по какъв начин е потреблението в действителния свят. И по този начин стартира икономичното предизвикателство - транспортните средства се зареждат, по-късно се насочат на 200-километрово пробно шофиране и най-после, като заредят резервоара, пресмятат тъкмо какъв брой са изразходили.

Тъй като елементарният клиент не постоянно обръща огромно внимание на икономичното шофиране, карахме надлежно със жанр на шофиране, приспособен към всекидневието. Тестовият маршрут, ситуиран в селския регион към Барселона, минава през разнообразни сектори от автомагистралата, в центъра на града, и в ненапълно планински региони. В последна сметка сме много изумени - нашата действителна консумация с неадаптиран жанр на шофиране е единствено 5,2 литра/100 км.

За съвсем двутонен SUV с редови шестцилиндров дизел и огромни 20-цолови гуми, това е заявление. Между другото, различен тим, който доста държеше на икономията, приключи същия маршрут единствено с 3,67 л/100 км. Затова Mazda без да дава обещание доста ни сподели един от най-ефективните дизелови мотори, налични през днешния ден. Можете да карате CX-60 сред четири и шест литра на 100 км без никакви проблеми и по този метод даже да подбиете цената на WLTP, а пробегът е над 1000 километра.

Какво друго предлага японецът на своите пасажери? Преди да потегли лидерът може да вкара височината си на 12,3-инчовия екран на информационно-развлекателната система благодарение на бутон за въртене/натискане, след което камера сканира позицията на очите и автоматизирано настройва седалката, кормилото и външните огледала до оптимална позиция на седене. Всичко, което би трябвало да се направи, е да се контролира на ръка малко ъгъла на седалката и огледалото за назад виждане, да запазим настройката и по този метод постоянно да имаме оптималната позиция за сядане, когато влезем още веднъж в колата.

Инфоразвлекателната система е ясно завършена и интуитивна, тъй че е доста лесна за работа. Камерата за паркиране има 360-градусова функционалност, дава хубаво изображение с висока разграничителна дарба, а head-up екранът дава данни, свързани с шофирането в придвижването, без очите ни да се откъсват доста от пътя.

Всеки, който обича да свързва мобилния си телефон, може да направи това безжично с устройства на Apple или Android, като несъмнено не липсва индуктивна зарядна станция за зареждане по време на шофиране.

Цените на Mazda CX-60 e-Skyactiv D 200 стартира от 46 150 евро, топ моделът с по-големия мотор и най-високия вид на съоръжение, наименуван Takumi, може да бъде закупен от дилъри от 56 750 евро, доставките са планувани да последват през март или юни, според от мотора.

О, да, и през Q4-2023 по-големият модел CX-80 ще последва от Mazda, разчувствани сме да се срещнем от близко с него!

Спецификации Mazda CX-60 e-Skyactiv D200:
Дължина / широчина / височина: 4745 / 1890 / 1670 метра
Двигател: редови, шестцилиндров, турбо дизел + 48V електродвигател
Работен размер: 3283 куб.см
Системна мощ: 147 квт/200 к.с
Максимален въртящ миг: 450 Нм
Скоростна кутия: осемстепенна автоматизирана
Ускорение: 0 до 100 км/ч за 8,4 секунди
Максимална скорост: 212 км/ч
Комбиниран разход на гориво по WLTP съгласно производителя: 5,0 литра/100 км Емисии на C02: 130 - 128 г/км
Цени: от 46 150 евро
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР