Специално за auto-press.net от Майк Нойман, Global Press, Гросгерау, Германия

...
Специално за auto-press.net от Майк Нойман, Global Press, Гросгерау, Германия
Коментари Харесай

Cupra Born – не е спортното VW ID.3

Специално за auto-press.net от Майк Нойман, Global Press, Гросгерау, Германия

Born е първият електрически модел на Cupra, основан на платформата MEB (модулен комплект за електрическа конструкция), на който е основан и събрата му от групата VW - ID.3. Тествахме на процедура базовият вид (засега единствената конфигурация) на Cupra Born. Той има 58 кВтч (нето) батерия, непрекъснато възбуден синхронен мотор с мощ от 150 кВт/204 к.с. и задно задвижване. За разлика от VW ID.3, при Cupra Born няма версия със задвижване на всички колела, тя постоянно идва със задвижване единствено на задните колела.

Представянето на Born е солидно, спринтът от 0 до 100 км/ч става за 7,3 секунди, само че заади лимитираната оптималната скорост на 160 км/ч няма същинско чувство за Cupra. Увеличение спрямо модела на VW би било хубаво тук. Ясно е, че по-високата оптималната скорост надлежно усилва и разхода, само че въпреки всичко изборът би трябвало да бъде оставен на клиента.

Според измерването на WLTP Cupra изразходва 15,3 кВтч/100 км. Ако прецените, можете да карате Born и под 14 кВтч/100 км, само че естествената консумация в нашия тест беше 21,4 кВтч. Можете да зареждате с 11 кВт от стенна кутия (време за зареждане 6 часа, 15 минути) или с до 120 квт в DC станция за бързо зареждане (време за зареждане към 35 минути от 5 до 80 процента). В теста видяхме оптимален потенциал на зареждане от 100 кВт DC и единствено за доста късото време времето за зареждане от 35 минути резултатът е добър макар падащата крива на зареждане.

Обхватът е даден на 424 километра съгласно измерването на WLTP, само че Born в всекидневието предлага нелошите 340 километра, които са реалистични през лятото. Визуално Cupra Born ясно се отличава от VW ID.3, предната част има доста по-мрачен дизайн, напълно LED фаровете са с по-заострен дизайн, а решетката на радиатора с медни приложения слага спомагателни акценти. Като цяло, Born е планиран по-малко заоблен и наподобява по-спортен с помощта на страничните прагове и задния дифузьор.

За това способстват и опционалните 20-цолови алуминиеви джанти, които в тестовия автомобил са оборудвани с гуми Continental EcoContact 6 215/45 R20 T XL на всички места. Джантите се оферират и във версия BiColor с меден съставен елемент и се вписват съвършено в картината с покритие Aurora Blue.

Вътре лидерът и пасажерът начело са седнали в комфортни седалки вид панер, които оферират добра странична опора. В взаимозависимост от позицията на седене, те лимитират малко обзора върху B-колоната, когато гледате през рамо, а дребното задно стъкло също не е удобно за обзора. Има задоволително място за краката откъм гърба - даже за по-високи пасажери.

Батерията, инсталирана в долната част, заема малко място, тъй че не постоянно можете да поставите краката си под ъгъл от 90 градуса. Предлагат се две Isofix стойки за детски седалки откъм гърба, а два съвременни USB-C врата могат да бъдат открити на задната централна подпора. Какво мисли VW за операционната идея остава мистерия за нас. За страдание тази идея е възприета и от Cupra. Всичко се ръководи посредством сензорно ръководство (някои настройки могат да се задействат и посредством гласово управление).

И ни обслужват след малко време. Дори вариантите на мултифункционалния волан могат да се избират посредством допиране и тракване, при допиране с плъзгане, да вземем за пример контролирате силата на звука на контролния панел, което не наподобява доста добре, финото дозиране изисква процедура. За варианти, които изискват да натискате или плъзгате бутоните (бутонът View, например), размерите на празнината не вдъхват доверие и половината надзорен детайл отстъпва.

Регулиране на фаровете? Разбира се посредством сензорен бутон. Отваряне на задните прозорци от страната на лидера? Първоначално не е допустимо. Първо би трябвало да натиснете сензорен бутон, с цел да превключите бутоните за ръководство на прозорците начело обратно. Монтиран е и страховит панорамен стъклен покрив, който несъмнено се ръководи посредством сензорно поле - оставяме на въображението на читателите какъв брой добре работи това по време на шофиране.

Активирането на отоплението на кормилото в плиткото меню на климатроника също би трябвало да бъде оставено на пасажера по време на шофиране. Информационно-развлекателната система първоначално наподобява мудна, само че по-късно работи добре. Ако желаете да деактивирате предизвестието за овакантяване на лентата малко след пускане на автомобила, натиснете специфичен бутон на автомобила на сензорния екран, с цел да стигнете до менюто. Това от време на време отнемаше малко повече време, тъй че натискахме бутона още веднъж.

Тъй като не получавате никаква тактилна противоположна връзка, не сте сигурни дали командата е получена. Край на историята - менюто се отвори и затвори още веднъж непосредствено, тъй като дадохме команда за отваряне/затваряне два пъти. Навигация с добавена действителност Head-up Display е страхотна и няма дефекти в помоща за паркиране с поддръжка на камера с висока разграничителна дарба.

Единственото нещо, което не е напълно настоящо, са някои от зарядните станции. Въпреки че в навигацията се демонстрират разнообразни станции за зареждане, липсваха по-нови станции за зареждане, които използвахме. При търсене прибягнахме до мобилния телефон със особено приложение.

Багажникът на Cupra Born е с потенциал 385 литра, задната седалка може да се сгъне в съответствие 40/60, увеличавайки товарния размер до 1267 литра. Практично - кабелът за зареждане може да се прибере в ниша под пода на багажника. Ако искаш да превозваш повече, би трябвало да мислиш за други възможности, нито има теглич, нито може да се натовари покрива.

Cupra Born, която слиза от поточната линия в Цвикау, стартира от 39 730 евро, до момента в който нашият тестов автомобил съвсем надминава границата от 50 000 евро (49 410 евро) с благосъстоянието си от спомагателни варианти. Не е доста на ниска цена нахлуване в електромобилността, изключително в случай че имате поради, че наградата за дотация за електрически транспортни средства ще бъде понижена на половина от 2023 година Всеки, който може да се сприятели с операционната идея, ще откри солидно електрическо транспортно средство в електрическия клас Golf в Born.

Спецификации Cupra Born:
Дължина / широчина / височина: 4322 / 1809 / 1540 метра
Мотор: синхронен мотор с непрекъснат магнит (PSM)
Трансмисия: едноскоростен редуктор
Капацитет на батерията (нетна): 58 кВтч
Пробег (WLTP): 425 км
Мощност: 150 кВт/204 к.с
Максимален въртящ миг: 310 Нм
Зарядна мощ: AC: 11.0 кВт, DC: 120.0 кВт Ускорение: 0 до 100 км/ч за 7,3 секунди
Максимална скорост: 160 км/ч
Разход WLTP смесен съгласно производителя: 15,3 кВтч/100 км
Емисии на C02: 0 г/км
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР