Специално за auto-press.net от Майк Нойман, Global Press, Гросгерау, Германия

...
Специално за auto-press.net от Майк Нойман, Global Press, Гросгерау, Германия
Коментари Харесай

Mazda MX-30 Electric - малко по-различният подход

Специално за auto-press.net от Майк Нойман, Global Press, Гросгерау, Германия

Mazda оборудва MX-30 с изцяло електрическо задвижване и доста дребна батерия. Целевата група са хора, които пътуват доста в градските региони или които желаят да закупят електрическо транспортно средство като втори автомобил за ежедневна приложимост. Тествахме по какъв начин електрифицираният MX-30 се показва при ежедневна приложимост.

MX-30 ни беше доставен от водач непосредствено от Леверкузен, след еднопосочно пътешестване от към 300 километра на автомагистрала при зимни температури - всичко, което дребният електрически SUV в действителност не харесва. Въпреки това бяхме изумени, когато сподели оставащ пробег от единствено 115 км със 100 % зареждане. Това се дължи на дребната 35,5 кВтч батерия. Когато по-късно MX-30 Elektro плува по автомагистралата с оптималната си скорост от 140 км/ч, потреблението се катапултира надлежно до небесата.

Вече изпитахме философията на Mazda за „ вярно оразмеряване “ с CX-60, където дребният 4-цилиндров дизел беше сменен с огромен 6-цилиндров елемент. Тъй като Mazda нарежда MX-30 в градска среда или като втори автомобил, пробегът от 200/265 километра (комбинирано/градско) би трябвало да е задоволителен, потреблението е дадена като 17,9 кВтч/100 км (WLTP). Осмелихме се на пробег от 140 километра - макар в началото по-малко показания пробег.

Ако се движите както ви е комфортно с MX-30 и включите круз контрола при 95 км/ч по автомагистралата, с климатик на 19 градуса и не пускате доста мощно радиото, получаваме действителна консумация от 15,2 квтч и към момента имаме след упражнението по този маршрутът останаха 29 % в батерията - тъй че се пресмята обсег от 233 км и даже повече от указаното! Между другото, от оставащ диапазон от 30 % се появява известие, че равнището на батерията е ниско и би трябвало да презаредите бързо.

Mazda усъвършенства това при фейслифта и в този момент можете да зареждате с 11 кВт трифазен ток на домашната стенна кутия или до 50 кВт на DC станция за бързо зареждане. Времето за зареждане в тези случаи е надлежно 2,5 часа или 26 минути от 20 до 100 %. За страдание, не можахме да потвърдим 50 кВт при теста за външно зареждане, а видяхме 54 квт за доста малко време, преди мощността на зареждане да се изравни на 17,6 кВт - на процедура зареждането просто лишава прекалено много време за по-големи дистанции.

Всеки, който кара в градска среда, ще се изненада от MX-30, колата форсира от 0 - 100 км/ч за 9,7 секунди и с помощта на въртящия миг от 271 Нм и мощноста от 107 кВт/145 к.с. Ниското тегло от едвам 1672 кг за електрическо транспортно средства има позитивен резултат тук.

Когато застанете пред MX-30, първият въпрос, който си задавате е " по какъв начин се отварят задните порти? " - не е доста просто – първо се отворя вратата на лидера и по-късно задната, която „ самоубийствено “ се отваря против придвижването. Mazda назовава това " свободни порти ". Обикновено виждате нещо сходно в концептуални коли или доста скъпи английски първокласни седани - или в MX-30. В-колоната е пропусната и не пречи, само че гледката е малко лимитирана.

За благополучие Mazda конфигурира система за помощ при паркиране с 360-градусова камера с висока разграничителна дарба и съответните маркери за водене при маневрата. С дължина от единствено 4,395 метра и диаметър на завой от 11,5 метра можете елементарно да влезете в по-малки места за паркиране.

По отношение на концепцията за работа, MX-30 Mazda нормално се поддържа елементарна, качвате се и незабавно намирате съответните функционалности без никакви проблеми. Информационно-развлекателната система е показана на 8,8-инчов екран, а на борда има и " модернизиран " хед-ъп екран. Климатичният надзор може да се ръководи посредством различен сензорен екран, инсталиран по-надолу, различно има същински бутони за надзор на температурата.

Интериорът е с високо качество, комбинацията от материали включва рециклирани материали и даже корк! Как Mazda стига до потреблението на тапи? Отговорът е в историята на компанията - преди повече от 100 години Mazda започва като производител на коркови артикули. Наистина и респект към корените на компанията.

В MX-30 няма челен багажник (място за предпазване под капака), задният е с потенциал от 366 литра и може да бъде уголемен до 1171 литра посредством прегъване на задната седалка. Товароносимостта е избрана като 463 кг, натоварването на покрива е 75 кг.

Цената на MX-30 с електрическо задвижване стартира от 35 990 евро, само че в случай че коригирате малко оборудването, бързо можете да прескочите границата от 40 000 евро. Ако имате подобаващ профил на приложение, можете да се забавлявате доста с MX-30, в случай че постоянно би трябвало да изминавате дълги дистанции, може би можете да си го визиите като втора кола до CX-60 с дизелов мотор, с цел да вършите по-малките си ежедневни обиколки.

Спецификации Mazda MX-30 Electric:
Дължина / широчина / височина: 4395 / 1848 / 1555 мм
Мотор: електродвигател
Капацитет на батерията: 35,5 кВтч
Мощност: 107 квт/145 к.с
Максимален въртящ миг: 271 Нм
Скоростна кутия: автоматизирана
Ускорение: 0 до 100 км/ч за 9,7 секунди
Максимална скорост: 140 км/ч Разход на сила WLTP смесен съгласно производителя: 17,9 квтч/100 км
Емисии на C02: 0 г/км
Цена: от 35 990 евро
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР