Специално за auto-press.net от Майк Нойман, Global Press, Гросгерау, Германия

...
Специално за auto-press.net от Майк Нойман, Global Press, Гросгерау, Германия
Коментари Харесай

Audi RS3 Sportback - 400 „кончета“ в компактен формат !

Специално за auto-press.net от Майк Нойман, Global Press, Гросгерау, Германия

Във времето на крепко нахлуване на електрическите транспортни средства и все по-големи SUV модели, за почитателите на компактните спортни коли към момента имат вяра под формата на третото потомство на Audi RS3.

Сърцето на RS3 остава 5-цилиндровият турбо мотор с несиметричен ред на запалване 1-2-4-5-3 и със спортната изпускателна система RS с клапа. При Cupra Formentor VZ5 той обезпечава е 287 кВт/390 к.с. и 480 Нм въртящ миг, при RS3 се предлага в най-мощната версия с мощ от 294 квт/400 к.с., което му разрешава да скочи от място до стоте за 3,8 секунди. В теста даже подобрихме времето от заводските данни на 3,5 секунди и се озовахме по пъргавост на равнището на RS6 – същинска фенска полуда!

На аутобана спортните коли стартират да се „ потят “, когато ги приближи, по принцип има общоприетото ограничаване от 250 км/ч, само че може да се задейства алтернатива за 280 км/ч. Ако изберете пакета RS Dynamic Plus пък, тя е даже 290 км/ч - макар че RS3 Sportback леко се е нараснал и тежи 1570 кг.

Предшественикът на модела имаше понякога проблеми със спирачките на спортна писта, само че Audi към този момент управлява това с усъвършенствани спирачки. Отговорът на машината на командите е доста добър, 7-степенната предавателна кутия със сдвоен съединител превключва бързо, по желание и ръчно благодарение на лостчето за превключване на кормилото, липсва турбо закъснение – тъй наречените турбодупка.

RS3 е с 2,5 см по-нисък от A3 и 1 см по-нисък от S3. Следата също е разширена с 3,3 см начело и 1 см откъм гърба. Гумите на 19-инчовите джанти от лека сплав са 265/30/ZR19 на предната ос и малко по-широки от тези на задната ос с 245/35/ZR19, разпределението на тежестта към момента е малко повече начело. Заедно с задвижването на четирите колела Quattro и вградения разделител на въртящия миг на задната ос, към този момент са решени и проблемите с недозавиването.

Въртящият миг на задната ос се разпределя динамично до 100 % към задните колела посредством два електронно ръководени многодискови съединителя, което е най-хубавите причина за новия режим „ дрифт “ на шофиране "RS Torque Rear ". Той способства доста за стабилността при шофиране, ние се убедихме в това още при първото каране. През нощта валя мощен сняг и RS3 трябваше да се потвърди в 30 сантиметра свеж сняг.

Според измерването на WLTP, Audi дефинира смесен разход на гориво от 9,0 литра на 100 километра, като за постигането на този разход оказва помощ новият режим на шофиране Efficiency. Когато решавате да закупите RS3, разходът на гориво обикновенно играе второстепенна роля - с 55-литровия контейнер на колата теоретично можете да изминете малко над 600 километра.

Решетката на радиатора има нова конструкция вид „ пчелна пита “ и е голяма, тази конструкция може да се откри и откъм гърба. Лек трик са трите вентилационни отвора на предния похлупак, които са познати от истинското Quattro. Фаровете са вид LED, опционалните Matrix LED фарове обезпечават добра видимост когато и да е.

Интериорът наподобява много състезателен, седалките оферират доста добра странична опора, а мултифункционалният волан се предлага като алтернатива, еднакъв изпод и несъмнено с бутон RS, с цел да може бързо да настроите режима на шофиране. Атрактивният head-up екран се предлага за първи път в RS3. Виртуалният кокпит предлага 12,3-инчов екран и може да се контролира самостоятелно, да вземем за пример за проявление на навигационната карта. Информационно-развлекателният екран е 10,1 инча и е с опция за допиране – тъй че с модулната система за инфотейнмънт (MIB) можете да се справите бързо и елементарно.

Озвучителната система Bang & Olufsen с 3D тон обезпечава добър тон, системата за помощ при паркиране дава ясни изображения и насоки, което трансформира паркирането в детска игра. Относително висок е делът на пластмаса в интериора - да вземем за пример на вратите, които са единствено на половина покрити с алкантара, и повърхностите с пиано лак са въпрос на усет.

По отношение на свързаността, съвременни USB-C връзки са налични начело и откъм гърба, а мобилният телефон може да се зарежда и безжично начело. Налице е и свързване посредством Android Auto или Apple CarPlay.

С размер от 282 литра, багажникът не свети, в случай че имате потребност от повече размер задната седалка може да се сгъне, при което се уголемява товарното пространство до 1104 литра.

За страдание остава и капка мъка у почитателите - заради по-строгите регулации за CO2, RS3 с 5-цилиндровия мотор ще бъде последният по рода си. Така че, в случай че желаете да го имате като за последно, би трябвало да бръкнете малко по-дълбоко в джоба си - RS3 Sportback се предлага от 61 500 евро, с няколко конфигурирани екстри бързо стигате до 85 000 евро.

Спецификации Audi RS3 Sportback
Дължина / широчина / височина: 4 389 / 1 851 / 1 463 метра
Двигател: редови, 5-цилиндров, турбо
Ходов размер 2480 куб.см
Мощност: 294 кВт/400 к.с. при 5600/мин
Максимален въртящ миг: 500 Нм при 2250/мин
Трансмисия: 7-степенна със сдвоен съединител
Ускорение: от 0 до 100 км/ч за 3,8 секунди
Максимална скорост: 250 км/ч (стандартно), най-много 290 км/ч (Dynamic Package Plus)
Разход WLTP смесен: 9.0 л/100км
Комбинирани излъчвания WLTP C02: 200 г/км
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР