Специално за auto-press.net от Майк Нойман, Global Press, Германия В

...
Специално за auto-press.net от Майк Нойман, Global Press, Германия В
Коментари Харесай

Първа среща с Hyundai Kona Electric

Специално за auto-press.net от Майк Нойман, Global Press, Германия

В допълнение към своята напълно електрическа подмарка Ioniq, Ioniq 5 и Ioniq 6, Hyundai има и други транспортни средства с различни задвижвания в своето портфолио. Един от тях е акумулаторно-електрическият вид на кросовъра SUV Kona, който тествах на процедура в продължение на две седмици.

Hyundai Kona е поляризиращ в своя фейслифт - в аспект в профил и откъм гърба имаме лъскаво транспортно средство. Погледнат начело, наподобява доста футуристичен с непрекъснатата LED лента и затворената предница. Тъй като капакът за зареждане също е ситуиран в профил на предната страна, към момента имаме спиране в супер изчистения дизайн. Не всеки харесва това и наподобява като по-плосък ван Hyundai Staria.

Следващият „ проблем “ с Kona Electric е „ остарялата “ технология за зареждане от 400 Волта. Ако сте имали тестов автомобил Hyundai Ioniq 5 тъкмо преди Kona, се чувствате като че ли сте се пренесли обратно във времето през зимата с 45 минути време за зареждане от 10 - 80 % в станцията за бързо зареждане. Тук Hyundai е напред с цената, въпреки всичко Ioniq 5 с по-голямата батерия е с към 7000 евро по-скъп за покупка.

Реалният пробег по автомагистралата при зимни външни температури беше към 330 - 350 км със 100 % заряд, което е добре. През лятото, съгласно измерванията на WLTP, би трябвало да са вероятни до 514 км, зареждането може да се извърши с 11кВт на домашната стенна кутия или с малко над 100 кВт на станцията за бързо зареждане, като Kona Electric има вградена предварителна подготовка на батерията.

Капакът за зареждане начело се подгрява, което го защищава от заледяване. Имаме доста добър опит с позиционирането на врата за зареждане в всекидневието - не е нужно да гледате в кой път карате до станцията за зареждане (ако нямате шанс, по-оптималната страна е заета) и няма потребност да се напрягате по отношение на преместването на тежкия кабел за зареждане из колата.

С новото потомство се употребяват и нови електрически мотори - тестовият автомобил беше оборудван с огромната батерия и надлежно по-голям мотор. В числа това значи 160 кВт/218 к.с. мощ на системата, която задвижва предния мост. Въртящият миг е малко по-нисък спрямо предшественика, в този момент би трябвало да се задоволите с 255 Нм вместо 395, а като алтернатива се предлага термопомпа.

В всекидневието Kona Elektro се показва добре като продуктивност, мощноста е изцяло задоволителна, оптималната скорост от 172 км/ч е подобаваща за автомагистрала, ускорението от 7,8 секунди от 0 - 100 км/ч също е наред.

Окачването е „ кротко “, само че другояче доста комфортните седалки биха могли да употребяват малко повече странична опора за по-динамични возия. Интериорът на новия Kona Elektro е същинска наслада, със спретнати места за предпазване, доста място и съвременен кокпит, който по никакъв метод не е по-лош от тези на своите братя и сестри от семейството Ioniq. Управлението е типично за Hyundai, просто и ясно, има доста сензорни бутони и въртящи се контроли, както и многофункционален волан.

Дисплеите за шофиране и информационно-развлекателната система се демонстрират цифрово на 12,25-инчов екран, а страховит хед-ъп екран добавя историята. Налични са Android Auto и Apple CarPlay, както и индуктивната зарядна станция за зареждане на вашия мобилен телефон.

Както при Ioniq 5, скоростният лост е ситуиран под мигача, което на пръв взор е малко извънредно. Ново е планирането на точките за зареждане в навигацията, което работи доста добре при теста. Звуковата система Bose свири добре и багажникът също е оразмерен уместно за класа с 446 литра товарен размер с двоен товарен под. Ако сгънете задната седалка, можете да транспортирате до 1300 литра, което съвсем ви основава чувство за комби.

Кабелът за зареждане може елементарно да се съхранява в съществуващия багажник. Цената на Hyundai Kona Electric с огромната батерия стартира от 47 840 евро, нашият тестов автомобил с някои екстри като пакет Prime, 19 цолови джанти и аудиосистема Bose е 51 740 евро. Това е съвсем бракониерство към територията на Ioniq 5, който съгласно нас предлага по-добрия повсеместен пакет.

Технически данни Hyundai Kona Electric Prime 65.4кВтч 19 инча джанти: Дължина / широчина / височина: 4355 / 1825 / 1580 мм
Двигател: синхронен електродвигател с непрекъснат магнит
Скоростна кутия: автоматизирана
Капацитет на батерията: 65,4 квтч
Пробег (WLTP): 454 км (514 км с 17 инчови джанти)
Мощност: 160 кВт/218 к.с.
Максимален въртящ миг: 255 Нм
Мощност на зареждане: 11.0 кВт wallbox/стенна кутия/, DC: 100.0 кВт Ускорение: 0 до 100 км/ч за 8,1 секунди
Максимална скорост: 172 км/ч
WLTP смесен разход съгласно производителя: 16,6 кВтч/100 км
CO2 излъчвания: 0 г/км
Цена: от 47 840 евро (голяма батерия) + 5700 евро главен пакет
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР