Специално за auto-press.net от Майк Нойман, Global Press, Барселона След

...
Специално за auto-press.net от Майк Нойман, Global Press, Барселона След
Коментари Харесай

Lexus с втора електричка - RZ 450e - видео

Специално за auto-press.net от Майк Нойман, Global Press, Барселона

След електрическите модели Subaru Solterra и Toyota bZ4X идва третото транспортно средство на платформата e-TNGA на Toyota, този път употребена от Lexus в модела RZ 450e.
След кросовъра UX 300e, Lexus показа и първия напълно електрически SUV, RZ 450e. Двуцветният дизайн на колата незабавно хваща окото. Централната част на автомобила е черна от капака до задния спойлер, а страните са в противоположен цвят. Към това са добавени разширени арки на колелата, 20-инчови алуминиеви джанти с гуми Dunlop 235/50/R20 и черни капачки на огледала. Тези джанти са част от първокласния пакет, базовият RZ 450e идва с 18-инчови джанти.

Типичната за Lexus "Diabolo " радиаторна решетка е леко модифицирана за RZ, капакът е намален заради липса на мотор с вътрешно горене, само че въпреки всичко моделът може незабавно да бъде разпознат като Lexus. Задният спойлер се предлага от две елементи и е предопределен да способства още за аеродинамиката и стабилността при шофиране.



Батерия от 71,4 кВтч, която е изцяло интегрирана под пода на автомобила, и двата електромотора на E-Axle - един инсталиран на предната ос и един на задната ос, са скрити под каросерията. Те обезпечават мощности от 150 кВт/204 к.с. на предната ос и 80 квт/108 к.с. на задната ос, като общата мощ на системата е 230 квт/313 к.с.

За да може въртящият миг от 435 Нм да се придвижи дейно на пътя, RZ 450e има извънредната система за задвижване на всички колела DIRECT4 на Lexus. Сензори непрестанно ревизират сцеплението на четирите колела и системата може динамично да разпределя мощността сред предната и задната ос, или отмерено сред двете, за няколко милисекунди.

Що се отнася до потреблението, Lexus приказва за целеви разход от по-малко от 18,1 квтч/100 км и пробег в комбинирания WLTP цикъл от 660 километра, данни които биха създали RZ 450e доста ефикасен. Буксата за зареждане се намира в предната част на автомобила.

Две неща незабавно се виждат в интериора - големият разграничен панорамен стъклен покрив, който може да се смени електрически от транспарантно в матирано стъкло благодарение на сензорен бутон и новият волан "Yoke ", който на пръв взор припомня на кормилно ръководство от болид вид Formula. Той е обвързван електрически, тъй че няма механична връзка с кормилната уредба. За да не се постанова повече да прихващате кормилото, цялостното завъртане на кормилното ръководство е достигнато от 150 градуса, Lexus назовава това "One Motion Grip ". "Отрязаният " волан в горната част улеснява визията на изцяло цифровия кокпит.

Всеки, който не е сигурен дали може да се оправи с новия “волан ”, може да бъде спокоен - ще има и типичен. На борда има head-up екран, сензорната информационно-развлекателна система се демонстрира на 14,4-инчов екран и са конфигурирани въртящи се превключватели и бутони за надзор на климата и силата на звука. Мултимедийната платформа Lexus Smart Connect поддържа Apple CarPlay, Android Auto и може да се актуализира по въздуха, до момента в който основаната в облак онлайн навигация дава настояща информация за пътната обстановка.

Светлият интериор е с високо качество, би трябвало много да се потърси с цел да се открие пластмаса. Пътниците начело и откъм гърба имат доста място и им е обезпечена съвременна съгласуваност с помощта на няколко USB-C врата. Багажникът наподобява много необятен, задната седалка може да се сгъне, само че окончателният размер към момента не е избран.

Lexus RZ 450e към този момент може да се резервира онлайн, доставките от дилърите ще стартират през януари 2023 година Окончателните цени към момента не са известни към днешна дата.

Спецификации Lexus RZ 450e:

- Дължина / широчина / височина: 4 805 / 1 895 / 1 635 метра
- Двигател: AC синхронен електрически генератор
- Капацитет на батерията: 71,4 квтч
- Мощност: 230 кВт/313 к.с
- Максимален въртящ миг: 435 Нм
- Ускорение: от 0 до 100 км/ч за 5,6 секунди
- Максимална скорост: 160 км/ч
- Обхват WLTP в смесен цикъл съгласно производителя: 660 километра
- Консумация на електрическа енергия WLTP смесен съгласно производителя: по-малко от 18,1квт/100 km (целева стойност)
- Емисии на C02: 0 g/km
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР