Специално за auto-press.net от Ларс Валеранг, Global Press, Гросгерау, Германия

...
Специално за auto-press.net от Ларс Валеранг, Global Press, Гросгерау, Германия
Коментари Харесай

SUV колите стават все по-чисти и търсени

Специално за auto-press.net от Ларс Валеранг, Global Press, Гросгерау, Германия

Автомобилите вид SUV печелят от ден на ден позиции в света на колите, без значение че изключително огромните от тях се считат за много небрежни във връзка с екологията. Но времената на дебелите и огромни “кораби ” с огромни мотори с вътрешно горене са към своя край. Все повече производители оферират SUV модели с електрически мотори и в тази “игра ” май че отпред са азиатските компании.

Например Hyundai - южнокорейската група има най-голямото семейство коли вид SUV в света с различни задвижвания. В сходство с това Hyundai провежда по този начин наречената "E-Weeks ", акция, в която компанията изкарва всичките си електрифицирани SUV модели в светлината на прожекторите. А те са най-малко половин дузина - Kona Elektro, Ioniq 5, Nexo, Tucson Hybrid и Tucson Plug-in Hybrid и Santa Fe като хибрид и plug-in хибрид.

Hyundai Kona Electric е модели от начално равнище измежду електрическите SUV. Компактната електричка може да измине до 484 километра с едно зареждане на батерията, до момента в който комбинираната консумация на сила за Kona Electric с мощ от 100 кВт/136 к.с. е 14,3 квтч на 100 километра. Бижуто на Hyundai, обаче е Ioniq 5, който има достойнството да завоюва купата "Немски автомобил на годината 2022 ". С цялостна батерия модерният e-SUV може да измине до 481 километра (батерия от 72,6 квтч) и употребява 16,7 кВтч със солидната си мощ от 125 кВт/170 к.с. на 100 километра.

Най-футуристично изглеждащият автомобил от Корея във връзка с задвижването е Hyundai Nexo, който е SUV с горивни кафези. С до 756 километра пробег при цялостен контейнер за водород, Nexo е съвсем крал на обсега. Консумира 0,77 кг H2/100 км в градски региони, 0,89 кг H2/100 км отвън градските зони, а в смесен цикъл 0,84 кг H2/100 км. Комбинираните излъчвания на CO2 са тъкмо 0 г/км.

Просторният Tucson стъпва много леко, когато става въпрос за екологичния отпечатък във разновидността си с хибридна технология. 1.6 TGDI plug-in хибрид е впечатляващо мощен - 195 кВт/265 к.с. По отношение на потреблението се държи внимателно, най-малко на доктрина. Той изразходва 1,4 литра гориво на 100 километра, при изискване че автомобилът е вярно зареден. Според производителя, чисто електрическият пробег е 62 километра (консумация на мощ: 17,7 кВтч/100 км).

Междувременно Santa Fe продължава да се утвърждава като флагманския SUV на Hyundai. Предлага страховит комфорт, изключителни материали и динамичен екстериор и това са характерности, които първо хващат окото. Луксозният лайнер се предлага и с различни задвижвания като plug-in хибрид, който генерира тъкмо толкоз конски сили, колкото и надлежно моторизирания Tucson. С цялостна батерия, електрическият пробег е 70 километра (консумация на сила: 16,3 кВтч/100 км). В идеалния случай комбинираният/претегленият разход на гориво е 1,5 л/100 км.

Японците също от дълго време са електрифицирали SUV моделите си. Последният образец в тази посока е bZ4X. Компактният SUV има електрически пробег от 370-450 километра с цялостна батерия (консумация на сила: 19,3-15,9 квтч/100 км). А Nissan Qashqai се предлага общоприетоо с мек хибрид.

Европейците обаче наваксват - помислете единствено за най-новите SUV на Audi и Mercedes-Benz. Volvo също по този начин залага на комбинацията от електричество и SUV форма - даже и единствено тъй като от ден на ден клиенти се насочват към SUV колите. Новият C40 е образец за новия шведски метод на мислене и работа в областа.

Настоящето към този момент демонстрира, а близкото бъдеще ще го потвърди още повече - SUV колите освен към този момент са най-успешни измежду клиентите, само че оферират различни системи за задвижване и енергиен микс, който последователно става по-екологичен и оказва все по-малко въздействие върху заобикаляща среда.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР