Специално за auto-press.net от Клаус Бритер, Global Press, Гросгерау, Германия

...
Специално за auto-press.net от Клаус Бритер, Global Press, Гросгерау, Германия
Коментари Харесай

Audi Q5 advanced 40 TSFI quattro S-tronic – една все още привлекателна оферта?

Специално за auto-press.net от Клаус Бритер, Global Press, Гросгерау, Германия

Модел, който е в края на виталния си цикъл, може ли към момента да е привлекателна оферта? Примерът с Audi Q5 демонстрира, че несъмнено би трябвало да го изберете, когато се комбинират изискано качество и търсени характерности. Какво прави един модел автомобил сполучлив в продажбите? Луд дизайн? Пиков пробег? Ниска цена? Audi Q5 не дава отговор на нито един от тези критерии, само че е неизменима част от моделната гама от няколко години. През последните четири години приблизително над 20 000 клиенти в Германия са избрали това Audi от междинния SUV сегмент.

И това макар обстоятелството, че Q5 не попада тъкмо в категорията " специфична оферта ". Audi явно печели точки с атрактивните си характерности, които играят съществена роля при избора на автомобил. Тъй като третото потомство на известната серия се чака през 2024 година, човек може да се запита дали към момента си коства да купите автомобила, създаден в Мексико в този момент. Q5 несъмнено е забавен за купувачи, които пътуват постоянно на дълги дистанции или с четирима възрастни, които се нуждаят от не доста малко багажно поделение и които разчитат на модернизиран модел, в който всички проблеми са отстранени.

Същото сигурно може да се каже и за по-малко солидното Audi A4. Много клиенти обаче избират по-удобното влизане и повдигнатата позиция на седене в лимузината. На всичкото от горната страна Q5, с общата си дължина от 4,68 метра, е с осем сантиметра по-къс от по-тънкия A4 Avant и със относително високото си натоварване на ремаркето (до 2400 килограма) също е забавно за тези които ги употребяват. Допълнителен плюс - обилно оразмереният багажник, който математически побира 1520 литра до покрива със сгънати облегалки на задните седалки (за страдание няма плоска товарна площ).

Q5 ви дава положително чувство незабавно щом влезете - материалите в интериора наподобяват висококачествени и добре направени, като се изключи долната част на вратата с нейните непривлекателни твърди пластмасови елементи. Във всеки случай, коженият волан и контролите са лесни за изполване и незабавно се чувствате сигурни на добре обрисуваните спортни седалки (доплащане 330 евро) с отлична странична опора. На пръв взор Audi не поема никакви опасности с концепцията за ръководство, защото всички значими лостове и превключватели са рационално подредени и елементарно налични.

За страдание, няма да намерите съвсем гениалния комутатор с въртящ се бутон от минали дни, който беше заобиколен от няколко бутона за пряк избор. За да извършите това, би трябвало да употребявате пръста си, с цел да изберете вярното поле на екрана на таблета, с цел да намерите по-късно вярната функционалност в подменю. Освен обстоятелството, че скоростта на попадение понижава при неравни повърхности, значимо е да гледате екрана, когато се прицелвате. Това отвлича вниманието по време на шофиране и по никакъв метод не предизвиква сигурността на пътя. Дори и на екрана тъкмо пред лидера, първо би трябвало да включите съответнната подточка, с цел да стигнете до знака за гориво, който постоянно се виждаше.

Audi предлага позитивна опция с опционалния хед-ъп екран (доплащане 980 евро), с който най-важните данни за шофиране, като вашата лична скорост, настоящото ограничаване на скоростта и опростени указания от навигационната система, се отразяват на предното стъкло. Всеки, който е изпитал тази висококачествена осведомителна технология, към този момент няма да желае да остане без нея.

В Q5 няма дефицит на пространство начело или откъм гърба. Това важи в идентична степен за пространството за главата и краката - обаче завършените седалки откъм гърба не би трябвало да побират повече от двама възрастни. Говорейки за задната седалка - облегалките за глава са просто прекомерно къси за високите пасажери, с цел да предложат оптимална отбрана при положение на камшичен удар откъм гърба.

Електронно ръководеното въздушно окачване, инсталирано в тестовия автомобил (доплащане 2000 евро), покрива диапазона сред „ комфорт “ и „ динамичност “ според от вашия усет и съответните настройки. За по-лесно товарене на багажното поделение колата може да се спусне с пет сантиметра благодарение на комутатор в багажника. При най-спортната и здрава версия каросерията е снижена с четири сантиметра, което понижава съпротивлението на въздуха, изключително при по-висока скорост. Q5 може да се издига до 4,5 сантиметра от естественото състояние в сложен терен.

Що се отнася до задвижванията, заинтригуваните страни могат да избират сред два дизелови и два бензинови мотора, както и Plug-in хибрид и мощния SQ5 TDI с шест цилиндъра. Карахме Q5 advanced 40 TFSI, който предлага 204 к.с. от четири цилиндъра в този базов мотор с работен размер от 2 литра. Това значи, че 1,8-тонният модел може да не е експлозивен на пътя, само че не и отегчителен.

Ако желаете да имате малко повече пара под капака, ще изберете 45 TSFI, който е по-жив с неговите 265 к.с. Любителите на дизела могат да избират сред 35 TDI със 163 к.с. и 40 TDI с 204 к.с. Стойността на разхода от 7,6 до 8,6 литра на 100 километра, посочена от Audi, може да бъде реализирана единствено при извънредно въздържан жанр на шофиране със 7-степенната скоростна кутия с двоен съединител за бързо превключване, която е общоприета. В всекидневието би трябвало да сте готови за стойности, които според от изискванията на работа са склонни да стигнат до 10 литра.

Официално ценовата листа на Q5 стартира от 49 950 евро (базов 35 TDI или 40 40 TSFI quattro). Най-малко 51 250 евро се дължат за " напредналия " вид на тестовия ни автомобил. С не прекомерно дълъг лист от функционалности, практическият тестов образец към този момент коства над 72 000 евро. Най-големите добавки са въздушното окачване, пакетите за оборудване/помощ „ City “, „ Tour “, „ Business “ и „ S-Line “ (между 1000 и 3000 евро), матричните LED светлини за 2250 евро и джантите от лека сплав за над 3500 евро.

Но всеки, който закупи Q5 в този момент, може да се възползва от идната смяна на модела. Или посредством тежки договаряния, или при закупуване на ежедневна регистрация или млад използван автомобил. Няма метод да извършите неточност, в случай че Q5 се вписва тъкмо като цел във вашата плячка.

Технически данни Audi Q5 advanced 40 TSFI quattro 150 (204) s-tronic: Дължина / широчина / височина: 4,68 / 2,40 (с външно огледало) / 1,66 метра Двигател: редови четирицилиндров с непосредствено впръскване на бензин Работен размер: 1984 куб.см
Мощност: 150 кВт/204 к.с.
Максимален въртящ миг: 320 Нм
Трансмисия: 7-степенна с двоен съединител, задвижване на четирите колела
Ускорение: 0 до 100 км/ч за 7,3 секунди
Максимална скорост: 223 км/ч
Стандартен разход (WLTP): 7,6 - 8,6 л/100 км Супер
CO2 излъчвания (WLTP): 173 - 196 г/км
Цени: от 49 950 евро
Цена на тестовия автомобил: 72 065 евро.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР