Специално за auto-press.net от Клаус Бритер, Global Press, Гросгерау, Германия

...
Специално за auto-press.net от Клаус Бритер, Global Press, Гросгерау, Германия
Коментари Харесай

Continental: Как се създава добра концепция за работа в автомобила?

Специално за auto-press.net от Клаус Бритер, Global Press, Гросгерау, Германия

Как се ръководи работата на автомобила? С волан, педали, лостове, бутони, сензорни екрани. За да може всичко това да се ръководи интуитивно, е належащо повече от просто мислене за разположението на детайлите. Технологичната група Continental дава взор върху тактиката си за развиване в тази посока.

Каква е изгодата от механически изпипаната до най-малкия подробност идея за работа, в случай че не е съобразена с потребностите на клиента? Или се отхвърля, или води до неправилно държание. В симпозиум със профилирани публицисти софтуерната група Continental обърна внимание на провокациите, пред които би трябвало да се изправят разработчиците на контролни детайли в колите.

Целта - да се разработят артикули, на които водачите се доверяват и които в последна сметка се радват да употребяват. С други думи - какви психически връзки стоят зад този вид взаимоотношение сред човек и машина. Или по какъв начин наподобява „ потребителското преживяване “? Основното изречение в посланието на компанията е - „ Не духът ръководи транспортното средство, а цялото човешко създание “.

Всичко е до страсти, моментна среда, всекидневно положение и разнообразни желания. Специализираните решения могат да бъдат създадени единствено откакто тези рамкови условия бъдат оценени. Това е и една от аргументите, заради които работата на техниците в този момент е тясно обвързвана и с тази на психолозите.

Налице са две крайности - в случай че една система за подкрепяне на лидера е прекомерно покровителствена, тя постоянно или се изключва от лидера или го „ деактивира “ и основава илюзията за подправена сигурност като асистент, макар че по принцип не работи изцяло самостоятелно. Така лидерът се изплъзва от отговорността си и се разсейва, да вземем за пример с мобилния телефон. Следователно става въпрос за спора на задачите сред безспорното доверие и недоверието в оперативните помощни средства и автомобилните асистенти, които разработчикът би трябвало да позволи.

Едно решение е транспортното средство да дава единствено знаците, които са нужни сега. Пример - с цел да не пропуснете отбивката на многолентов път, на предното стъкло може виртуално да се проектира стрелка върху пътя, която да сочи вярната лента за навреме отблъскване.

За да ускори доверието сред машината и индивида, системата би трябвало ясно да комуникира какво има намерение да прави. Това може да се случи по два метода, когато се приближавате до пътека вид зебра, където пешеходците се готвят да пресекат улицата, във вътрешността транспортното средство оповестява, че колата в този момент стопира поради другите участници в придвижването и на открито (напр. посредством оптичен сигнал в решетката на радиатора ).), че пешеходецът може да навлезе на пътното платно.

Колко интелигентни са концепциите за работа може да се види и от това дали те ясно разпознават настоящите условия, пред които е изправен лидерът. Стресирани ли сте, тъй като трафикът е безреден, или просто си почивате на чист, празен селски път?

Ако е нужна индивидуализация, дизайнерите печелят от смяната в дизайна на таблото. Докато преди имаше единствено няколко показалки и няколко лоста и превключватели, през днешния ден и в бъдеще екраните или повърхностите, реагиращи на досег, са стандарт. Отделно забележимите зони за лидера и пасажера начело даже разрешават решения за развлечение за пасажерите, които не отвличат вниманието от шофирането на автомобила.

По пътя от концепцията до концепцията, подготвена за серийно произвеждане, Continental употребява симулатори, лаборатории за виртуална действителност и тестови зони, разпределени по целия свят. Там се събират и правят оценка реакциите на тестовите лица. Като част от тези проби се опитва и по какъв начин се държат пасажерите в изцяло самостоятелни коли.

Експертът за HMI (Human Machine Interface) на софтуерната група, Гуидо Майер-Аренд, обобщава това по този начин: „ Едно от най-големите провокации в актуалното автомобилно инженерство е да се разработят концепции и решения, които дават на хората чувството - Вие сте безвредно тук, можете да разчитате на технологията 100 %. "

Continental употребява британския термин " calibrated trust/калибрирано доверие/ " за самостоятелно откритата връзка на доверие сред лидера и автомобила. Йохен Мьолер (старши специалист за потребителско преживяване и дизайн на взаимодействие) прибавя: " Нашата цел в Continental е да разработим технологии, които основават действителна добавена стойност за потребителския образован екран, с цел да може да прави заплащания. Но прочувствената добавена стойност също е от значително значение за позитивния консуматор опит, да вземем за пример в случай че чувството за повърхнина или въртящ се бутон просто се усеща добре. "

Колко добре, че Мьолер към момента загатва положителното остаряло въртящо се „ копче “. В последна сметка определянето на знаци на екрана с пръст не е за всеки. Една грапавина в земята може бързо да провали избора на вярната функционалност.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР