Специално за auto-press.net от Клаус Бритер, Global press, Мюнхен Корейският

...
Специално за auto-press.net от Клаус Бритер, Global press, Мюнхен Корейският
Коментари Харесай

Първа среща - Hyundai Bayon

Специално за auto-press.net от Клаус Бритер, Global press, Мюнхен

Корейският производител на коли Hyundai пусна нов мини SUV, който притегля доста внимание с дизайна си. Въпреки компактните си размери, Bayon не пести вътрешно пространство и е практично транспортно средство в и към града.

С Bayon, Hyundai стартира напълно нова моделна серия, която е тъкмо под Kona във връзка с формат. Всеки, който желае да вникне в посланието на името, би трябвало да познава Франция и да не подценява изобретателността на маркетинг експертите. Разрешението на загадката е френският град Байон, който се намира сред Пиренеите и брега на Атлантическия океан и се счита за привлекателен център за най-вече млади, спортуващи хора, които обичат да плават или да се разхождат. По този метод целевата група измежду начин на живот клиентите е ясно дефинирана от комерсиалните стратези.

Можете да постигнете задачата си доста по-бързо без каквато и да е словесна гимнастика - в случай че търсите стилен, удобен автомобил с доста пространство и оценявате високото сядане, ще намерите вярното транспортно средство в Bayon. Независимо на какъв брой години сте и какъв брой сте атлетични. Градските хора изключително ще оценят обстоятелството, че мини SUV Hyundai бързо намира точното място, когато търси място за паркиране.

Всеки, който избере меката хибридна версия със 120 к.с. и 48-волтова технология, може да бъде удовлетворен, че здравият звучащ 1-литров турбо трицилиндров оказва помощ да се спринтира от нула до 100 за малко над 10 секунди и развива 185 км/ ч. Тъй като електрическият мотор прибавя малко въртящ миг, изключително във етапа на пускане и ускоряване, автомобилът с предно задвижване може даже да се превключва мързеливо, което в последна сметка понижава разхода на гориво. Въпреки това, не би трябвало да очаквате спонтанна реакция на газта при ниски скорости, изключително в режим на шофиране "ECO ".

Версията, която карахме е с „ умна “, шестстепенна, механична кутия, която незабавно освобождава съединителя щом се вдигне педалът на газта. След това байонът стартира да плава, употребявайки инерцията на празния ход. Въпреки този финес надали е допустимо да се реализира оповестеният естествен разход (5,5 л/100 км). При смесена работа би трябвало да се вземат поради стойности сред 6,5 и 7,5 литра.

Като цяло задвижването не прави изключително хармонично усещане, изключително когато превключването на предавките е приключено при по-високи скорости. След това байонът скача малко напред след задействане на съединителя заради масата на маховика на генератора.

Клиентът ще хареса положителната направа, макар че арматурното табло не скрива твърдите си пластмасови елементи. Лесните за четене уреди (с интегриран екран за скоростите), лесното ръководство и добре проектираните седалки също способстват за чувството за благоденствие. Пътниците откъм гърба също нямат мотив за недоволство поради по никакъв начин не тясното място за коленете и единствената леко спускаща се линия на покрива.

Въпреки че дребният Hyundai към този момент разполага с многочислени асистиращи системи в базовата версия „ Pure “, изненадващо е, че потребната система за предизвестие в мъртва точка се предлага единствено с топ оборудването „ Prime “, употребявано с асистиращия пакет Plus (750 евро). Въпреки това би трябвало да се удостовери, че на Bayon не му липсва съвсем нищо в този вид на съоръжение. Тогава даже навигационната система е налице. В тестовия автомобил към главната цена от 27 190 евро е добавено единствено доплащането за металика (570 евро).

Без значение коя линия съоръжение ще изберете с необичайния си дизайн, този нов Hyundai е същински привличащ вниманието и се откроява на улицата. Леката игра на перли и ръбове, както и голямата извивка на вратата на багажника вълшебен притеглят погледите, постоянно бяхме изпреварвани от други участници в придвижването, които също желаеха да видят дали е толкоз поразително лицето с дневните светли очи...

Спецификации Hyundai Bayon 1.0 T-GDI+48 Volt Hybrid 6-iMT Prime
Дължина / широчина / височина: 4.18 / 1.78 / 1.50 метра
Задвижване: трицилиндров турбо бензинов мотор с непосредствено впръскване -
Мощност: 88 кВт/120 к.с
Ходов размер: 998 куб.см
Максимален въртящ миг: 172 Нм при 1500 - 4000/мин
Предавателна кутия: 6-степенна механична, предно задвижване
Ускоряване: 0 до 100 км/ч за 10,4 секунди
Максимална скорост: 185 км/ч
Нормален разход: 5,5 л Супер/100 км
CO2 излъчвания: 125 г/км
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР