Специално за aut0-press.net от Майк Нойман, Райнмюнстер Приех поканата на

...
Специално за aut0-press.net от Майк Нойман, Райнмюнстер Приех поканата на
Коментари Харесай

BYD Experience Day с Yangwang U8 - видео

Специално за aut0-press.net от Майк Нойман, Райнмюнстер

Приех поканата на BYD за " BYD Experience Day " в Rheinmünster в центъра за сигурност при шофиране на Baden Airpark. В допълнение към BYD Seal и Seal U, които към този момент познаваме, там също имаше две транспортни средства от под-марката „ Denza “ с N7 (електрически седан) и D9 (луксозен ван), както и сегашния флагман на втората под-марка “Yangwang ”, първокласният SUV U8.

Визуално подложен в средата сред другите транспортни средства, U8 е с дължина от 5,319 метра, широчина от 2,05 метра и височина от 1,93 метра – става дума за в действителност великански SUV. Технологията под капака е не по-малко впечатляваща от чисто образните измерения. Питам два пъти, тъй като не съм сигурен дали просто не съм схванал и отговорът е да - 880 кВт/1196 к.с. са разпределени сред четири електрически мотора (по един електродвигател с 220 кВт/299 к.с. на колело)!

Тежащото съвсем 3,5 тона (3460 kg) транспортно средство има общо 1280 Нм въртящ миг, който му разрешава от 0-100 км/ч да скача за 3,6 секунди и да доближава оптималната скорост от 200 км/ч - превъзходни цифри, и то освен в сегмента U8. О, да, и по тематиката за пробега - U8 е освен чисто електрическо транспортно средство със стойности на продуктивност, които вършат супер спортна кола бледа сянка, само че също по този начин има инсталиран 2,0-литров турбо бензинов мотор, който работи като удължител на пробега ( сходно на Mazda MX-30 R-EV) и прави работата си за зареждане на съвсем 50 кВтч батерия. Благодарение на 75-литровия контейнер, plug-in хибридът може да измине над 1000 километра.



U8 стои на платформата E4 на BYD със системата за надзор на динамичността на шофиране Disus. Това значи че всяко колело може да се ръководи самостоятелно (например, в случай че гумата се спука, U8 може да продължи да се движи обикновено напряко, системата разпознава казуса и надлежно контролира другите двигатели), въздушното окачване може да контролира всяко колело поотделно твърдостта (сензорите Lidar непрестанно сканират пътя и надлежно контролират амортисьорите) и шофирането отвън пътя продължава без проблеми с помощта на заключващите се диференциали.

Пътният луфт е доста порядъчен - 28,5 сантиметра. Ако това не е задоволително, можете да вдигнете U8 с още 15 сантиметра. Джантите на тестовата кола са 22 цола, само че има опция и за 20 цола. Благодарение на документа IP68, U8 може да върви (а също и да плува) през вода с височина 1 метър за 30 минути и да извърши по този начин нареченото завъртане на рака, т.е. може да се завърти точно на място – нещо доста практично при тесни обстановки на паркиране.

По време на тестванията по шофиране на пистата безусловно ми спря дъхът. Трудно е да се опише по какъв начин съвсем 1200 к.с. и над 1200 Нм въртящ миг, които неотложно се дават електрически, ви натискат в седалката, когато спринтирате от място - това би трябвало да се изпита, с цел да се повярва. А фактът, че този исполин стопира от 100 км/ч до 0 км/ч единствено за 35 метра, е неповторимо достижение в този клас коли.

Ако сте спокойни, U8 е извънредно комфортен за шофиране и, несъмнено, забелязвате тежестта и размера, в случай че желаете да вземете завоите малко по-динамично - има транспортни средства, които са по-подходящи за спортната писта. U8 реализира и високи резултати при офроуд с помощта на своя ъгъл на офанзива от 36,5 градуса начело и 35,4 градуса откъм гърба. Със своя луфт и 15 избираеми офроуд режима би трябвало да можете да преминете съвсем на всички места.

Да преминем към интериора, който е не по-малко впечатляващ от всичко изброено до тук. Екрани, където и да погледнете, да вземем за пример за водача и пасажерът начело 23 инча, информационно-развлекателната система в 12,8 инча като OLED с 2K резолюция, два екрана за пасажерите откъм гърба. Качеството демонстрира, че BYD, като производител по контракт за Apple, създава iPad, наред с други неща.

Количеството пространство може да се опише единствено като суперлативи - несъмнено, всички седалки са електрически регулируеми, отопляеми и вентилирани, както и с функционалност за масаж. Голям, явен хед-ъп екран, голям панорамен стъклен покрив с вградени звездни светодиоди (цветът може да се контролира свободно) и информационно-развлекателна система, която ни кара да имаме вяра, че пилотираме Starship Enterprise. Ще ви отнеме половин ден, с цел да намерите и изпробвате всички функционалности на U8.

Системата е супер бърза, всички камери демонстрират явен, красиво разграничен облик и споменахме ли вградения ледник в централната подпора, който може да охлажда до -6 градуса и да загрява до 50 градуса? Или двете безжични зарядни устройства за мобилни телефони, които могат да зареждат до 50 Вт на слот? Или интериорът напълно от напа кожа с приложения от същинско дърво? Или доста комфортните седалки (с възглавници за врата), които автоматизирано обгръщат пасажерите по-плътно при по-бързо завиване?

Разбира се, задната седалка се сгъва изцяло електрически, с цел да образува равна товарна повърхност (над 2000 литра товарен обем), разнообразни USB-A и USB-C портове за зареждане и естествен контакт в багажника не липсват. Като черешка на тортата пристигна и в действителност ужасно угнетяване на шума, което разрешава на звуковата система Dynaudio Premium с 22 високоговорителя да свири мощно.

Друга специфичност - в BYD/Yangwang всичко се създава и създава вътрешно. Батерията BYD Blade, литиево-желязо-фосфатна батерия, не съдържа тежки метали и даже не създава пушек при „ теста с гвоздей “, което я прави доста забавяща горенето. Всички други съставни елементи на транспортните средства като мотори, екрани и софтуерна система също са създадени и построени вътрешно. Само що се отнася до гумите, тестовата кола разчиташе на немски премиум производител Continental с PremiumContact C в размер 275/50 R22.

Още нещо историческо - BYD е производител на транспортни средства от две десетилетия, марката Yangwang е на китайския пазар от 2022 година и с U8, показан през 2023 година, те основават най-популярния автомобил в своя сегмент в Китай. Произведените до момента 3700 единици са продадени за нула време, цената е към 1,1 милиона юана /приблизително 142 000 евро/.

Любопитни сме да забележим дали/кога и на каква цена U8 ще се появи на европейския пазар. Технически към днешна дата няма известна опция на това равнище, BYD пусна модел с който демонстрира какво е допустимо. Като дребна визия за бъдещето – възнамерява се U9 като състезателен автомобил със същата технология като U8 (говорят, че с 2400 кг и 0-100 км/ч за две секунди) и U6 като седан. Ще следим какво се случва с BYD в Европа с неспокойствие...

Технически данни BYD Yangwang 08:
Дължина / широчина / височина: 5319 / 2050 / 1930 мм
Двигател: четири електрически мотора + 2.0l турбо бензинов мотор (разширител на пробега)
Работен размер: 1994 куб.см
Мощност на системата: 880 кВт/1196 HP
Максимален въртящ миг: 1280 Нм
Скоростна кутия: автоматизирана
Ускорение: 0 до 100 км/ч за 3,6 секунди
Максимална скорост: 200 км/ч
Комбиниран разход на гориво WLTP съгласно производителя: не е посочен Емисии на C02: не са посочени
Базова цена: не е посочена

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР