Специално интервю за КМГ с министъра на земеделието на Република

...
Специално интервю за КМГ с министъра на земеделието на Република
Коментари Харесай

Министър Явор Гечев: Тенденцията е в следващите години Китай да се оформи като най-големия пазар на хранителни продукти в световен мащаб

Специално изявление за КМГ с министъра на земеделието на Република България Явор Гечев

– Г-н Министър, след облекчаването на противоепидемичните ограничения, Китай стартира бързо да възвръща своята стопанска система и селско стопанство и на първо място съдействието си с други страни в другите области на живота. Какви са търговско-икономическите връзки сред България и Китай в тази връзка, и по-специално в селското стопанство и земеделието, както и в други браншове и по какъв начин виждате вероятностите за съдействието ни в идващите години?

– Развитието на търговско-икономическите връзки сред България и Китай следва да се преглеждат в подтекста на пълноправното ни участие в Европейския съюз и обстоятелството, че Китай е стратегически сътрудник на Европейски Съюз, както и в рамките на Инициативата за съдействие сред Китай и страните от ЦИЕ, стартирана от китайското държавно управление през 2011 година и самодейността “Един пояс, веднъж ”, стартирана от китайския президент Си Дзинпин през есента на 2013 година

Относно аграрната търговия на България с Китай виждаме растеж в износа за интервала януари-юни тази година, който се прави оценка на 105 млн. евро по данни на Националния статистически институт. За същия интервал на предходната година общият поземлен експорт за Китай се е оценявал на 44 млн. евро. Това е 139,2% изменение, което е в действителност добър резултат. За сметка на това вносът от Китай за България за същия интервал януари-юни 2021-2022 година е с към 31,3% по-висок, което прави близо 42 млн. евро.

Основните импортирани селскостопански артикули от Китай за България са житни растения, естествени лакове, смоли и други растителни екстракти, приготвени храни за животни и всякакви типове хранителни артикули. За Китай изнасяме най-вече царевица, слънчогледови семена, кюспета и други твърди останки, фуражни цвекла и други фуражни култури. Например за първото шестмесечие на 2022 година сме изнесли близо 99 хиляди тона царевица.

Тоест, виждаме, че стокообменът сред двете страни продължава да пораства и търговията бележи отличен растеж. Имаме за цел да продължим да развиваме двустранните връзки и да подкрепяме дребните и междинни предприятия в тази тенденция.

През последните няколко години вносът на селскостопанска продукция и храни в Китай също по този начин и от района на ЦИЕ се усили с големи темпове. Това се дължи на бързия стопански напредък и нарастването на приходите на китайското население, както и огромното търсене на артикули. Тенденцията е в идващите години Китай да се оформи като най-големия и рентабилен пазар на хранителни артикули в международен мащаб. Перспективи за съдействие съществуват и в търговията с млечни артикули, мед, консерви, сладка и конфитюри, вино, селскостопански инвентар.

– Бихте ли показал някои по-интересни и значими начинания, свързани с самодейността за съдействие сред Китай и ЦИЕ, които предстоят и в които България е деен участник?

– Земеделието, както в България, по този начин и в Китай, е един от водещите браншове, които са сериозно значими за стопанските системи на страните. Развитието на търговско-икономическите връзки сред Китай и България следва да се преглежда, както на двустранно равнище, по този начин и на многостранно, в подтекста на присъединяване на България в Инициативата за съдействие сред Китай и страните от ЦИЕ. Инициативата доста способства за задълбочаването на двустранните и многостранните връзки, както сред страните-членки, по този начин и сред обществата.

По отношение на съдействието в региона на селското стопанство в границите на Инициативата, би трябвало да се означи изключителния растеж в търговията на селскостопански и хранителни артикули. Така да вземем за пример, тя се е нараснала от 6 млн. $ през 2012 година до 76 млн. $ през 2022 година

Създаденият към Министерство на земеделието Център за поощряване на съдействието в региона на селското стопанство сред Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ), работи интензивно по повод основаването на благоприятни условия за действителния бранш и позициониране на артикули от ЦИЕ на китайския пазар, чрез визити на бизнес делегации, участия в изложби и фестивали.

Пример за това е и идното Третото Изложение ‘Китай-ЦИЕ’, което ще се организира в гр. Нинбо, провинция Джъдзян, в интервала 16-20 май 2023 година Планира се ЦНСССКЦИЕ да взе участие с щанд на който ще се показват компании от хранително-вкусовия бранш и козметиката. Към момента има декларирано предпочитание за присъединяване в ревюто на 10 компании от ЦИЕ.

Отделно от това се приготвя и присъединяване на ЦНСССКЦИЕ със личен павилион по време на Шестото Международно ревю за вносни артикули в Китай, което ще се организира в интервала 5-10 ноември 2023 година в гр. Шанхай. Планира се на щанда на Центъра да вземат присъединяване, както компании от България, по този начин и от останалите страни от ЦИЕ.

Тази година ЦНСССКЦИЕ инициира и започва пилотно издание на Акселераторска стратегия за започващи предприятия в региона на селското стопанство сред Китай и страните от Централна и Източна Европа, която ще се организира в интервала 27 март-1 април т.г. Посредством тази нова самодейност, ще се способства за развиването на витална предприемаческа среда в Централна и Източна Европа, внедряване на нововъведения и технологии в земеделието, като предоставените образования и поощрения ще стимулират участниците да развият предприемаческа настройка, като по този метод ще се способства и за доближаване и промотиране на съдействието в региона на селското стопанство.

Отделно от това, от началото на годината ЦНСССКЦИЕ дава и от време на време ще изготвя аналитични отчети с настоящи статистически данни и материали за положението на земеделския бранш и съпътстващите го подсектори в страните от ЦИЕ и Китай, за запознаване на бизнеса с потребна информация и трендове в региона.

С оглед на подсилване на обичайното другарство сред Китай и България, ЦНСССКЦИЕ ще се включи и поддържа организирането на летен Фестивал на Драконовите лодки през месец юни на езерото Панчарево, по време на който ще се осъществя и кулинарен фест, който ще покаже най-хубавото от кулинарните обичаи на страните от ЦИЕ. Инициатор на Фестивала е Посолството на КНР в Република България, като измежду главните сътрудници и съорганизатори са Столична община, посолства в България на страни от Азия, Генералната работа по спорта на КНР, Народно държавно управление на град Чунцин, Народно държавно управление на град Нинбо, Народно държавно управление на град Кунмин, Общинско бюро за просвета и туризъм на град Пекин, Служба за външни работи към управата на провинция Дзянси, Китайски културен център – София, Изследователската база за интернационален културен продан (културна търговия) на Информационния департамент на Централен комитет на КПК, Китайски институт по търговия с услуги към Втори Пекински университет за непознати езици, Институт Конфуций при Софийски университет, вестник „ Ханджоу Сити-експрес “, Българо-китайска комерсиална камара, Асоциация на завърналите се от чужбина китайци в провинция Джъдзян, Народно държавно управление на окръг Цинтиен; Община Русе, Българска национална асоциация „ Един пояс, веднъж “, Българска федерация по кану-каяк, Ексклузивен представител и вносител на ракия Маутай в България; а подкрепящи институции са Министерство на културата на Република България, Министерство на туризма на Република България, Министерство на младежта и спорта на Република България; Център за поощряване на съдействието в региона на селското стопанство сред Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ) към Министерство на земеделието на Република България.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР