Специални сондажи ще бъдат направени на терена на Балабановата къща.

...
Специални сондажи ще бъдат направени на терена на Балабановата къща.
Коментари Харесай

Пропукаха се основите на Балабановата къща

Специални сондажи ще бъдат направени на терена на Балабановата къща. Те би трябвало да открият дали няма проблеми със свличането на терена на неповторимия музеен дом, в чиито основи бяха открити притеснителни пукнатини. Една от емблематичните здания в Стария град е ситуирана върху повърхност от 546 кв. метра. Къщата е издигнат на накривен терен.
„ Вече сме пуснали поръчката до компания „ Рестстрой” и следва няколкомесечен период, в който тя би трябвало да направи цялостно проучване на целия терен, както и на самата страда”, изясни шефът на ОИ „ Старинен Пловдив” Йордан Илиев. „ Рестстрой” е единствената компания, която има лиценз да прави сходни действия в Стария град.
Междувременно започнаха и възстановителните работи по интериора на къща „ Хиндлиян”. Там следва реституция на стенописите във всички пространства. Освен тях майстори ще прегледат и при потребност ще постегнат старинните мебели. Преди две години фасадата на „ Хиндлиян” бе актуализирана изцяло.
Балабановата къща е издигната при започване на XIX век от албанеца християнин хаджи Панайот Лампша. Той е богат търговец и лихвар. В началото на XX век неин притежател става търговецът Лука Балабанов. Перлата на Стария град е съборена до основи през 1930-те години. През 1971 година е проектирано възобновяване й на същото място. Тогава са следвани останалите в земята истински основи. Проектирането е изпълнено въз основа на книгата на арх. Христо Пеев „ Пловдивската къща “. Тогава къщата възкръсва с помощта на арх. Петър Дикиджиев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР