Специалната структура за борба с корупцията на Албания (SPAK) обяви

...
Специалната структура за борба с корупцията на Албания (SPAK) обяви
Коментари Харесай

Обявиха за международно издирване бивш вицепремиер на Албания

Специалната конструкция за битка с корупцията на Албания (SPAK) разгласи някогашния вицепремиер Арбен Ахметай за интернационално търсене.

Уведомени са Международната организация на престъпната полиция (Интерпол) и други интернационалните правоприлагащи органи.

Официални източници от Специалната прокуратура потвърдиха новината пред Евронюз Албания.

На 14 юли албанският парламент гласоподава за събаряне на имунитета на Арбен Ахметай като член на Народното събрание, с което проправи пътя за неговия арест, както и за претършуване на парцелите му.

117 депутати, измежду които и министър-председателят Еди Рама, гласоподаваха в поддръжка на настояването на SPAK за ареста на Ахметай, а трима депутати, участвали на съвещанието, се въздържаха.

След като гласоподава в поддръжка на свалянето на имунитета на Ахметай, министър-председателят Еди Рама съобщи, че от правосъдните институции зависи да проведат задълбочено следствие и да заключат дали Ахметай е отговорен или не.

Премиерът подсети, че Социалистическата партия няма да толерира никого, който злоупотребява със служебното си състояние за персонални облаги.

Съобщава се обаче, че Ахметай е напуснал Албания. Според юриста му Хенрик Лигори някогашният вицепремиер сега е във Англия дружно с щерка си и ще се върне в Албания, когато счита, че " истината ще бъде разкрита ".

В няколко поста във Facebook Ахметай твърди, че е бил заплашван и че воденото против него следствие е ориентирано извънредно против личността му.

През юни SPAK разпитва Ахметай в продължение на съвсем шест часа, защото следствията против него се уголемяват в четири посоки: пране на пари, пасивна корупция, погрешно обявление на благосъстояние и корист със служебно състояние.

Миналата седмица SPAK наложи предпазен запор на шест парцела, принадлежащи на Ахметай, както и на документи, представляващи интерес, преносими компютри, мобилни телефони, USB драйвэри, открити в тези парцели. Запорирани са и две банкови сметки на Ахметай на стойност 124 300 евро.

Разследването против Арбен Ахметай е почнало през 2022 година и досега Специалната прокуратура е разкрила недекларирани парцели и вложения на някогашния вицепремиер за 20 години, както и косвени заплащания, получени като подкупи от предприемачите Клодиан Зото и Мирел Мертири, възлизащи на 491 000 евро.

Арбен Ахметай е заемал няколко значими длъжности през десетте години на ръководство на министър-председателя Еди Рама в Албания. Бил е шеф на данъчната работа, министър на стопанската система и предприемачеството, министър на финансите, заместител министър-председател и министър на възобновяване. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР