Специална среща с турския президент Реджеп Ердоган и руския държавен

...
Специална среща с турския президент Реджеп Ердоган и руския държавен
Коментари Харесай

Борисов на четири очи с Ердоган и Путин в Истанбул

Специална среща с турския президент Реджеп Ердоган и съветския държавен глава Владимир Путин ще има на 8 януари министър председателят Бойко Борисов. Разговорът ще е в Истанбул и ще е отдаден на газовите доставки за България през газопровода “Турски поток ” и градежа на българското отклоняване от него, наречено “Балкански поток ”. Българският министър-председател е поканен за откриването на “Турски поток ” от президента Ердоган.

Поканата от президента на Турция до Борисов е пристигнала на 29 декември 2019 година, осведоми

Само седмица по-рано американският президент Доналд Тръмп разписа закона за военния бюджет на Съединени американски щати за 2020 година, с който се постановат наказания на компании, забъркани в реализирането на съветските планове за газопроводи “Северен поток 2 ” и “Турски поток ” . Това породи опасения, че България също може да бъде наранена, тъй като “Балкански поток ” действително е втора тръба на турския газопровод, по която ще влизат в България над 19 милиарда куб. м природен газ на година. Над 12 милиарда куб. м газ обаче ще излизат непосредствено от България към Сърбия. Останалото количество ще остава в страната както за вътрешно ползване, по този начин и за зареждане на планувания от българското държавно управление газов хъб “Балкан ”, от който да се доставя гориво в Централна и Източна Европа.

България бе определена за продължението на “Турски поток ” през юни 2018 година Тогава новината бе обявена от съветския президент Владимир Путин при визитата на българския министър-председател в Москва. Путин особено акцентира пред Борисов, че България получава отклонението от “Турски поток ” по гледище на Ердоган.-->

Алтернатива на “Балкански поток ” бе продължение на турския газопровод през Гърция и под Адриатическо море към Италия. В края на предходната година съветският президент подсети, че не се е отказал от този вид, и заплаши с построяването му, тъй като България бавела построяването на “Балкански поток ”.

 
Преди срещата си с Путин и Ердоган на 8 януари Борисов ще има специфичен диалог с асистент държавния секретар на Съединени американски щати Дейвид Хейл . Неговият сектор в Държавния департамент са политически въпроси. В София Хейл ще взе участие в първия стратегически разговор България-САЩ, очакван в съглашението, подписано през ноември от Бойко Борисов и президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Сред тематиките ще са и плановете за нови газопроводи и хъба “Балкан ”, обясниха дипломатически източници, представени от " 24 часа ".

Диверсификацията на газовите доставки бе една от главните тематики при диалозите на премиера Борисов с американския президент Доналд Тръмп.

В края на ноември при срещата им във Вашингтон Тръмп е желал от България да приключи последователно доставките на съветски природен газ и да го размени с полутечен газ от Съединени американски щати, който да бъде доставян през терминал в гръцкото пристанище Александруполис. Според Борисов обаче той съумял да убеди президента на Съединени американски щати, че това за България значи промяната на един монопол с различен и същинската диверсификация е да се употребява природен газ от допустимо най-вече снабдители.

“Обясних, че не ние сме толкоз подвластни от Русия, а в действителност тя е подвластна от Европа, тъй като ние плащаме евро и долари за газа. Без тях няма да имат доходи ”, описа Борисов след срещата си с Доналд Тръмп.

В взаимното изказване на премиера и американския президент и в документа за стратегическо съдействие, подписани след срещата на Борисов и Тръмп, залегна общата цел България да се трансформира в същински газов хъб и основен източник на районна енергийна сигурност.

България към този момент разгласи, че действително стартира вноса на съветски газ по “Турски поток ” от началото на 2020 година, като това става по откритата през октомври 11-километрова реверсивна газова връзка сред системите на двете страни. До тази година връзката бе еднопосочна и по нея Турция получаваше съветски газ през преминаващия през Украйна и България трансбалкански газопровод.
Според компанията “Газпром ” износът на Русия за Турция през трансбалканския маршрут възлиза на 10,7 милиарда куб. м през 2018 година, до момента в който Гърция, България, Румъния и Република Северна Македония са получили надлежно 3,3 милиарда куб. м, 3,2 милиарда куб, 1,5 и 0,2 милиарда куб. м. Тези числа значат, че Русия ще може да отклони 19 милиарда куб. м от украинския водопровод на трансбалканския маршрут.

" Турски поток ” ще има доста районно влияние, променяйки моделите на газовия поток. Годишният поток от 25 милиарда куб. м през Трансбалканския газопровод ще спре и до 19 милиарда кубически метра годишно ще бъдат отстранени от украинския пренос през 2020 година
 

 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР