Специална селекция от музейните сбирки на столични и регионални музеи

...
Специална селекция от музейните сбирки на столични и регионални музеи
Коментари Харесай

Откриване на първия по рода си „Салон на музеите“ в НДК

Специална селекция от музейните сбирки на столични и районни музеи и галерии ще бъде показана на единствения по рода си " Салон на музеите” в НДК. Той ще се организира в интервала 3-5 март, когато на повърхност от повече от 500 кв. м. във фоайето на ет. 3 в Двореца ще бъдат показани близо 40 музеи и няколко галерии от всички краища на България.

Идеята е на едно място да бъдат показани реплики на шедьоври, както и разнообразни линии от активността на българските музейни институции, които имат основна роля в популяризирането на богатото културно-историческо наследството на страната ни.

Близо 40 музеи и няколко галерии от разнообразни краища на България ще показват линии от своите експозиции на повърхност от 500 кв. м. на третия етаж на Двореца. Това е първият по рода си Салон на музеите – част от формалната национална културна стратегия на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Салонът ще бъде открит за медии на 26 февруари от 11.00 ч. Същият ден от 14.00 ч. в Литературен клуб " Перото” ще се организира полемика на тематика " Отвъд съкровищата: модерно ръководство на културното наследство”. В нея ще вземат участие шефове на музеи, специалисти и археолози, а измежду дискутираните тематики ще бъдат културното завещание в актуалния виртуален свят, мениджмънт на просветителни стратегии, благоприятни условия за показване на културното завещание и други

На националния празник – 3 март – " Салонът на музеите” ще отвори порти за гости. До 5 март в това число ще могат да се видят забавни експонати от другите музейни институции от страната. Сред тях е експозицията " Пътят на розата в Карловската розова долина”, която илюстрира известното в целия свят българско розопроизводство с истински съдове за извличане и предпазване на розовото масло.

Националният антропологичен музей ще се включи в " Салона” с реконструкции на глави въз основа на черепите на тракийската принцеса от Могиланската могила във Враца и на царя-жрец от гроб №43 на Варненския халколитен некропол.

" Салонът” ще покаже и макет на окосмен мамут в действителни размери- част от експозицията на Регионалния исторически музей – Русе, както и макет на моруна – най-голямата сладководна риба в света и макет на Плаваща воденица /караджейка/ от сбирката на музея в Тутракан.

Специално място в експозицията ще бъде отделено и на неповторимия археологически резерват Сборяново, чиито обекти са ситуирани измежду живописни карстови формирания и редки растения. Най-известният обект в Сборяново – Тракийската царска гробница с кариатиди – е открита през 1982 година до с. Свещари и е едно от най-забележителните открития на българската археология, включен в листата на ЮНЕСКО.

" Салон на музеите” е част от формалната национална културнапрограма на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР