Специализираното звено Антикорупция“ предяви прецизно обвинение на бившия министър на

...
Специализираното звено Антикорупция“ предяви прецизно обвинение на бившия министър на
Коментари Харесай

Звеното Антикорупция“ прецизира обвинението срещу Румен Овчаров

Специализираното звено „ Антикорупция “ предяви точно обвиняване на някогашния министър на енергетиката Румен Овчаров – по делото за „ Мини Бобов дол “, оповестиха от пресцентъра на Прокуратурата. На Румен Овчаров е повдигнато обвиняване за умишлена занемареност, от която за „ Мини Бобов дол “ ЕАД са последвали вреди в размер на 8,9 млн. лева


Разследването е открило, че Румен Овчаров макар отговорностите си като министър на стопанската система и енергетиката и принципал на „ Мини Бобов дол “ ЕАД не е упражнил задоволително надзор върху работата на изпълнителния шеф на сдружението. Изпълнителният шеф не е подхванал дейности по събиране на вземания от контракта за наем с „ Ораново “ ООД и не е направил дейности за възстановяване на финансовото положение на сдружението. Щетите, които са настъпили за „ Мини Бобов дол “ ЕАД съставляват неплатени наемни суми от контракта с „ Ораново “ ООД, режийните разноски по индустриалната активност и разликата сред фактуриран наем и начислени амортизационни отчисления от „ Мини Бобов дол “ ЕАД.

Внесена е конкретизация и по обвиняването на Румен Овчаров за осъществено от него закононарушение по работа, осъществено в интервала 31.05.2006 г до 26.02.2007 година На 31.05.2006 година е превишил властта си като е дал позволение на „ Мини бобов дол „ ЕАД да подписа контракт за наем с „ Ораново “ООД, като е иззел пълномощията на Министерски съвет според чл.5,т.3 от Закона за подземните благосъстояния.

Настъпили са обилни нездравословни последствия за „ Мини Бобов дол “ ЕАД и Българската страна, изразяващи се в сбъднат неконтролиран и противозаконен рандеман на подземни благосъстояния изключителна държавна благосъстоятелност, основана опция от засягане на живота и здравето на популацията. Като не се е съобразил с наредбите на Закона за подземните благосъстояния – а точно концесията е следвало да се даде на физически и юридически лица, които удостоверяват, че имат надлежна регистрация и имат нужните механически, управнически и финансови благоприятни условия, Румен Овчаров предложил на Министерски съвет да вземе решение за прекачване на права и отговорности по невлязъл в действие концесионен контракт на „ Мини Бобов дол “ ЕАД от държавното сдружение на „ Ораново “ ЕООД за период от 35 години, оповестяват още от Прокуратурата.

На 26.02.2007 година, сключил в допълнение съглашение № 1 към контракт за даване на концесия на „ Мини Бобов дол “ ЕАД и от това са настъпили обилни нездравословни последствия за „ Мини Бобов дол “ ЕАД и Българската страна изразяващи се в отнемане на държавното сдружение от предмета на активност.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР