Специализирано звено "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура привлече в качеството

...
Специализирано звено "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура привлече в качеството
Коментари Харесай

Боршош вече се сдоби с обвинение

Специализирано звено "Антикорупция " към Софийската градска прокуратура притегли в качеството на обвинен Мирослав Боршош – някогашен изпълнителен шеф на НДК. Обвиненията против него са за нецелево разходване на средства и за умишлена занемареност. Те са повдигнати след следствие на СЗА, формирано на 08.06.2017 година по материали от осъществена от ДАНС инспекция.

От осъществените досега дейности по делото - разпити на очевидци и направена съдебно- счетоводна експертиза, е открито следното:

С решение на Министерски съвет от 03.08.2016 година е повишен бюджетът на Националния замък на културата със 17 млн. лв., като средствата са били с целево предопределение – за преустройството, модернизацията и адаптирането на главната постройка на НДК за потребностите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година.

От събраните досега доказателства е открито, че след приемането на средствата, в интервала от 23.08.2016 година до 31.01.2017 година в нарушаване на Закона за обществените финанси, Мирослав Боршош е разпоредил част от целевите средства – в размер на 1 718 243 лв. да бъдат изразходвани за възнаграждение на разноски, които не са свързани с дейностите, за които са били отпуснати. От това са настъпили нездравословни последствия за страната в размер на 1 718 243 лева, което обоснова ангажиране на наказателната му отговорност за закононарушението по член 254А, ал.2 от Наказателен кодекс.

В хода на следствието е открито, че в интервала 18.09.2015г. – 27.09.2016 година Мирослав Боршош съзнателно не е положил задоволително грижи за ръководството на повереното му имущество и от това са последвали обилни вреди за "НДК - КСЦ " ЕАД в размер на 28 399 лева – закононарушение по член 219 ал.3 във вр. с ал.1 от Наказателен кодекс.

На 09.09.2015г. Мирослав Боршош е отправил искане до Министерски съвет за даване на моторни транспортни средства за служебни цели. В същото време НДК е разполагало с лек автомобил м. "Ситроен С4 " и с микробус м. " Хюндай ". Въпреки това и преди да изчака решението на Министерски съвет, на 18.09.2015г. Боршош като изпълнителен шеф на НДК е сключил контракт при изискванията на действен лизинг за отдаване на автомобил м. "Лексус ЛС 600 " за период от 12 месеца, за което е заплатена сумата от 14 199 лева На 16.10.2015г. Министерският съвет е почел настояването на Мирослав Боршош от 09.09.2015г. и на "НДК-КЦС " ЕАД е възложен за краткотрайно прилагане и стопанисване автомобил м. "Пежо 607 ". Изпълнителният шеф не е прекратил контракта за действен лизинг, а на идната година /на 27.09.2016г./ още веднъж е сключил контракт при изискванията на действен лизинг за автомобил м. "Лексус ЛС 600 ", за което още веднъж са заплатени средства в размер на 14 199 лева

На Мирослав Боршош е взета мярка за неотклонение "Подписка ".

Повдигнатите през днешния ден обвинявания са начални работни обвинявания. Продължава събирането на нови доказателства и разбор на целия събран доказателствен материал. Продължава анализът на заплащания с бюджетни средства не за задачата, за която те са били отпуснати, както и анализът на договорите с външни реализатори, които Боршош като изпълнителен шеф е сключвал. Посоченият по – горе контракт за действен лизинг на лек автомобил м. "Лексус ЛС 600 " е единствено един от тези контракти. До сегашния миг са изискани всички такива контракти, подписани от изпълнителния шеф до месец юни 2017 година – над 4 000 на брой.

Веднага след приключването на финансовата ревизия от АДФИ, ще бъде изтънчен отчетът от тази ревизия с оглед констатациите и изводите, касаещи законосъобразността на извършените публични поръчки за строителство и ремонт на постройката на НДК за потребностите на идното председателство на Република България на Съвета на Европейския съюз през 2018 година.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР