Специализираният състав на Общинския експертен съвет по устройство на територията

...
Специализираният състав на Общинския експертен съвет по устройство на територията
Коментари Харесай

От къде ще минава метрото към Студентски град, което ще обслужва 45 000 души дневно

Специализираният състав на Общинския експертен съвет по устройство на територията одобри предварителния план на обстоен организационен проект за продължението на метрото в София от метростанция  " Витоша " до " Студентски град " с три нови метростанции,  кметът на София Йорданка Фандъкова.

Дължината на новото трасе е почти 3 км, като метростанциите по него са ситуирани на към километър една от друга.

С плана се плануват три нови метростанции - първата на бул. " Черни връх " сред ул. " Проф. Марин Големинов " и ул. " Димитър Манчев ", втората до ул. " Проф. Георги Манев " и ул. " Стефан Савов " и третата на кръстовището на бул. " Симеоновско шосе " и ул. " Проф. Иван Странски ".

Разширяването на Втората метролиния от Министерски съвет " Витоша " до м. " Студентски град " ще се обезпечи комфортна и бърза връзка сред центъра и южните територии на града - кв. " Кръстова вада ", кв. " Витоша Водноелектрическа централа Симеоново ", кв. " Витоша " и " Студентски град ". Прогнозното натоварване на тази права е от 45 000 пасажери, заяви неотдавна шефът на столичния " Метрополитен " проф. Стоян Братоев.

Приемането на предварителния план на Подробен устройствен план е първата стъпка от процедурата по регулационното застраховане на новото уголемение и резервирането на нужния терен за неговата бъдеща реализация. Предстои окомплектоването на плана с план-схеми на техническата инфраструктура и оповестяването му по реда на Закона за устройство на територията.
 Кварталите, към които ще се уголемява софийското метро
Кварталите, към които ще се уголемява софийското метро

Говори шефът на столичния " Метрополитен " проф. Стоян Братоев

В момента се построява сектор от кв. " Хаджи Димитър " до " Левски Г " в регион " Подуяне ". Строителството на сектора върви в период и се чака да бъде изпълнен в края на 2025 година. Предстои да стартира строителството на междинна метростанция сред спирките " Сливница " и " Обеля ", където се прави жп гара, има планувана и автогара. Стойността на този план е към 43 млн. лв.. Метростанцията ще бъде ситуирана под пероните на жп гарата и изходите ѝ ще излизат, точно на тях.

" Не единствено метростанция, а има връзка и с депото, има 1,2 км релсови пътища. Целта е от гарата непосредствено да влизат в метрото пасажери от всички влакове по западното направление - Божурище, Кюстендил, Драгоман, Сливница и Костинброд ", уточни проф. Стоян Братоев.

Следващото разшитение, което касае връзките с Околовръстния път на София е  правата от метростанция " Люлин " до бул. " Петър Дертлиев " . Това са две метроспирки, една от които междинна - сред булевардите " Панчо Владигеров " и " Петър Дертлиев " и една на кръстовището сред булевардите " Петър Дертлиев " и " Царица Йоанна ".
 Започна строителството на 5-етажен паркинг до пазар
5-етажен паркинг за 6.6 милиона лв. ще побира 160 автомобила до пазара " Ситняково "

Проектът планува състезателен комплекс, фитнес зали и съблекални

Предвижда се този сектор от столичното метро да обслужва втори и трети микрорайон на " Люлин ", а също и отчасти първи микрорайон.

В момента най-големият квартал на София има единствено две метростанции. С новото уголемение ще бъдат обслужени над 28 000- 30 000 души в допълнение, като по-далечните прогнози са за 35 000 души.

Трасето на тази част от метрото минава напълно под регулационно избрания бул. " Царица Йоанна ", по тази причина не се планува отчуждаване на частни парцели. Булевардът, сега има изпълнено единствено южно платно и би трябвало да бъде изпълнено, дружно с метрото и северното платно.

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР