Специализираният наказателен съд ще заседава по делото срещу бившия здравен

...
Специализираният наказателен съд ще заседава по делото срещу бившия здравен
Коментари Харесай

Спецсъдът ще гледа делото срещу ексминистър Москов за турските ваксини

Специализираният углавен съд ще заседава по делото против някогашния здравен министър Петър Москов, съобщи БГНЕС.
са упрекнати поради признатите като подаяние през 2015 година от Министерството на здравеопазването на Турция 100 хиляди дози ваксина за деца " Пентаксим – 0.5 мл. ” и 100 хиляди дози ваксина " Хепатит Б “ – „ Еувакс Б “, които не са позволени за приложимост на територията на България. Второто обвиняване е, че на 27 ноември 2015 година е улеснил подписване на неизгодна договорка с сдружението " Бул Био ЕООД за подаяние на 5 000 000 дози ваксини " БЦЖ ".
Делото потегли всъщност през септември 2018 година, а при започване на октомври в спецсъда бяха разпитани като очевидци някогашните министри в кабинета „ Борсов 2 “ Ивайло Калфин – обществен, Румяна Бъчварова - вътрешен, Николай Ненчев – на защитата и Теменужка Петкова, която е енергиен министър и в кабинета „ Борисов 3 “.
Според прокуратурата от дейностите на Москов тогава са настъпили в размер на 325 233,87 лева, само че и неимуществени вреди, изразяващи се в съмнение на жителите в активността му.
Освен Москов и Персенски, обвинени по делото са още Любомир Димитров, Росен Алексиев и Юлияна Ценкова.
В Специализирания углавен съд беше разпитан и някогашният началник на Изпълнителната организация по медикаментите Асена Стоименова. Тя даде подробни показания за целия законов механизъм, по който се правят бартери и дарения на лекарства.
В началото на тази година, през февруари, самият Петър Москов съобщи, че делото против него не е за ваксини, а за импортирано Данък добавена стойност.
„ След цялата влизането в правосъдна фаза потвърди, че няма дело за ваксини. Тук не става въпрос за ваксини. Всички ваксини, които са импортирани в България, са такива каквито постоянно са били внасяни. Предметът на обвиняване против мен и сътрудниците ми е, че Министерството на здравеопазването е внесло Данък добавена стойност в Републиканския бюджет. Не се майтапя “, уточни той и посочи, че платеното Данък добавена стойност е в размер на 220 000 -230 000 лева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР