Специализираният наказателен съд ще проведе разпоределително заседание по делото срещу

...
Специализираният наказателен съд ще проведе разпоределително заседание по делото срещу
Коментари Харесай

Кметът на Пловдив се изправя пред съда по делото за зоокъта

Специализираният углавен съд ще организира разпоределително съвещание по делото против кмета на Пловдив Иван Тотев, заместника му Димитър Кацарски и кмета на регион " Западен " Димитър Колев. Председател на правосъдния състав е някогашният член на Висшия правосъден съвет (ВСС) Даниела Костова.

Тримата са упрекнати в закононарушение по работа по отношение на построяването на така наречен зоокът в Пловдив. Според държавното обвиняване с дейностите си тримата са обезпечили полза от 689 хиляди лева за компания " Запрянови 03 " ООД, на която е предоставена работата по строителството на зоокъта без социална поръчка, а с директно договаряне.

Обвинителният акт беше импортиран от Софийската градска прокуратура (СГП) на 30 януари, като преди този момент делото беше върнато от Окръжния съд в Пловдив на антикорупционното звено на прокуратурата, което водеше случая. Тогава съдът установи основни процесуални нарушавания. По това следствие прокуратурата изиска отстраняването на кмета, само че съдът не почете настояването. Мотивите бяха, че прокуратурата е нямала никакви учредения да желае отстраняването на кмета, че липсват каквито и да било доказателства, че той е можел или е въздействал по някакъв метод на очевидците.

Даниела Костова беше един от членовете на някогашния състав на правосъдния съвет, които се възползваха от така наречен кариерен бонус, с който ръководещите уредиха някогашните членове на кадровия орган. Благодарение на него тя се реалокира от Окръжен съд - Варна, в Специализирания углавен съд в София. През ноември 2017 година в профилирания съд бяха преместени делата за корупция против лица, заемащи висши държавни постове.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР