Специализираният наказателен съд остави в ареста митничарите и граничните полицаи,

...
Специализираният наказателен съд остави в ареста митничарите и граничните полицаи,
Коментари Харесай

В Спецсъда стана ясно с каква хватка са спипани подкупните митничари на Калотина

Специализираният углавен съд остави в ареста митничарите и граничните служители на реда, арестувани за корупция на Граничен контролно-пропусквателен пункт "Калотина ".

Както БЛИЦ заяви, Специализираната прокуратура изиска непрекъсната мярка "задържане под стража " за Райчо Соколов, Стоян Стоянов, Радостин Койчев, Росен Златанов, Йордан Василков, Ивайло Иванов и Георги Раданов - митничари и гранични служители на реда, които работят на пункта.

Те бяха арестувани при спецакция на дирекция "Вътрешна сигурност " в Министерство на вътрешните работи и Специализираната прокуратура против корупция на граничния пункт "Калотина " бяха арестувани 30 чиновници на митницата и гранична полиция.



Прокуратурата счита, че точно Райчо Соколов и неговите подчинени началници на смени са в основата на организирането на тази незаконна скица.

Точно този асортимент на обвинените, които да останат в ареста, породи и главните разногласия сред държавното обвиняване и техните бранители, защото за тях, това са хората, които са работили в канцеларии, надалеч от потока коли и рейсове, който е прекосявал, минимум имат доказателства за това, че са взимали пари.

"Всичките, особено арестуваните лица всичките са на високо равнище.

Те са равнище, което не допуска контакт там на трасето, където се получават тези пари, затова, с цел да бъдат те упреквани, би трябвало да се открива връзката сред тези митничари, които са на трасето, и тези, които са в административната постройка, тази връзка не е открита, нито един очевидец с съответно удостоверение за човек, сума и т.н ", разяснява юрист Людмил Рангелов.

По думите на прокурор Калин Стоилов в един митнически пункт йерархично най-високо място заема началникът на митническия пункт. "Под него в йерархията са началниците на обособените смени. След това следват съответните митнически инспектори.

Изхождайки от една такава подчиненост, е разумно, и предвид на доказателствата по делото, излиза наяве, че това са лицата, които имат най-съществена отговорност за инкриминираната незаконна активност, имат най-сериозна опция да се укрият и извършат закононарушение и заради това точно във връзка с тях е поискана тази най-тежка мярка за неотклонение ", уточни той.

Прокуратурата разполага с доказателства, събирани от края на март предходната година, тогава е стартирало самото досъдебно произвеждане. Прикрити чиновници на дирекция "Вътрешна сигурност " в Министерство на вътрешните работи са прекосявали през пункта по няколко пъти, с цел да документират напълно пътя на парите от хората, които ги дават, до най-високото равнище в групата.

Разполагат и със свидетелски показания на водачи, които са разказали доста в детайли кой, по кое време и по какъв метод им е желал пари. Именно затова тези, които са на най-ниските равнища, са останали с по-леки ограничения за неотклонение, обвинени по делото.

Преди съвещанието прокурорът Калин Стоилов заяви още, че на 20 от общо 30 от арестуваните е повдигнато обвиняване. "Обвиняемите са 20 души. По отношение на 7-те арестувани, измежду които е и ръководителят на митническия пункт и незаконната група, е импортирано искане за задържането им под стража.

Останалите са упрекнати за присъединяване в групата. По отношение на останалите 13 са наложени разнообразни ограничения за неотклонение - гаранции и подписка ", изясни той.

9 лица са пуснати под гаранция от по 5000 лева на човек, а четирима са с подписка.

Уникални рушвети: Митничарите на Калотина прибирали такса "почерпка ", само че прибирали ресто

Разследването е почнало след подадени сигнали в дирекция "Вътрешна сигурност " на Министерство на вътрешните работи от голям брой лица - най-вече непознати жители (турски и сръбски), за желани им подкупи при прекосяване на граничния пункт.

Гешев с първи разкрития за спецакцията на "Калотина " СНИМКИ

Пари са желани и от български жители на влизане в България, в случаите когато превозвали хранителни артикули.

В последната си дума пред съда всеки един от арестуваните сподели, че не е правил това, в което е упрекнат. Някои даже пророниха по сълза.

Решението на съда не е дефинитивно и предстои на обжалване.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР