Специализирани съоръжения за опазване на биоразнообразието като огради за птици

...
Специализирани съоръжения за опазване на биоразнообразието като огради за птици
Коментари Харесай

Пет варианта за трасето на АМ Струма обсъждат през септември

Специализирани уреди за запазване на биоразнообразието като огради за птици и подлези за влечуги и земноводни са планувани в предпазените зони, през които ще минава трасето на Автомагистрала " Струма ". Това е записано в Доклада за оценка на съвместимостта, оповестен на интернет страницата на Агенция „ Пътна инфраструктура “ във връзка идното на 11 септември публично разискване на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда за възстановяване на трасето на лот 3.2 на автомагистралата.
Припомняме, че и петте разновидността на трасе, които ще се преглеждат минават през две предпазени зони. Това са " Кресна - Илинденци " по директивата за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна, и " Кресна " - по директивата за запазване на дивите птици.
В Доклада за съгласуемост са разказани редица екомерки, които ще бъдат изпълнени при реализацията на плана за запазване на другите предпазени типове. Посочено е, че в предпазените зони няма да се слагат осветени билбордове, с което ще се предотврати скупчването на инсекти в осветените сектори наоколо до пътя и по този метод ще се понижи рискът от конфликт с ловуващите ги прилепи. Освен това на всички мостови уреди, които ще бъдат построени по трасето на правата сред Крупник и Кресна, от двете страни ще бъдат с защитни огради високи 3 метра, с цел да се избегне конфликтът с птици. Всеки мост ще има и системи за събиране на повърхностния отток, а отвеждането му ще става след филтриране със специфични каломаслоутаители. Предвидено е и построяването на уреди за гладко секване и попречване излизане на пътното платно на земноводни и влечуги.
В отчета е записано още, че строителството на обособени уязвими за птиците прави ще стартира след привършване на размножителния им интервал, който е сред 1 май и 15 август. Изключение ще се позволява само, в случай че в дните директно преди този момент е осъществен орнитологичен мониторинг, доказващ че в периметър до 300 метра от границите на строителната площадка няма гнездящи птици. Всички мостови уреди над реки ще се построяват отвън интервала на размножаване на рибите, който е сред 15 април и 10 юни.
Ето кои са петте разновидността на трасе, които ще се преглеждат на 11 септември:
Източен вид

Източният вид разделя придвижването на две независими и раздалечени едно от друго пътни платна.

В посока Гърция трасето минава по съществуващия път I-1 (Е-79), а за София е по нов терен на изток от Кресненското дефиле.
Платното в посока София – Кулата ще употребява напълно съществуващия първокачествен път I-1 (Е79) до началото на гр. Кресна.
Този вид планува рехабилитация и подсилване на път Е-79, с реализация на ограничения за запазване на биологичното многообразие. От съществуващия път, дясното платно на автомагистралата се отделя на изток и се планува създаване на еднопосочен обходен път на гр. Кресна по нов терен, с което интензивният тежкотоварен трафик ще бъде изведен отвън града.

„ Дълъг Тунелен вид “, Тунел „ Кресна “


Началото на сектора е при пътен възел „ Крупник “. Преминава през река Струма и река Резена, като сред двете реки е ситуиран съществуващия пътен възел за Крупник и Черниче. Преди портала на тунела трасето пресича поредно река Струма и ж. п. линията София - Кулата. След изхода на тунела автомагистралата пресича действителен третокласен път и р. Струма с мостово оборудване. Непосредствено по-късно е планувано построяването на пътен възел „ Кресна “.

Източен вид Г20, отвън „ Кресненското дефиле “


Този вид на трасе е по нов терен отвън Кресненското дефиле. И двете платна на придвижване са изнесени в източна посока към селата Брежани, Стара Кресна и Ощава.

Трасето стартира към 100 м след секване с ж.п. линията за мина Ораново, ляво от съществуващия път Е-79 и се развива паралелно на него, след което потегля на югоизток, паралелно на река Градевска, сред кварталите Ораново и Дълга махала на град Симитли. Пресича път II-19 Симитли – Гоце Делчев на две равнища, където е планувано построяването на пътен възел за връзка на автомагистралата с град Банско и назад. След секване на II-19 трасето навлиза в ската и се минава през тунел с дължина 350 м, а по-късно е по виадукт дълъг 200 м.

Вариант Г20 – Син

Този вид се развива през Кресненското дефиле, при оптимално потребление на трасето на съществуващият път I-1 (Е79). Двете платна на автомагистралата са създадени по този начин, че поредно се раздалечават и приближават едно по отношение на друго.

Проектното трасе стартира южно от пътен възел „ Крупник” при км 376+000. В Кресненското дефиле едното платно в главната си част следва съществуващия път Е-79, а другото се развива по нов терен с тунели и уреди в западния масив на дефилето. След излизане от Кресненското дефиле минава източно от гр. Кресна и приключва при пътен възел „ Кресна”.

Вариант Г20 - Червен
Този вид в по-голямата си част също минава през Кресненското дефиле. Проектното трасе стартира южно от пътен възел „ Крупник”. В Кресненското дефиле едното платно следва в главната си част съществуващия път Е79, а другото се развива по нов терен с тунели и уреди в западния масив на дефилето. След излизане от Кресненското дефиле минава източно от гр. Кресна и приключва при п. в. „ Кресна”. Приблизителната дължина на трасето е към 21 км.
Предвижда се построяването на нов мост над р. Струма, нов тунел паралелен на ж. п. тунела и още един различен нов мост над р. Струма, след което се включва в съществуващия път, като се употребяват съществуващите два моста и тунел.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР