Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу

...
Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу
Коментари Харесай

Обвиниха двамата разследващи полицаи от ГПУ-Калотина, хванати с подкуп

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания углавен съд обвинителен акт против двама проверяващи служители на реда от ГПУ-Калотина. Те са предадени на съд по тази причина, че от 2019 година до 29.05.2020 година, употребявайки качеството си на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно състояние, се сговорили да набират за себе си имотна полза чрез искане и приемане на подкупи посредством изнудване, оповестиха от държавното обвиняване.

Източници на непозволени приходи служителите на реда подбирали измежду застрашени от наказателно гонене лица, обвинени или подали молби за връщане на конфискувани по досъдебни производства материални доказателства. Срещу несъмнено „ заплащане “ те предоставяли информация за идни полицейски интервенции на престъпно проявени лица, съветвали по какъв начин да бъде осуетена или смекчена наказателната им отговорност, не събирали навреме доказателства. По данни за такава незаконна активност двамата били сложени под наблюдаване на чиновници от Дирекция „ Вътрешна сигурност “ на Министерство на вътрешните работи.

Жертва на техни корупционни дейности станали двама таксиметрови водачи. На 14.05.2020 година вечерта те били спрени от патрул на ГПУ „ Калотина “ и арестувани, защото транспортират незаконни мигранти от София по посока границата. Автомобилите са конфискувани като материални доказателства с протоколи за непринудено предаване, формирано е и досъдебно произвеждане.

На идващия ден двамата проверяващи служители на реда почнали разпити на водачите. Вместо изясняване на събитията по случая, те почнали да внушават на арестуваните какъв брой е тежко ситуацията им, по какъв начин ги чака съд и затвор за каналджийство. С подсещащи въпроси, знаци и гримаси служителите на реда ги карали „ сами “ да стигнат до извода, че въпреки всичко, може да им се помогне – като платят. „ Умно момче “ бил утвърдителният отговор, а сумата, с която трябвало „ да се изплатят “ от наказателно гонене била посочвана с пръстите на ръцете – 4000 лева от единия и 2000 лева от другия водач.

С цел парите да не бъдат открити у служителите на реда, те дали напътствие да бъдат предадени в плик без пояснения на тяхно доверени лице - шефка на столичен ресторант. (Впоследствие това не се случва, защото заради наложените противоепидемични ограничения, ресторантът бил затворен.)

Шофьорите не разполагали с поисканите им пари и същия ден били освободени, с цел да ги намерят и изплатят на части. Изрично били предизвестени, че в случай че това не стане, ще бъдат упрекнати и предадени на съд.

Първият транша от 1000 лева бил даден на двамата проверяващи служители на реда на 26 май 2020 година в служебните им кабинети в ГПУ. На 29.05.2020 година, след предаването на втория транш от 1000 лева, двамата чиновници са арестувани, а по-късно привлечени към наказателна отговорност от Специализираната прокуратура.

Към момента те са с ограничения за неотклонение „ Гаранция в пари “ в размер на 40 000 лева и 5000 лева Със заповеди на министъра на вътрешните работи са отстранени от служба.

Предстои Специализираният углавен съд да насрочи разпоредително съвещание по делото.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР