Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу

...
Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу
Коментари Харесай

Ваньо Митев и още петима на съд заради прима на чужди студенти в МУ

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания углавен съд обвинителен акт против някогашния ректор на Медицинския университет-София Ваньо Митев, декана на Факултет „ Дентална медицина “ в същия университет Андон Филчев и още четири лица за присъединяване в проведена незаконна група и за длъжностни закононарушения , оповестяват от прокуратурата.

Шестимата са предадени на съд за това, че при започване на декември 2014 година, за материално облагодетелстване, основали незаконно съдружие по набирането и обезпечено приемане в университета на студенти - най-вече чужденци, които не дават отговор на изискванията за банкет.

За набиране на задгранични студенти уредникът и началник на незаконната група  Ваньо Митев привлякъл три лица от фамилно консултантско сдружение със седалище в гр. Петрич, както и английски студент от иракски генезис. Набраните в нарушаване на условията за банкет студенти били от Гърция и Англия. Освен набирането на студенти по медицина, участници в незаконното съдружие подготвяли и представяли документи за записване или пренасяне на студенти в МУ-София за основаването на погрешно усещане за съблюдаване законовите условия за банкет на задгранични студенти.

Длъжностните лица в университета – ректорът и деканът, правили от своя страна нужните дейности в нарушаване на служебните си отговорности, с цел да бъдат признати всички задгранични студенти, „ обезпечени “ от другите обвинени.

Освен за управление на проведена незаконна група, работила на територията на България, Англия и Гърция, ректорът  Ваньо Митев е упрекнат и за това, че в интервала от 1 септември 2015 година до 3 ноември 2015 година при изискванията на продължавано закононарушение, в качеството му на длъжностно лице е направил 35 действия, с които е осъществил състава на общото закононарушение по работа. За съучастничество в 25 от тези действия е предаден на съд деканът А.Ф.

Повдигнато е и едно обвиняване на чиновник в консултантската компания, взел участие в незаконната активност, за търговия с въздействие по смисъла на чл.304б, ал.1 от Наказателен кодекс. То е осъществено във връзка с гръцка гражданка, само че която е било обещавано, че ползвайки контактите с ректора на МУ-София, тя ще бъде записана безпроблемно за студент в университета.

Предстои Специализираният углавен съд да насрочи разпоредително съвещание по делото.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР