Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу

...
Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу
Коментари Харесай

Предадоха на съд обвинен в тероризъм швейцарец, задържан на Капитан Андреево с боен арсенал на път за Идлиб

 Специализираната прокуратура внесе в Специализирания углавен съд обвинителен акт против швейцарския жител Кевин Бахли, арестуван на 11 септември 2018 година на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево “ с боеприпас от бойно, ловно и хладно оръжие в колата му " JEEP “ на път към сирийския град Идлиб. Там " отивам, с цел да водя война “, декларира той при задържането си.

Бахли е упрекнат в тероризъм (престъпление по член 108а от НК), за това, че като непознат жител, за да взе участие в закононарушение за основаване на ужас в популацията на непозната страна, е влезнал територията на България, нелегално пренасяйки оръжие, с което да се включи в бойните дейности в Сирия.

При задържането в колата на Бахли са открити и конфискувани револвер " Зиг Зауер “ - 9 мм с два пълнителя (поверен му за персонално предпазване от Швейцарската армия), ловна пушка " Берета “ – 12-и диаметър, и ловна карабина " Щаер-Манлихер-М “ с оптика и бойни патрони (законно притежавани и съхранявани в дома на Бахли в дома му в град Зур), над 400 други боеприпаса, лък със стрели, 24 ножа, 3 броя мачете, 2 брадви, военна каска, бронежилетка, бинокъл, апарат за нощно виждане, противогаз, маскировъчни бои, лекарства, одеяло, камера, преносим компютър.

Според събраните по делото доказателства през 2018 година Бахли почнал целеустремено да събира информация за въоръжения спор в Сирия сред силите на " Ислямска страна “ и армията на Башар Асад. Взел решение и да замине за Сирия. Направил питане до туристически туроператор за виза и пътешестване от Швейцария до Дамаск на 10 септември 2018 година Впоследствие обаче се отказал да е проведен екскурзиант и решил да пътува с автомобила си – освен това не до Дамаск, а до град Идлиб, където били съсредоточени последните сили на терористичната организация " Ислямска страна “ и гравитиращи към тях въоръжени групировки.

За задачата Бахли изтеглил на преносимия компютър си в детайли разказан маршрут от град Зур до Идлиб – през Австрия, Унгария, Румъния, България и Турция, описал времето за прекосяване, номерата на пътищата, километрите в другите страни, рестриктивните мерки на скоростта, рисковите прави и така нататък

На път към Сирия, с изключение на огнестрелното и хладно оръжие, с което разполагал, боеприпасите за него, той взел със себе си и наличната екипировка и през нощта на 9 против 10 септември 2018 година напуснал дома си на път за Сирия. На10 септември 2018 г.баща му научил за пътуването от оставеното от сина му прощално писмо. След като открил, че липсват и съхраняваните от Кевин огнестрелни оръжия, уведомил швейцарската полиция. Същия ден Бахли е разгласен за интернационално търсене.

Часове преди този момент обаче той към този момент е минал румънско-българската граница на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Видин Дунав мост “. През нощта на 10 против 11 септември 2018 година Бахли отсяда в хотел " Хемус “ в София, а към 19 ч. На 11 септември 2018 година идва на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево “. Към този миг сигналът по Шенгенската осведомителна система на швейцарските управляващи за издирването му към този момент е бил въведен в системите са граничен надзор на България и Кевин бахли е арестуван.

При извършения разпит то декларира, че носи оръжия, пътува за Идлиб и, че отива там, с цел да води война " в интерес на почтените цивилни жители “.

На 12 септември 2018 година Окръжна прокуратура – Хасково изпраща всички събрани досега материали в Специализираната прокуратура по подготвеност и за формиране на досъдебно произвеждане.

По делото са назначени 4 експертизи. В това число и тройна съдебно-психиатрична експертиза, съгласно заключението на която обвиненият е кадърен да взе участие в наказателно произвеждане.

Специализираният углавен съд насрочи разпоредително съвещание по делото на 6 юни 2019 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР