Специализираната прокуратура влезе на проверка в Министерството на културата. Това

...
Специализираната прокуратура влезе на проверка в Министерството на културата. Това
Коментари Харесай

Йончева разкри аферата "Ало, Банов" - министърът твърди, че е рекетиран

Специализираната прокуратура влезе на инспекция в Министерството на културата. Това става след сигнал на депутата от левицата Елена Йончева. Тя популяризира запис, който съгласно нея уличава министъра на културата Боил Банов.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Йончева Банов е ощетил страната около плана за " Ларгото ", като не е изискал наказателна клауза от строител. Министър Банов незабавно отговори, че пари не са опрощавани, записът е манипулиран и самият той е рекетиран от 4 години.

Снимка: btvnovinite.bg

Проектът за музея навън в сърцето на София е тематиката на диалога в записа, който Българска социалистическа партия популяризира. Според левицата, Боил Банов, тогавашен заместник-министър на културата, провежда тактика за опрощаване на наказателна клауза на изпълнителя поради закъснение на ремонта на " Ларгото ". Според данните, изнесени от Позитано 20 в този диалог с изключение на Боил Банов, вземат участие и шефът на правната дирекция, представител на дирекция " Европейски стратегии " и ръководителят на плана от страна на министерството.
Елена Йончева пусна аудиозапис, твърди, че уличава Боил Банов Според депутата от Българска социалистическа партия става въпрос за скица, с която Банов предлага процедурни хватки, с цел да не се търсят неустойки от изпълнителя на ремонта на Ларгото в размер на 700 000 лева
От записа излиза наяве, че се провежда тактика за опрощаване на наказателна клауза в размер на най-малко 700 хиляди лв. поради забавено с повече от месец осъществяване.


„ Здравей, Банов съм, зам.- министъра. Има установени от Министерство на регионалното развитие закъснение при осъществяване на СМР и КРР. Това значи 700 хиляди лева като пари. Това значи, че ние би трябвало да ви съдим за наказателна клауза. Има такова предложение, намираме 2 по 15-16 дни празни във времето обратно, в които няма в строителните бумаги вписано нищо и няма осъществяване на СМР, може да са първоначално, когато вървеше обекта. И пускаме акт 10 и акт 11 за там, с цел да излезем да я няма тая дивотия, да ви съдим и т.н.”
Спецпрокуратурата влезе в Министерство на културата (ОБЗОР) Причината - изнесеният от Елена Йончева запис, уличаващ, по думите й, министър Боил Банов
Според публикуваните от левицата данни, тези думи са от диалог на Банов по телефона, с изпълнителя на поръчката. А преди този момент тогавашният заместник-министър давал инструкции на подчинените си.

Елена Йончева дефинира тези дейности като модел, по който се организират и извършват публични поръчки и през днешния ден. „ Тази спекулация " Ало, Банов съм ", не е схемата на господин Банов, тя е скица на държавното управление на Борисов”, уточни Елена Йончева.

Снимка: btvnovinite.bg

В записа се чува споменаването на името Мечкунов, който съгласно Българска социалистическа партия е началник на плана от страна на министерството на културата.
Арнаудова за Ларгото: Проверяваме за закононарушение по работа или занемареност Започват разпити на хора, които имат отношение по случая
Изпълнител на ремонта на " Ларгото " е Антична Сердика. В консорциума вземат участие 4 сдружения, водещото от които с 50% от общия капитал е " Пътища и Мостове ". Опитите ни да се свържем с техен представител, на този стадий, се оказаха безуспешни.

Няколко часа след брифинга на Йончева, спецпрокурори влязоха на инспекция в министерството. " Министърът присъстваше, пояснения в писмен тип към този момент не са му снети, ще се срещнем с документите и тогава ще преценим какво тъкмо ще го питаме ", изясни Димитър Франтишевк, и.д. началник на Специализираната прокуратура.
Главният прокурор се самосезира след записа, пуснат от Българска социалистическа партия Ще бъдат привикани за пояснения всички забъркани лица, ще се изземе документи
Държавното обвиняване има два месеца да търси доказателства - има ли осъществено закононарушение по работа или занемареност?

Снимка: Ладислав Цветков

Елена Йончева разгласи, че по случая ще внесе сигнал и в ОЛАФ, защото ремонтът на ”Ларгото” е изпълнен с евросредства. Вицепремиерът Томислав Дончев разгласи, че също е разпоредил цялостна инспекция на плана.

Министър Боил Банов показа искова молба до Софйския градски съд от 17 януари месец 2017 година, с която желае изпълнителите да бъдат наказани за наказателна клауза за 36 дни закъснение в размер повече от 750 хиляди лв..
Един месец преди този момент - на 20.12.2016 година, министерството е отправило покана към компаниите, непринудено да изплатят неустойката. Те оспорват.
Боил Банов: Няма опростени пари, от 4 година съм рекетиран със записи Министърът на културата акцентира, че има заведен иск за ремонта на Ларгото, показа пред медиите и исковата молба
Снимка: btvnovinite.bg

„ От 4 години съм рекетиран с някакви записи, лицето се споделя Ангел Ангелов и беше шеф на дирекция европейски стратегии и планове в МК Вежди Рашидов го уволни за поредност гафове”, разгласи министър Боил Банов.

Вежди Рашидов, който е министър по това време , удостовери за желаната наказателна клауза. „ Сега ревизирах в правната дирекция. Аз съм подписал заповед незабавно откакто се върнах от лекуване от Германия”, изясни Рашидов.

От Българска социалистическа партия бяха безапелационни, че приказват за напълно други неустойки от тези, за които се загатва в документите.
Министърът на културата Боил Банов обаче беше безапелационен, че пари не са опрощавани. Според него е допустимо записът, показан от Българска социалистическа партия да е манипулиран. Той се закани да си търси правата в съда.

Снимка: btvnovinite.bg

В Народното събрание имаше бурни реакция по изнесените данни. След като изчакаха изказването на министъра на културата от ГЕРБ излязоха в негова отбрана и остро нападнаха Елена Йончева.

„ Пощенската кутия Елена Йончева, си разреши да разхвърля едни вести в кавички, това е в резултат на огромната горещина, която в последно време тя би трябвало да гаси край себе си”, разяснява Маноил Манов, народен представител от ГЕРБ.

Според Тома Биков, „ Българска социалистическа партия от партия се трансформира във подправен уебсайт с основен редактор Елена Йончева, притежател на офшорна компания”.
Симеонов: Много постоянно Елена Йончева лъже Не мога да приема, че хвърлянето на обществени обвинявания през медиите би трябвало да бъде насърчавано, сподели водачът на НФСБ
По-рано някогашният вицепремиер Валери Симеонов също беше сериозен към депутатката от Българска социалистическа партия. „ Лично аз съм очевидец, че доста постоянно Елена Йончева лъже. От къде да знам дали това, което споделя, е истина или не е”, сподели Валери Симеонов.

Очаква се на следващия ден мненията в Народното събрание по публичната поръчка за Ларгото да продължат.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР