Специализираната прокуратура възложи на началника на служба КОС“ при ГДНП

...
Специализираната прокуратура възложи на началника на служба КОС“ при ГДНП
Коментари Харесай

Започва проверка на завод "Арсенал"

Специализираната прокуратура разпореди на началника на работа „ Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) “ при ГДНП инспекция в цех „ Арсенал “ в Казанлък. Тя е обвързвана с конфискуваните на 4 декември в област Стара Загора 17 автомата „ Калашников “, 15 револвера „ Макаров “ и 12 дула за същия револвер, за които има учредения да се допуска, че са създадени в завода и нелегално са изнесени оттова.

В рамките на един месец службата би трябвало да показа систематизиран отчет, в който да се отразят направените констатации, включително има ли осъществени нарушавания на нормативни актове, какви са били подхванатите ограничения и дейности за премахване на закононарушенията, има ли последствия от тези ограничения, както и глобени ли са отговорните лица, оповестиха от прокуратурата.

Рекордно количество нелегално оръжие беше разкрито при две обособени акции на спецполицаите. Намереният военен боеприпас е кадърен да въоръжи няколко роти. Арестувани са общо 8 души. В хода на инспекцията стана ясно, че част от автоматите, картечниците и револверите са изнасяни незаконно от цех „ Арсенал ” в Казанлък.

Близо 11 000 души работят в казанлъшката оръжейница.  Всяко произведение, създавано завода, е със сериен номер и може да бъде проследено. От дълги години в Казанлък не се създават автомати „ Калашников ”, а автомати " Арсенал ". Въпреки това управлението на завода е готово да спомага по всевъзможен метод, с цел да се посочи по какъв начин и къде са били създадени откритите оръжия, заяви NOVA.. 

Дружеството е частно, ограниченията за сигурност са на международно равнище и изнасянето на оръжие е по-скоро невероятно. Официално мнение на управлението на компанията обаче ще има, когато нейни специалисти ревизират дали хванатите оръжия са правени в Казанлък.

„ По време на стрелбата в зала „ Батаклан ” във Франция се появиха доста публикации в огромни медии, че оръжието на терористичната офанзива е от България и е било създадено в „ Арсенал ”. Оказа се, че връзката е много по-дълга и това бяха обезопасени калашници, които не могат да стрелят с бойни патрони. Впоследствие този вид оръжия могат да бъдат възобновени за приложимост като бойни. Има такава версия, само че тя би трябвало да бъде коментирана от специалистите, аз мисля, че има изнасяне на части от казанлъшкия цех, съдейки по откритите елементи и хората, които са задържани ”, разяснява Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията.

„ Вчера беше извършена една съвършена интервенция на ГДБОП. Тук става дума за един голям размер от информация, който няма да бъде оголен сега, още повече, че има риск за хората, които са взели участие в интервенцията ”, съобщи Кирил Радев, някогашен шеф на Службата за битка с проведената престъпност.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР