Специализираната прокуратура разполага към момента с достатъчно доказателства за привличане

...
Специализираната прокуратура разполага към момента с достатъчно доказателства за привличане
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата: Има достатъчно доказателства за кибертероризъм, извършван от Тад Груп

Специализираната прокуратура разполага все още с задоволително доказателства за привличане към наказателна отговорност за кибертероризъм на притежателя на " Тад Груп " и двама от чиновниците във компанията, оповестиха от прокуратурата.

Иззети са компютърни конфигурации, мобилни телефони, флаш памети, сървъри, назначени са експертизи. Събрани са свидетелски показания, множеството от които на чиновници на компанията " Тад Груп ".

Анализът на доказателствата сочи, че крайната цел на незаконната активност на упрекнатите лица е била основаване на неустойчивост в страната, реакция против настоящата политическа система и държавното управление, всяване на ужас и боязън измежду популацията. Едновременно с това - осуетяване работата на Националната организация по приходите, на други институции, компании и действия - нещо, което във връзка с Национална агенция за приходите към този момент е налице.

В събраните материали по делото се съдържат обстоятелства, съгласно които към две седмици преди задържането на служителя в " Тад Груп " Кристиян Бойков, източените от осведомителната база на Национална агенция за приходите данни са били предоставени на български и задгранични медии.

Анализът на компютърните конфигурации демонстрира, че е имало прикрит чат през приложението " Телеграм " сред един от обвинените и притежателя на уеб страницата " Биволъ " Атанас Чобанов, по който данните, копирани от Национална агенция за приходите са му били предоставени.

Налице са данни, че е била копирана информация за лица на висши управителни постове в страната, за застрахователна компания, известна хазартна игра.

Вчера и през днешния ден са разпитани и чиновници на Националната организация за приходите. От разпитите стана ясно, че са копирани данните на над 5,1 млн. български жители. Това са ЕГН-та, разнообразни комбинации от числа, регистрационни номера на моторни транспортни средства - най-различни данни, с които Национална агенция за приходите е редно да разполага. Тези данни са копирани от лицата, които са привлечени към наказателна отговорност и са предоставени на разнообразни уеб сайтове.

Към момента притежателят на " Тад Груп “ Иван Тодоров, както и двамата упрекнати чиновници във компанията отхвърлят да спомагат на следствието по какъвто и да е метод в това число да дават паролите, с които да бъде декриптирана информацията, съдържаща се в компютрите, конфискувани при претърсванията в офиса на компанията.

Специализираната прокуратура изиска делото по мярката за неотклонение на Иван Тодоров да се гледа при закрити врата поради съществуването на сензитивна информация за лица, институции и компании. Съдът не одобри настояването и съвещанието протече намерено. Очаква се съдът да се произнесе с определение към 19 ч. през днешния ден. /БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР