Специализираната прокуратура разбули една дългоочаквана тайна - защо Цветан Василев

...
Специализираната прокуратура разбули една дългоочаквана тайна - защо Цветан Василев
Коментари Харесай

ЕКСКЛУЗИВНО ОТ ПРОКУРАТУРАТА: Ето защо Цветан Василев си избрал да се крие точно в Сърбия! Трябвало да...

Специализираната прокуратура разбули една дълго чакана загадка - за какво Цветан Василев си е избрал да се скрие тъкмо в Сърбия, а не в страна членка на Европейски Съюз, написа Блиц.

"Защо е избрал обаче тъкмо Сърбия е въпрос, който няма аргументи да се обяснява в обвинителния акт, а в част от отделените досъдебни производства. Въпреки това предвид на поставяните от гражданското общество въпроси следва да се уточни, че това се дължи на:

-желанието на обв. Василев да закупи дялово присъединяване в банка в РСърбия;

-закупената (като авансово изискване на сръбските управляващи с цел да се случи горното) "Сръбска фабрика за стъкло – гр.Парачин;

-създадените в резултат на това контакти в "политическите среди " в РСърбия и заплащане по сметки на офшорни компании "подадени от сръбска страна " (местни "консултанти " – Нихат Кораджич и ТРИЛЕНИУМ ООД). ", се споделя в разбора на държавното обвиняване ". Това е посочено в обвинителния акт, който е импортиран в деловодството на Специализирания познавач съд от наблюдаващия делото прокурор Иван Гешев.

Припомняме, че против банкера дезертьор е повдигната обвиняване за съпричастност към 146 закононарушения и източване на 2.75 милиарда лв..

В незаконната група, с изключение на Василев влизат и някогашните изпълнителни шефове на КТБ Александър Панталеев, Георги Христов, Илиан Зафиров, както и някогашният началник ръководство "Кредитиране " в КТБ Георги Зяпков, външните инспектори от "KPMG България " Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев, шефката на профилираната работа за вътрешен одит на КТБ Снежанка Велева-Стефанова, някогашната основна счетоводителка на банката Мария Димова, заместничката ѝ Борислава Тренева-Кючукова, основният касиер Маргарита Петрова, Елка Стойкова - основен специалист в Дирекция "Анализ и обработка на кредитни покупко-продажби ", както и чиновниците в банката Елена Инджева, Светлана Георгиева и Рангел Стойчев.

Отделно обвинявания за закононарушения по работа по това дело са повдигнати на някогашните подуправители на Българска народна банка и ръководители на ръководство "Банков контрол " Цветан Гунев и Румен Симеонов, както и шефката на екип в дирекция "Надзорно наблюдаване на кредитните институции " в Управление "Банков контрол " на Българска народна банка Славияна Данаилова.

Единият пункт от обвиняванията е за длъжностни присвоявания за над 2,559 милиарда лв.. За тях упрекнати са Васиелв, Зяпков, Пантелеев, Зафиров, Христов, Голева, Хаджидинев, Велева-Стефанова, Стойкова, Георгиева, Стойчев и Инджева.

Друга група обвинявания са повдигнати за изнесените от основната каса на КТБ близо 206 млн. лв.. За това длъжностно заграбване ще дават отговор още веднъж Цветан Василев, Маргарита Петрова, Мария Димова и Борислава Тренева.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР