Специализираната прокуратура предаде на съд за подкуп общински съветници и

...
Специализираната прокуратура предаде на съд за подкуп общински съветници и
Коментари Харесай

Бивш шеф на басейнова дирекция и общинари са предадени на съд за взимане на подкупи

Специализираната прокуратура съобщи на съд за рушвет общински съветници и висши чиновници в Басейнова дирекция " Източнобеломорски регион " (БДИБР). Четиримата са упрекнати за присъединяване в проведена незаконна група за искане и приемане на подкупи и за длъжностни закононарушения.

Сред подсъдимите са някогашен шеф на (БДИБР), юрист в дирекцията и двама съветници от общините Пловдив и Марица. Те са упрекнати за това, че от май 2018 година до 28.02.2020 година, употребявайки служебното си състояние, получили непозволени приходи от неизрядни предприемачи в района, които отглеждали водоплаващи птици.

За задачата упрекнатите за присъединяване в групата общински съветници учредили през 2017 година сдружение, записано на подставено лице, което да изготвя хидрогеоложки планове и документи за легализиране на сондажи и водовземания. Към услугите на това сдружение трябвало да бъдат насочвани бизнесмените от района - след целенасочени инспекции на БДИБР в техните птицеферми и под опасността от наказания за позволени от тях нарушавания.

След основаването на сдружението двамата общински съветници подхванали дейности за внедряване на техни хора в администрацията на Басейнова дирекция. Първоначално поискали от тогавашния шеф на дирекцията да се регистрира пред тях с 10 000 лева месечно. След безапелационния му отвод, го злепоставили пред министъра на околната среда и водите и той бил уволнен. Впоследствие, употребявайки контактите си, наложили на негово място да бъде назначен като шеф упрекнатият по-късно за присъединяване в незаконната група.

Новото управление на БДИБР назначило инспекция на 30 ферми за водоплаващи птици в района, която открила в доста от тях потребление на неузаконени водоизточници. Част притежателите били насочвани за решение на казуса към сдружението на незаконната група, където от тях било желано да платят с 5000 лева повече от пазарните цени за законяването. Други били уговаряни да платят еднократна " такса успокоение " в същия размер, с цел да продължат да работят гладко. По отношение на сдруженията, които склонили да платят, инспекциите били неотложно прекратявани.

Предстои Специализираният углавен съд да насрочи разпоредително съвещание по делото.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР