Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима служители на Областната дирекция

...
Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима служители на Областната дирекция
Коментари Харесай

Шефът на агенцията по храните в Бургас е обвинен като ръководител на престъпна група

Специализираната прокуратура повдигна обвинявания на петима чиновници на Областната дирекция по сигурност на храните в Бургас за присъединяване в проведена незаконна група за искане и приемане на подкупи. Сред тях е и шефът на дирекцията Георги Митев, който е посочен като началник на групата.
Петимата бяха арестувани през вчерашния ден в Бургас, Несебър и Поморие при взаимни дейности на Специализираната прокуратура и ГДБОП.

Събраните досега доказателства сочат, че групата е работила от началото на 2016 година В качеството си на държавни чиновници и за приемане на подкупи петимата редовно правили фиктивни инспекции на търговски обекти на територията на Бургаска област, както и спирали действителни инспекции, осъществявани от други чиновници в регионалната дирекция.

Прокуратурата е открила редица случаи на неизвършени и прекъснати инспекции в търговски обекти в Бургас, Слънчев бряг, Приморско, Созопол и Китен. В избрани случаи шефът на регионалната дирекция по храните персонално спирал настоящи инспекции, отивайки на място и оказвайки напън върху свои подчинени.

Между 400 и 900 лв. получавали участниците в групата от притежатели на търговски обекти в Бургаско за правене на наложителната за всеки обект " Система за самоконтрол ". На търговците бил посочван съответният човек, който да им изготви въпросната система. В случай че те я изготвяли сами, от дирекцията по сигурност на храните им издавали писмени наставления, като при несъблюдение следвали наказания.

За да избегнат санкциите, притежателите на търговски обекти били принудени да одобряват правенето на нова " Система за самоконтрол " от посоченото от групата лице.

При осъществените претърсвания в жилищата на упрекнатите и 4 служебни пространства са открити и конфискувани пари в разнообразни валути на стойност към 25 хиляди лв.. На посочения за началник на групата Георги Митев е избрана парична гаранция от 150 хиляди лв.. Парични гаранции от по 75 хиляди лв. са наложени останалите арестувани.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР