Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнали срещу

...
Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнали срещу
Коментари Харесай

Прокуратурата обясни защо отказа да разследва Боил Банов

Специализираната прокуратура отхвърли да образува досъдебно произвеждане по сигнали против министъра на културата Боил Банов заради липса на данни за осъществено закононарушение, а националният представител Елена Йончева не е обжалвала постановлението, което е от дата 11 април 2019 година Това оповестиха от държавното обвиняване във връзка изказвания на Йончева, откакто не бе формирано досъдебно произвеждане по сигналите против министъра на културата.

От прокуратурата допълват, че поради засиления публичен интерес, с позволение на наблюдаващия прокурор и след изтриване на персоналните данни, пресцентърът на Специализираната прокуратура е разгласил цялостния текст на постановлението, а преписи от него са изпратени до Елена Йончева, Корнелия Нинова и до Григор Здравков, като представител на Неправителствени организации „ Българска легия Антимафия “.

" На 22.04.2019 година, на брифинг в централата на Българска социалистическа партия, госпожа Йончева е декларирала, че ще показа на прокуратурата истинския запис от диалог с присъединяване на Боил Банов, посочила е мобилен телефон, с изказване, че с него е изработен този запис, както и разпечатка на същия. Заявила е, че „ този път спецпрокуратурата няма да може да се измъкне от следствие на случая “. Следват още обществени изказвания на Елена Йончева – че това се прави, тъй като „ не желаеме и този запис да изчезне “, пишат от държавното обвиняване и прецизират, че Елена Йончева не е обжалвала постановлението за отвод.

Жалби против него са подадени на 21 април от Григор Здравков – „ Българска легия Антимафия “ и четири дни по-късно от водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

" Към тази тъжба (на Нинова - бел.ред) е прибавен и запечатан плик, с изтъкване на наличието – мобилен телефон и разпечатка на запис от него, ведно с констативен протокол от нотариус за еднаквост сред наличието на записа в телефона и разпечатката на хартия. До сегашния миг, в хода на инспекцията никое от лицата, от които са снемани пояснения (включително и националният представител Елена Йончева, като адресант на сигнала) не загатва за съществуването на въпросния мобилен телефон ", декларират от прокуратурата.

В обясненията си Йончева твърди, че на 11 април е намерила в своята пощенска кутия в Народното събрание диск с незнаен адресант. След като презаписала файла от диска на флаш памет, унищожила диска, а флаш паметта със записания диалог предоставила на Специализираната прокуратура.

На 30 април Апелативната профилирана прокуратура е изискала преписката от Специализираната прокуратура, с цел да реализира инстанционен надзор върху постановения прокурорски акт от 11 април във връзка подадените тъжби от Григор Здравков и Българска социалистическа партия.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР