Специализираната прокуратура обяви във вторник, че внася в Специализирания наказателен

...
Специализираната прокуратура обяви във вторник, че внася в Специализирания наказателен
Коментари Харесай

Делото срещу Глобал Маркетс за финансови измами влиза в спецсъда

Специализираната прокуратура разгласи във вторник, че внася в Специализирания углавен съд делото против Йордан Моллов и Кирил Джабаров, упрекнати като водачи на, работила от 2017 година до момента.

Моллов и Джабаров са известни като притежатели на компанията "Глобал Маркетс ", чийто лиценз беше лишен преди години от Комисията за финансов контрол (КФН). Компанията нашумя с нападателно търсене на евентуални клиенти по телефона и предложение на примамливи предложения за вложения и бързи борсови облаги.

Двамата са упрекнати като водачи на незаконна група, която е привличала клиенти на посреднически услуги при търговия с скъпи бумаги. Според спецпрокуратурата огромна част от средствата обаче са отклонявани към свързани компании с подставени лица, които не са имали лиценз за осъществяване на сходна активност.

Обвинителният акт е против общо седем участника в незаконната група, както и против един техен съизвършител, махленски за това, че е бил част в две от разследваните измами.

Ръководителката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова разгласи на брифинг във вторник, че обвинените са ощетили 19 български вложители с общо над 3.9 млн. лева

Според проверяващите Моллов и Джабаров са направлявали огромна мрежа от търговски сдружения, чиято цел е била "да бъдат показани в договорите с клиентите като "обслужващи компании " на капиталови медиатори, които имат лиценз от КФН ".

"Договорите са оформяни по метод, който да внуши на клиентите, че влагат паричните суми при действителен капиталов медиатор. В тези контракти се показват банковите сметки на следените от ръководителите на групата търговски сдружения, по които в действителност постъпват сумите на клиентите. Имената на употребяваните търговски сдружения са близки по звучене с имената на капиталовия медиатор, който обвинените употребяват към съответния миг ", твърди спецпрокуратурата.

След превеждането на сумите от пострадалите вложители те не са били употребявани за "търговия с финансови принадлежности за тяхна сметка, а са непозволено усвоени от проведената незаконна група, посредством голям брой банкови преводи по преднамерено откритите банкови сметки на конролираните търговски сдружения ".

"Впоследствие сумите се теглят на каса от подставените лица, които се явяват шефове по документи на следените сдружения от ръководителите на групата, след което се предават персонално на ръководителите на незаконното съдружие за финансово облагодетелстване ", се показва в обвинителния акт против групата.

В хода на следствието в банкови сметки, следени от групата, са запорирани над 1,8 млн. лева, за които са налице доказателства, че са добити от незаконна активност. Запорирани са и недвижими парцели.

От това дело е отделено друго следствие за пране на пари, добити от финансовите измами, както и от други схеми, които към момента се проверяват.

Шестима от обвинените бяха арестувани по време на акция на 26 март предходната година. Месец по-рано бизнесът им стана обект на следствие на " ". Авторката му Виктория Симеонова подаде сигнал в ГДБОП, откакто беше подложена на тормоз по телефона и в интернет.

През последните години предаването излъчи серия репортажи по тематиката. Сред тях беше и изявление от 2018 година с тогавашния заместител областен прокурор на София, която през днешния ден към този момент е началник на Софийската районна прокуратура (СРП). Тогава тя съобщи, че във връзка с "Глобал Маркетс " в СРП се водят общо пет досъдебни производства за машинация, първото от които е формирано още през 2014 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР