Специализираната прокуратура е стартирала досъдебно производство срещу руски гражданин, уличен

...
Специализираната прокуратура е стартирала досъдебно производство срещу руски гражданин, уличен
Коментари Харесай

Прокуратурата погна руски дипломат заради шпионаж

Специализираната прокуратура е стартирала досъдебно произвеждане против съветски жител, махленски в шпионаж, оповестяват от държавното обвиняване. По данни на прокуратурата от месец септември 2018 година той е събирал информация, представляваща държавна загадка, за да я съобщи на непозната страна. Случаят се отнася до по този начин нареченото закононарушение против републиката, а следствието по него е почнало след сигнал на ДАНС.
„ В резултат на извършените бързи дейности по следствието, обстоятелствата в сигнала са доказани напълно. Установено е, че фактически от септември 2018 година, в продължение на близо година, жител на Руската федерация е осъществявал разследваща активност, като е провеждал регулярни тайни срещи с български жители, в това число и с управителен чиновник, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, Европейски Съюз и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разследваща цел на такава информация, представляваща държавна загадка, в това число и посредством оферти за материални облаги “, се показва в прессъобщението на прокуратурата.
Установено е, че съветският жител има статут на посланик, упълномощен у нас – първи секретар в Посолството на Руската Федерация в София.
Виенската спогодба за дипломатическите връзки обаче планува, че „ дипломатическият сътрудник се употребява с имунитет във връзка с наказателната пълномощия на приемащата страна “. По тази причина, макар съществуването на учредения за привличането му в качеството на обвинен, наказателното произвеждане против съветския жител е спряно.
На 25 октомври тази година, основният прокурор Сотир Цацаров е уведомил публично министъра на външните работи за откритото в хода на следствието и за дейностите на прокуратурата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР